自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

港大教育學院畢業生執教半年突被教局指不合資格 須退回20萬薪金
https://www.hk01.com/article/563971?utm_source=01appshare&utm_medium=referral
接收最快疫情警報!立刻下載App:https://hk01.app.link/LG71h8MfUbb

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

教師、學校同港大都有責任

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

嘩!港大咁樣好差
個個聯招選科都係望住official website知道有咩專業資格(或入門資格),有咩理由亂寫
個申請人同學校又係奇,如果講入職前double check資歷,點解唔係問教育局註冊組,但走去問HKU

伯爵府

有乜可能叫返左工既人,退人工?依家唔係員工詐騙。

校方請錯人,人工梗係校方俾。

翡翠宮

畀面勳章

littlesister 發表於 20-12-28 13:04
教師、學校同港大都有責任

教師及學校已兩次去信港大,大學都回覆該名教師合資格,能夠證明該課程是否合資歷,全世界只有港大同教育局,所以我覺得責任在港大及教育局,港大不應誤導或欺騙學校及老師,教育局也不應在教師入職4個月後先查核到他不合資歷
日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

在其(教師)正式獲聘前,他及僱用他的小學,曾分別向港大就相關課程是否合乎教小學資格查詢,但均獲確認其學歷合乎要求。

教育局又表示,2019年3月及2020年6月曾分別兩次以書面方式與港大教育學院溝通,獲校方函中確認該學位只包含中學教育程度的師資訓練。

兩個完全不同的答案,港大玩野咩?!明知自己的課程不包括小學教育的師資訓練,點解要欺騙教師同學校?!
日日是好日

珍珠宮

港大真心幾唔合理
其實佢哋個課程冇包小學實習
有乜可能合資格在小學教書?

相信呢個就係點解個老師同校方多次去信問港大既原因
好肯定係港大出錯
至於教育局,政府出名做野慢吞吞
又work from home
拖足4個月先發現又唔奇
成件事,港大好應該向老師道歉啦

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

咁而家在大學讀緊通識教育嘅學生,會否於兩年後冇咗通識科,而冇任職資格?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

moon_o_o 發表於 20-12-28 13:34
咁而家在大學讀緊通識教育嘅學生,會否於兩年後冇咗通識科,而冇任職資格?
...

唔會無咗啊,改制而已
不過未來只有合格/唔合格,仲有無人會認真讀搏高分就唔知了,做專科補嘅會危險d

王國長老

恩庭寶貝 發表於 20-12-28 13:31
港大應該要負責任多啲。

係,因為申請人係睇住網頁資料去報呢個課程,投資咗5年時間同金錢

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 20-12-28 13:37
唔會無咗啊,改制而已
不過未來只有合格/唔合格,仲有無人會認真讀搏高分就唔知了,做專科補嘅會危險d
...

遲d科目名會改埋
通識教育學士同碩士都標明完成課程可符合中學通識教育資格,到時改左名,冇左通識,唔知教育局會點處理依班學生同老師

我識得嘅通識老師而家開始去報讀其它科,3年後完成就轉科,好慘,中年再去讀書好辛苦

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

港大最大責任,算唔算欺騙消費者

但學校和該教師都有卸膊之嫌, 我覺得佢哋本身知道問教局一定係唔合資格,所以轉向揾港大出信証明。
究竟合唔合資格,緊係問教局啦。

琥珀宮

Charlotte_mom 發表於 20-12-28 13:38
係,因為申請人係睇住網頁資料去報呢個課程,投資咗5年時間同金錢

佢好似係合資格教中學

王國長老

木土土 發表於 20-12-28 13:47
佢好似係合資格教中學

我知,但如果當初知只能教中學,可能選擇會唔同(唔揀呢科)

子爵府

學校都好大責任,請教師緊係問教育局佢合唔合資格啦!問港大,有時課程大綱寫得好廣泛,同埋最緊要睇下有冇出去學校實習,就算有實習都要睇時數多定少,如果少都唔可以當佢真係有實習過!以前有朋友讀一科叫Teaching English,夠有實習啦!佢一心教小學,點知教育局界定佢係冇師資訓練,要讀PGDE先可以正式成為合資格老師。

琥珀宮

mlcbb 發表於 20-12-28 13:13
有乜可能叫返左工既人,退人工?依家唔係員工詐騙。

校方請錯人,人工梗係校方俾。

無可能係教師退人工,最多係學校蝕(其實教唔合理)

個教師有返咗工,點可能無人工,應該受勞工法例保障

伯爵府

其實如果教直資或私校,果位老師應該冇問題

如果要教官校同資助入編制就唔可以

王國長老

moon_o_o 發表於 20-12-28 13:44

遲d科目名會改埋

我估咋!應該唔敢唔理現有老師飯碗嘅....

水晶宮

木土土 發表於 20-12-28 13:49
無可能係教師退人工,最多係學校蝕(其實教唔合理)

個教師有返咗工,點可能無人工,應該受勞工法例保障

係喎、白做咩、不合理!

首頁

尾頁

跳至