潮流時尚

跳至

首頁
12345...19

尾頁

別墅

WendySito 發表於 20-12-26 13:55

如果夾硬買野,買完自己又唔鐘意又好無謂,甘樣我寧願唔 ...

如果你真係鍾意某啲small leather good, 都可以照買,順便用呢個試水溫搵個夾嘅SA。如果個SA冇俾contact,即係未必有心同你建立長遠relationship,咁你買咗一啲唔計spending既item都冇蝕底。到你搵到真命天子既SA先開始買其他嘢儲spending咪仲好

別墅

jenniferK 發表於 20-12-26 15:15
我成日咁睇,我地冇法知道sa會唔會走數,至少要買每件貨都係要自己鐘意的。
...

的確唔好為買而買,就算全新賣返出去自己都要蝕錢。某啲scarf我真係好鍾意,鍾意到要買兩隻色,SA佢問多我一句「真係買兩條?」我會答佢全部都係自己血汗錢,一定自己鍾意先會買

大宅

Baobe 發表於 20-12-26 15:29
個個S A處理手法唔同,不過我自己個人認為,如果佢比完卡片你,又肯主動WhatsApp你嘅,就應該有啲機會,你 ...

原來sa會主動whatsapp架,希望我都遇到個甘既sa啦,我真係鐘意鑽飾架,唔係亂買,希望我慢慢買,會有啲暗示啦。

大宅

我想問下sa有比卡片,不過冇比whatsapp (買左萬幾,不過想搵既飾物可能係大熱,1件都冇)

(可能佢見我問左幾次可以唔可以有我心水飾物先比張卡片我,叫我有需要可以打去shop問)

不過同時成日提可以網上買,比較易買到。
咁係唔係代表佢冇心keep relationship呢?

有心想搵個固定sa. 苦惱中...

複式洋房

jenniferK 發表於 20-12-26 15:15
我成日咁睇,我地冇法知道sa會唔會走數,至少要買每件貨都係要自己鐘意的。
...

認同,一定要買自己鍾意同會用嘅嘢
有時有啲嘢就算唔計spending我都會買,最緊要買得開心

大宅

WendySito 發表於 20-12-26 16:57
原來sa會主動whatsapp架,希望我都遇到個甘既sa啦,我真係鐘意鑽飾架,唔係亂買,希望我慢慢買,會有啲暗 ...

帶定頭盔先,都係果句: 人人情況唔同,呢度講嘅嘢只作參考,都希望你早啲搵到夾到你嘅SA

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

tttra 發表於 20-12-26 17:23
認同,一定要買自己鍾意同會用嘅嘢
有時有啲嘢就算唔計spending我都會買,最緊要買得開心
...

就算係計住配貨額,有時買多少少冇所謂,因為本身真係鐘意和想快d擁有某d seasonal 款。
work hard PLAY hard

複式洋房

jenniferK 發表於 20-12-26 17:28
就算係計住配貨額,有時買多少少冇所謂,因為本身真係鐘意和想快d擁有某d seasonal 款。
...

係喎,我有幾個都係買買下過咗1:1,學你講真係鍾意冇計

大宅

lavender_mum 發表於 20-12-26 16:43
如果你真係鍾意某啲small leather good, 都可以照買,順便用呢個試水溫搵個夾嘅SA。如果個SA冇俾contact, ...

想問下belt計唔計架?聽完你地講諗住買belt同啲accessories試水温先,有個sa叫我下次想買野可以揾返佢,淨係留左名,冇卡片,因為佢知我想買鑽飾同袋,我唔知應唔應該揾返佢。始終可能佢知我想買鑽飾先咁落力,定係應該再行多幾間試下其他sa先

大宅

Baobe 發表於 20-12-26 17:23
帶定頭盔先,都係果句: 人人情況唔同,呢度講嘅嘢只作參考,都希望你早啲搵到夾到你嘅SA
...

承你貴言,係咪買到1:1咁上下sa會暗示可以出袋?

大宅

kiukiuma~ 發表於 20-12-26 16:59
我想問下sa有比卡片,不過冇比whatsapp (買左萬幾,不過想搵既飾物可能係大熱,1件都冇)

(可能佢見我問左 ...

我都聽個sa講網上都有貨,明明我知網上唔計spending,同問係咪即係sa冇心keep relationships ?

大宅

我都有這樣情況
之前我外國買開,香港冇戰
但今時狀況實在忍不住想戰下香港
之前間間遇上心頭好就買
最近遇到個我覺得細心的SA
所謂細心係幫我了解多啲件貨既背後故事
又可以講傾到吓咁
我開始專注搵佢買野
唔多,但買買吓條數開始大
一大就諗想出quota bag
但我未暗示想出袋
(之前傾計講過我主要在外國出袋)
最近有WhatsApp
對將來搵野方便
但唔知點開口想要袋

男爵府

回覆 WendySito 的帖子

就算過10萬都未必會即出袋,呢度好多JM 買過晒呢個數都等緊

大宅

WendySito 發表於 20-12-26 17:40

個人經驗:如果有啲醒目嘅SA, 佢會主動問你想搵乜嘢袋,你見佢冇問嘅話, 你咪主動啲, 請佢幫你留意吓你想要個袋囉

大宅

jasminewan35 發表於 20-12-26 17:47
回覆 WendySito 的帖子

就算過10萬都未必會即出袋,呢度好多JM 買過晒呢個數都等緊 ...

我知道呀,但暗示下幫手留意之類都好,好過我而家太直接甘問,sa落哂閘

大宅

Baobe 發表於 20-12-26 18:00
個人經驗:如果有啲醒目嘅SA, 佢會主動問你想搵乜嘢袋,你見佢冇問嘅話, 你咪主動啲, 請佢幫你留意吓你想 ...

好的,去試下水温先,想問下belt計唔計呀?想買belt同accessories 開始

珍珠宮

我既理解係每個SA keep貨都有quota,
一啲大熱既貨(賣得快)而價錢平既貨佢地唔會浪費左個quota 去keep ,
所以佢會建議你上網買。
如果你想攞到佢contact ,
可以留意下一啲未番既新貨。

珍珠宮

WendySito 發表於 20-12-26 17:40

唔一定,每個SA都唔同,
要視乎佢手上啲客既spending⋯
我既感覺係,
如果果個SA果個月已經追夠數,
佢就會開始放袋比佢啲客⋯
(個人感覺)

珍珠宮

skywalker05 發表於 20-12-26 17:45
我都有這樣情況
之前我外國買開,香港冇戰
但今時狀況實在忍不住想戰下香港

我未試過主動開口,
每次都係買買下野突然問我有冇袋想搵。
(我次次都係話諗到就話佢知

珍珠宮

WendySito 發表於 20-12-26 18:29
我知道呀,但暗示下幫手留意之類都好,好過我而家太直接甘問,sa落哂閘
...

其實SA都會知黎得買野,
冇邊個唔係為袋而去⋯
所以⋯攞唔攞到袋真係睇個SA點諗⋯
(佢手頭上係啲咩客)

首頁
12345...19

尾頁

跳至