自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實, 加減數真係做得多先叻, 真係要當佢係乘數咁...靠死記
以前有D50蚊3本...大大本既練習, 一日要佢做1,2頁..唔辛苦既, 做完要獎下佢...但要佢做晒佢, 做得多再幫佢諗快既方法

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

因為未到學的時間, 唔需要勉強。加減是小一課程,2年後你再教佢,叮一聲即刻懂。

大宅

回覆樓主:

首先用手指or 物件加減,明白左道理後就教十個好朋友(1+9,2+8,3+7, 等等),再教1+1,2+2,3+3等,得閒就問,玩到熟,之後就用2粒骰子玩加,可以再加到3-4粒,我另外再寫D 大數字骰子
希望幫到你

水晶宮

terryng1205 發表於 20-12-28 09:21
學校用 1和2等如3 之類

比d 糖小朋友, 比埋兩隻碟. eg, 十粒榶, 叫小朋友將呢10粒糖分兩組, 叫佢玩下有幾多組合出來。

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

牛年勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

用糖果,零食,玩具,磁石數字貼。

子爵府

一定要用實物學,先有數目嘅概念。千祈唔好用字卡學,咁樣學法,對小朋友來講,數目字同英文字母其實係冇分別,訓練唔到數感。有數目嘅概念,先可以去學加減數。

男爵府

減齡達人勳章

terryng1205 發表於 20-12-28 09:09
本人K2女女學不懂加减法,有沒有方法或工具令她明白而且能夠運用?

先數字排序開始教
數序好重要

公爵府

例如當我小朋友問1加1等於幾,我會問返佢如果佢有1個蘋果(或其他嘢)我再畀多一個佢,咁佢一共有幾多個蘋果?呢個時候佢就識答2個,之後再問返佢1加1等於幾佢就明了。
如果數量大啲就用實物例如彩色筆、積木等加畀佢睇

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

當年我係用糖,之後我叫佢送啲俾我,我又送啲俾佢,俾佢加減嘅概念。

複式洋房

回覆樓主:

k2 應該係學緊x和x是x, 分解緊d數,我覺得唔需要太快教咩叫加減...我仔都係k3我先教佢咩叫加,咩叫減,要真正理解先識做應用題。當然,已經好多小朋友操到加減數可計得好快,連小一面試都有考限時計幾多條,我自己唔係咁鍾意...小朋友都未明個符號點解,計咁快有咩用

首頁

尾頁

跳至