自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

珍珠宮

減齡達人勳章

telfast 發表於 20-12-23 17:44
有得揀,乜有人會揀打國產咩?

我揀國產, 因為用傳統滅活疫苗方法。
外國嘅新方法根本未用過, 仲要咁趕急時間推出,都無足夠時間驗證新方法做的疫苗有無問題。

emilypyhui    發表於 20-12-23 20:21

大宅

loveshp238 發表於 20-12-23 17:47
甘你咪去打歪嘴果個囉

呢位jm非常冇禮貌,其實好多位jm都冇乜禮貌。。
借個位黎講返我立場先,首先我係政治冇感,只係個冇政治立場嘅普通師奶,我理解呢度好多jm都好愛國,希望打國產疫苗,我亦從冇講過外國嘅一定好d, 只係普遍香港人都崇洋及對國產醫療技術冇乜信心,真心好奇喺有得揀嘅情況下,究竟幾多人會去揀國貨啫。
最後,呢度係forum, 希望容納唔同意見,而唔係人地講嘅唔啱心水就串串貢攻擊人,完

男爵府

我只打國產,無得揀就寧願唔打

珍珠宮

2024年龍年勳章

我唔想打美國輝瑞藥廠的疫苗,美國藥廠出名貪貪貪,冇乜道德可言。唔太信得過。

男爵府

根據美國《PREP 法案》,在美國接種輝瑞和莫德納等企業的疫苗,若意外出現嚴重副作用,企業享有完全免責責任,在美 (施打的) 民衆幾乎求償無門
https://m.us.sina.com/bg/usa/chi ... aexeiu6879321.shtml
美國民衆也不能控告FDA。如果僱主強制要求接種疫苗作爲工作條件,也無法要求僱主負責。
美國國會專門設立了一項基金,那些因接種「疫苗」等規範對策遭受不可彌補傷害的人,能補助工資損失和醫療費,但在過去10年索賠案件中,僅獲賠不到6%,因爲證明副作用是疫苗直接帶來的結果可能很困難。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

telfast 發表於 20-12-23 19:16
借個位黎講返我立場先,首先我係政治冇感,只係個冇政治立 ...

首先,抗疫同愛唔愛國係冇關係,似乎你首先向左政治嗰邊諗喎?如果你話自己係普通師奶唔明白,跟住咪有好多人解釋俾你聽點解會選擇國貨囉,係嗰個研發技術比較成熟呀嘛,咁你都因為咁有所得益,了解多咗,係唔係?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

借個位黎講返我立場先,首先我係政治冇感,只係個冇政治立 ...

其實你知唔知、為什麼咁多人揀國產疫苗呢?

我相信妳不明白~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

我一定打國產,外國貨留返比你打啦

水晶宮

你無了解疫苗如何生產?國產用傳統方法,安全性高很多!

男爵府

點解你唔同post講野咁大出入嘅?

emilypyhui    發表於 20-12-23 20:24

伯爵府

國貨

大宅

大力大力 發表於 20-12-23 19:33
其實你知唔知、為什麼咁多人揀國產疫苗呢?

我相信妳不明白~

其實就真係唔係好明,pfizer 聲稱95%,bells palsy又唔係冇得醫,竟然冇乜人揀,香港入嗰隻科興係咪就係喺巴西後期測試通過50%有效嗰隻,反而喺度最多人揀,係咪因為副作用小d?

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

外國嘢留返你全家打啦!
我一家都信國內滅活疫苗!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

大宅

kirorocoffee 發表於 20-12-23 19:48
點解你唔同post講野咁大出入嘅?

我一路都冇講過我會揀乜,因為其實到最後有乜咪打乜,我回第一個po時真心只係好奇有得揀,邊個會揀國貨啫,原來又真係好多jm會揀架喎

hungng    發表於 20-12-23 20:16

男爵府

telfast 發表於 20-12-23 19:55

我一路都冇講過我會揀乜,因為其實到最後有乜咪打乜,我回 ...

好好笑...冇講揀咩.??你果條表達得好清楚你唔會揀國貨....唔想揀國貨...但另一post又話冇所謂...睇時間地點?咁矛盾呀

水晶宮

telfast 發表於 20-12-23 19:53
其實就真係唔係好明,pfizer 聲稱95%,bells palsy又唔係冇得醫,竟然冇乜人揀,香港入嗰隻科興係咪就係 ...

轉自香討

標準係大於50%就叫符合要求,唔係話有效率=50%

等於合格分數60分,你合格左,代表你一定只有60分?唔俾你有99.9分甚至100分?

男爵府

回覆 loveshp238 的帖子

Yeah!

男爵府

好心你啦!講到咁白,到時等國產排長龍,我地就打外國算了。

水晶宮

遲D就知有冇人打國產疫苗, 拭目以待

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

問題新技術係冇人試過、而且打入人體、我就唔搏~

這款疫苗所採用的是最新的技術「mRNA核糖核酸」,利用基因工程改造,引發免疫反應.......

科興使用傳統疫苗技術 輝瑞BioNTech則屬新技術
https://hk.news.yahoo.com/%E7%A7%91%E8%88%88%E4%BD%BF%E7%94%A8%E5%82%B3%E7%B5%B1%E7%96%AB%E8%8B%97%E6%8A%80%E8%A1%93-%E8%BC%9D%E7%91%9Ebiontech%E5%89%87%E5%B1%AC%E6%96%B0%E6%8A%80%E8%A1%93-105839170.html

首頁
34567...9

尾頁

跳至