自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

囡讀緊男女小學,佢唔鍾意讀女校。但我覺得女校會專心d讀書,成績好d,英文好。同埋同區band 1女校多呀! 仲有可以考直資女校。有無讀過女校既家長可以分享下,你地細個讀女校係點?

水晶宮

回覆樓主:

睇你話事定佢

大宅

回覆樓主:

今時唔同往日了,以前會覺得讀女校女仔會純啲、乖啲,但我識幾個讀band1女校的,有直資亦有津校,佢父母都異口同聲話佢個女喺外面識咗啲男仔,學壞晒。佢地用咩途徑識我冇深入了解,但青春期嘅女仔,對男性係咪會有好強烈嘅好奇心呢?所以讀女校的,會向外尋求,就不得而知了。
我並唔係話讀女校唔好,只係純粹溫馨提示一下而已。如有冒犯,敬希見諒。

翡翠宮

牛年勳章

我中學讀傳統女校,我覺得女校係會多是非同小圈子,TB真係多啲,但就會識到好多交心好姊妹。兄弟姊妹讀男女校,成班fd有男有女約出嚟玩開心啲,淨係女仔啲活動好窄。
至於拍拖,我覺得無乜大分別,反而女校女仔更喉琴。

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

你個case 同我掉轉,我都放手比阿女揀,始終日日返學返足六年嘅係佢,唔係我。
而且費事將來有咩事比佢怨。

子爵府

Bobo1210 發表於 20-12-28 18:08
囡讀緊男女小學,佢唔鍾意讀女校。但我覺得女校會專心d讀書,成績好d,英文好。同埋同區band 1女校多呀! ...

以前專心讀書,起碼無機會暗戀人,囉囉亂。校内女嘅多數賢淑款,亦有極端型tomboy。
我女而家都係女校,時代唔同,佢當時讀中一嘅同學個别開始有拖拍,唔知係咪ig,網上定補習識番嚟。父母都冇乎,等佢哋自然然流失。不過大部份同學都係好乖讀書的。至於英文好唔好,其實多数都係學校以外自小打好個底番嚟,睇吓屋企給幾多力。band 1 英中都唔會一時三刻搞到啲英文好。

伯爵府

讀男校囉!講笑

囡囡自己有冇心水?佢讀6年,佢自己選啦!

會否佢有心儀男同學,想一齊升中?

侯爵府

我係讀女校的, 而家都有侄女讀女校
以前都講過唔想讀女校, 因為小學讀開男女校覺得單性別學校好怪
咁讀落又好開心喎

至於專心讀書, 係好學校的話拍拖都會讀到書, 女校一樣外面識男仔
應該話, 好的學校無論男女校定女校都唔好排除

至於女校多是非......我覺得睇性格,
可能我個人就粗枝大葉又唔是非,
所以是非的人和事都好少出現喺我身邊(或者出現咗都唔知, D人冇癮就PASS)

禁止訪問

侯爵府

回覆樓主:

男女校無問題啫, 校風好嘅話, 對個人身心發展我覺得會好過女校。 我中學都係讀女校, 第一次同成班同學約埋出面嘅朋友去街, 當中有男仔, 我係怕醜到成塊面紅哂, 因為我實在接觸得太少男仔, 又有可能我個年代太過純情啦。 而家我個女都係讀男女校, 我反而唔想佢讀女校。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我會比仔女自己揀

我自己傳統女校出身,個女都入番母校,佢覺得ok..我亦唔覺讀女校有咩問題。我大仔小學係男女校,佢升中時話想揀男校,佢話男女校覺得女仔好煩好嘈,結果都如佢所願。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

中學好重要,如果讀得唔開心6年會好難過。女校是非多,小圈子又多,如果有欺凌往往比男女校嚴重,小朋友開始大個家長都要尊重佢意願,最好比小朋友自己揀啦!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我讀女校,我女(我妹)讀男女
我人生miss咗樣嘢:無男性嘅好友
中學階段係最易識到最傾得埋嘅好友。大學、職場會識人,但已過咗十幾歲無所不談嘅真摯
我妹而家都做咗人阿媽,我女都讀大學,佢哋會有d傾到心事嘅男性朋友。成班男士就算有女士在場都無所不談,會約出嚟見面,關心大家

我女最好嘅朋友係女仔,但佢有講過有時都覺得女人堆煩,小氣,多是非,男仔就粗枝大葉,有時講心事會同男仔講

拍拖方面,女校都會拍拖(而家十幾歲嘅生活圈子廣闊到超乎想像)。我仔宅在家中都識到女校女生(佢覺得自己拍緊拖㗎雖然無見過面)。女校係會管得嚴,但管到個人都管唔到個心

子爵府

囡讀緊男女小學,佢唔鍾意讀女校。但我覺得女校會專心d讀書,成績好d,英文好。同埋同區band 1女校多呀! ...
我女小學已係讀女校,前2年升中自已揀升番女校。坦白佢話中學部份女仔都成日講粗口又口不對心(明明溫晒書但話無溫咁),但自己知道咩時候要講咩同點應付,而且為免自己考得差,所以都會讀書。對成長幾好。男仔呢?平時活動都會遇見同交談,無咩相處問題。

伯爵府

你所講嘅好處,我自覺不存在。男女校學習正常社交相處仲好,要吾專心、要英文差、要交男友…處處也有也存在。但你話你嗰區多數勁女中學就另計(只計學術)

男爵府

始終係佢讀,最重要佢鍾意間學校先有歸屬感去讀架嘛!我女現讀女校,都係佢自己選擇

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

Xx

子爵府

回覆 Bobo1210 的帖子

我自己係讀女校,我唔覺得會讀書專心啲
如果你係怕佢識男仔,同讀女校更加無關係,以前都有男仔係學校門口等放學

最緊要係校風好

rainbowchuuu3    發表於 21-2-22 18:30

水晶宮

讀開男女校又點會想讀女校呢? 除非佢知冇其他學校比得上間B1女校.

我幼稚園至中學都係讀女校, 只要有兄弟, 讀女校就唔係問題, 我同男仔相處溝通係冇問題的, 而且同男仔仲容易 FRIEND 到

珍珠宮

一間普通學校囉!但就冇咁多避忌。

首頁
12345...6

尾頁

跳至