烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

片裝車打得唔得?或者邊種碎芝士可以介紹?淨焗龍蝦同龍蝦伊麵嘅芝士有冇唔同?Thx

男爵府

ah-gu 發表於 20-12-27 17:39
片裝車打得唔得?或者邊種碎芝士可以介紹?淨焗龍蝦同龍蝦伊麵嘅芝士有冇唔同?Thx ...

Mozzarella cheese

男爵府

Rich5 發表於 20-12-28 18:46
Mozzarella cheese
我後來係買左parmesan cheeze碎, 不過唔夠味,可能落得少?

男爵府

ah-gu 發表於 20-12-28 19:19
我後來係買左parmesan cheeze碎, 不過唔夠味,可能落得少?

請問隻lobster 幾oz?

男爵府

[quote]ah-gu 發表於 20-12-28 19:19

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ah-gu 發表於 20-12-28 20:19
我在街市買左2隻,唔知幾大隻,任揀。落左半包芝士碎,百幾克。

男爵府

Rich5 發表於 20-12-28 20:08
請問隻lobster 幾oz?
我在街市買左2隻,唔知幾大隻,任揀。落左半包芝士碎,百幾克

男爵府

ah-gu 發表於 20-12-27 17:39
片裝車打得唔得?或者邊種碎芝士可以介紹?淨焗龍蝦同龍蝦伊麵嘅芝士有冇唔同?Thx ...

普通片裝芝士五片左右,

胡椒粉醃龍蝦,撲少少生粉在龍蝦肉上面,煎香龍蝦,肉在底,之後加雞湯一碗,如果冇雞湯就落清水,或者落到你想要嘅汁嘅份量,之後加幾片片裝芝士,主用再落生粉水令過汁濃啲,最後加蔥花喺面,放在預先煮好嘅伊麵即成,味道係中式酒樓嘅芝士龍蝦一樣味道。

唔落芝士就係上湯龍蝦。
分享煮食的樂趣, 是減壓的一種好方法!

男爵府

hellokitty1011 發表於 21-2-28 15:33
普通片裝芝士五片左右,

胡椒粉醃龍蝦,撲少少生粉在龍蝦肉上面,煎香龍蝦,肉在底,之後加雞湯一碗,如 ...
好清楚,thx.

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

超市有一包包既芝士碎,有水牛芝士加車打芝士或巴馬臣士芝士。

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至