懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

home office...日頭係屋企一定聞到臭味...但好奇怪...一到黃昏之後就冇左臭味..勁冇胃口,,,,有時睇到人地d食物相都有D想嘔,,,但touchwood冇真係嘔..
好難頂...幾時先捱到曙光....

含住粒糖就聞唔到臭味....搞到勁食糖...我有之前係唔好甜野, 好少食糖既....但而家一兩日可以成晒一包糖....好驚咁樣食法會糖尿/肥好多....

有咩方法可以舒緩下...

有冇同路人

子爵府

你估我唔到 發表於 20-12-28 10:19
home office...日頭係屋企一定聞到臭味...但好奇怪...一到黃昏之後就冇左臭味..勁冇胃口,,,,有時睇到人地d ...

同我徵狀好似,我13周開始見曙光,8-11周入谷底,辛苦爆。
宜家13周日頭有胃口夜晚仍黎料,加油!

我估你個係仔

子爵府

home office...日頭係屋企一定聞到臭味...但好奇怪...一到黃昏之後就冇左臭味..勁冇胃口,,,,有時睇到人地d ...

唔舒服代表bb健康

男爵府

之緣 發表於 20-12-28 12:26
同我徵狀好似,我13周開始見曙光,8-11周入谷底,辛苦爆。
宜家13周日頭有胃口夜晚仍黎料,加油!
大家加油..
唉, 我而家先6w, 真係唔知點樣捱到去12w打後....
好辛苦, 我而家基本上要不停食住糖/濃味野黎減低個不適....停冇食一陣, 又開始有D想嘔...
我而家係咁"梅"住百力滋.....

想問下你turn out有冇真係嘔?? 我touchwood而家冇, 我每日都祈禱唔好真係嘔...

子爵府

大部份人會嘔到12週,不過我陀兩胎都唔只12週,一個20週另一個就嘔到入院37週生果日都仲嘔

男爵府

noodle_noodle 發表於 20-12-28 14:50
大部份人會嘔到12週,不過我陀兩胎都唔只12週,一個20週另一個就嘔到入院37週生果日都仲嘔
...

我諗我生一個就算....唔想再經歷多次...

子爵府

你估我唔到 發表於 20-12-28 14:52
我諗我生一個就算....唔想再經歷多次...

我生第一個果時都好似你咁諗,結果我懷孕左3次

男爵府

noodle_noodle 發表於 20-12-28 14:53
佩服你

子爵府

你估我唔到 發表於 20-12-28 14:55
佩服你

3次都有嘔,但生完其實已經唔記得

子爵府

你估我唔到 發表於 20-12-28 12:32
大家加油..
唉, 我而家先6w, 真係唔知點樣捱到去12w打後....
好辛苦, 我而家基本上要不停食住糖/濃味野黎減 ...

我無嘔過
所以你果個應該真係仔

男爵府

之緣 發表於 20-12-28 15:43
我無嘔過
所以你果個應該真係仔
仔女都冇所謂..
我而家只係想自己舒服D
希望我都唔會嘔, 我真係好驚

民房

我同你情況都相似,6week開始無胃口,8week高峰期,夜晚一啖都唔想食,但朝早又好啲。夜晚成日乾嘔,但無真係嘔過。聞到啲蒜味、煮野食味就覺得臭,總之覺得味覺嗅覺都唔同晒。到13week開始就緩慢變好,16week完全無事,胃口變好好,所以慢慢等下,會有曙光架

子爵府

Enjoylife20 發表於 20-12-28 17:09
我同你情況都相似,6week開始無胃口,8week高峰期,夜晚一啖都唔想食,但朝早又好啲。夜晚成日乾嘔,但無真 ...

試過有段時間打開調味架櫃要閉氣,覺得d味好臭...宜家好d但都想閉氣

複式洋房

加油呀樓主!

你估我唔到    發表於 20-12-29 14:03

男爵府

Enjoylife20 發表於 20-12-28 17:09
我同你情況都相似,6week開始無胃口,8week高峰期,夜晚一啖都唔想食,但朝早又好啲。夜晚成日乾嘔,但無真 ...
多謝你分享, 我而家唔知點捱到3個月後..每一日都好難過, 時間過得好慢..
我最驚係..而家6 week未係最差的情況, 唔敢想像...

別墅

noodle_noodle 發表於 20-12-28 14:53

respect

民房

回覆 你估我唔到 的帖子

我個時食下酸酸地既野會開胃啲,蕃茄,肉醬意粉會食到比較多,同埋鐘意食m記。可以飲下檸檬水,齋飲水會作嘔。
醫生都同我講想食咩就食咩,夜晚食唔到唔好夾硬。
加油呀!

男爵府

我仲奇怪 見到公司個toilet 就想嘔 但個toilet 係超乾淨嘅
另外聞到魚味 會覺得勁難頂
不過真係嘔得出都係幾次
好彩我過咗12wk就冇嘔啦
孕中後期唔知點解聞到我老公一陣阿伯老人味 覺得佢好臭
但係生完之後就聞唔到

複式洋房

我都懷疑嗅覺
成日聞到奇怪味,尤其對魚特別敏感,明明一向都鍾意食魚

男爵府

我有時都會隔日頂胃,可能我成日食飯易涱氣,有時夜晚果餐都食得好少,食唔落唔好格硬食,塞住度氣我覺得仲辛苦,有時就飲盒荳奶或者滴雞精就算,因為飽住個人都好難訓

你買多d檸檬糖,有時想反胃就含下佢,我都係反胃好辛苦先食,唔會成日食

另外我都係多數食焗豬扒飯或肉醬意粉多,有時間中一次食麵落一滴辣辣油提下胃口咁,不過落左去都唔辣,只係有香味
可以買d日本小魚乾當小食食,有營養又唔太飽

有時食唔到飯,我都係食下薯條或者mos burger

首頁

尾頁

跳至