自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

唔知點解wor ,我無野要寄wor,只系前幾日買Next英國網購衫,一向都系上網比晒錢直送屋企。
唔通假email

男爵府

回覆樓主:

next不嬲都有自家速遞公司架喎

男爵府

wcpcelia    發表於 21-3-11 12:05

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

假!

珍珠宮

應該係假,唔好按

珍珠宮

回覆樓主:

似係假

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

就算真係郵局要收錢都會係派卡去你信箱,你攞張卡去俾錢

依家郵局會咁高科技? 我唔多信,聽日打去問下

伯爵府

Tick 入去寄件人到睇係咩email sent過嚟,
我之前收過尾數是jp.com 扮香港郵政sent黎。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

見到香港郵政網頁咁寫, 不如你聽日打去HKP 問吓先https://www.hongkongpost.hk/tc/about_us/whats_new/press_release/index_id_738.html

香港郵政再次提醒市民慎防偽冒電郵
因應近日發現冒認香港郵政發出電郵的個案有上升趨勢,香港郵政今日(十一月二十四日)再次提醒市民保持警覺,慎防受騙。該等電郵聲稱收件人的郵包因地址不正確或不詳等原因而需安排再次派遞,並要求收件人點擊內附的連結至偽冒香港郵政的網站確認或提供包括收件地址的個人資料,以及繳付重新派遞郵件的費用。

香港郵政發言人說:「香港郵政不會透過電郵要求收件人確認或提供正確收件地址,或繳付任何郵件派遞費用。香港郵政只會按址派遞郵件,如因收件地址不正確而無法派遞,香港郵政會將郵件退回寄件人;若郵件上沒有寄件人地址,郵件會按既定程序處理。」

發言人續稱:「近日發現附件所示有香港郵政名稱及標誌的電郵並非由香港郵政發出,市民切勿點擊任何可疑電郵的連結,或向其連結網頁提供任何個人及/或信用卡資料,或繳交任何款項。香港郵政已就該等偽冒電郵向警方報案,以作調查。」

香港郵政再次提醒,若市民對任何聲稱來自香港郵政的電郵及手機短訊或聲稱為香港郵政網站的真確性有懷疑,請勿點擊內附連結或提供任何個人及/或信用卡資料,或繳交任何款項。如有查詢,可致電香港郵政熱線2921 2222。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

假!
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

大宅

ganggang 發表於 20-12-27 20:42
唔知點解wor ,我無野要寄wor,只系前幾日買Next英國網購衫,一向都系上網比晒錢直送屋企。
唔通假email :qu ...

假!我冇理佢,佢都繼續send 來

翡翠宮

牛年勳章

假㗎,唔好上當

珊瑚宮

2024年龍年勳章

一定假啦

珍珠宮

好媽媽勳章

wannahappyday 發表於 20-12-27 20:46
next不嬲都有自家速遞公司架喎

系lor

珍珠宮

好媽媽勳章

一罐可樂 發表於 20-12-27 20:52
見到香港郵政網頁咁寫, 不如你聽日打去HKP 問吓先https://www.hongkongpost.hk/tc/about_us/whats_new/pres ...

唔該晒

珍珠宮

好媽媽勳章

leopak 發表於 20-12-27 20:50
Tick 入去寄件人到睇係咩email sent過嚟,
我之前收過尾數是jp.com 扮香港郵政sent黎。
...

系啊,check 左sender email address 系無尼啦間email : 一大串數字@taalim.ma
假野

伯爵府

ganggang 發表於 20-12-27 22:32
系啊,check 左sender email address 系無尼啦間email : 一大串數字@taalim.ma
假野
...

我次次都咁check, 所以無咁易呃到。

子爵府

你好彩無 click 條 link 去比錢咋,否則
有人試過,收到 DHL email 話佢運費欠錢,未能付運,咁岩佢又真係外國網買左野,佢真係click 條 link 入信用卡資料+code, 根住比人盜用張卡,即刻碌左幾萬蚊,最後銀行要佢找呢筆錢,因為係佢自己入卡號碼+code, 所以銀行要佢找數!

大家日後對呢 d email 小心,最近真係多左好多呢 d email !

伯爵府

嘩,又多款招式!

珍珠宮

ganggang 發表於 20-12-27 20:42
唔通假email :qu ...

假,郵政署點會有你email呀

首頁

尾頁

跳至