心聲留言

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家唔知有冇覺得人生好痛苦?

我每日都有諗自殺,但點樣帶埋個仔,屋企d動物一齊走,而佢哋又唔知,先難。

大家有冇方法?

唔駛鬧我不負責任,我身上已經太多石頭,我負唔到了,盡力了。

別墅

evelyn916 發表於 20-12-28 22:02

我每日都有諗自殺,但點樣帶埋個仔,屋企d動物一齊走,而佢哋又唔知,先難 ...

淨係想同你講
我今年半年走左2個親人
傷心到爆*
係痛苦,旦係有生存既權利
有d人,想5死
想留係世上,,
淨係想同你講
我好傷心,,同樣
你親人,你屋企都會好傷心的

瑪瑙宮

不如講下你有咩困難, 發洩左, 可能好 d , 再睇下逐步將問題解決.

超級版主

超級版主

人的際遇都不一樣,但每個人一生總會面對多重挑戰,這一刻您或者正面對困境而意志消沉,並不等如您日後的人生不見光明;您遇到認為難以排解的難題,在他人眼中也許是加以援助便能一一解決!因此請別輕言放棄,請嘗試將您的心底話告訴願意傾聽的人,尋求他人援助。

生命熱線 23820000
http://www.sps.org.hk

香港撒瑪利亞防止自殺會 23892222
http://www.sbhk.org.hk/

珍珠宮

我每日都有諗自殺,但點樣帶埋個仔,屋企d動物一齊走,而佢哋又唔知,先難 ...
我多痛苦的時候,我都無想過要死喎,甘痛,唔好搞,我希望人生充滿開心的路程,人生係要有希望的,你呢一刻無,唔代表以後無..仲有你死,你身邊的人唔係甘想囉...你唔可以取去別人的權利去ENJOY佢的LIFE同開心...的路程

男爵府

人生八苦...生理「生,老,病,死」以病最苦,
心理「愛別離、怨僧相對、求而不得、五陰熾盛(色受想行識 」。

了解痛苦的根源,自然找到應對的方式。

另外一種心理因素..是來自你自己...「貪,嗔,癡,慢,疑」...如果五毒攻心,就會執迷不悟....恨錯難返。

人....面對困難時...第一個觀念是放棄...完全是正常的...因為放棄是最快離開問題困擾的方式。你唔係第一個,亦不會是最後一個。

要「死」....係須要好大的勇氣...去到嗰一刻....你可能會發現....點解有咁大勇氣去死...卻為何冇勇氣去面對問題.....

總之....面對問題的時候....能放下的就放下....真係放唔底的事情,就全力擔起佢....擔唔起咯...自然都係放下㗎啦....

人生有起有跌正常不過....唔係將來邊有故事同下一代講呀。

勇敢D啦...加油

複式洋房

kenfung71 發表於 20-12-29 13:12
人生八苦...生理「生,老,病,死」以病最苦,
心理「愛別離、怨僧相對、求而不得、五 ...

多謝

別墅

回覆 evelyn916 的帖子

逃避並唔係一件易事 想死更加唔容易
試過有咁既諗法
幸運係下一刻總有唔捨得
但其實真係試過生無可戀
活著毫無意義
困自己係哀傷中
把心海放滿苦水
自然地 我自救了 流下眼淚了
然後 心痛 悲哭 抽泣 收嘛自己
我算係堅強男人 心事唔易流露
當我最想死時 係我太太剛自殺個一年時間
佢思覺失調5年後就選擇左結束
當佢半夢半醒間 記得佢病發時既片段佢真係好痛苦
一路陪佢走黎 上年佢一個人走左
陌生人我唔知妳發生咩事
但希望妳俾個身邊人或親人一個機會
甚至任何跟妳有關同有生命既事物一次機會
活下來面對可能好難
但失去時............更難
放過自己 放輕一下內心
容明日晨曦 再照心河吧

複式洋房

傲揚 發表於 20-12-29 20:44

逃避並唔係一件易事 想死更加唔容易

呢幾年真係捱得好辛苦,別人覺得我好堅強,好硬淨,其實內心脆弱到不得了,咁多年,為咗個仔,死頂而已

別墅

仲有個仔都算有D寄託 我咩都冇 仲易空虛 香港係都市生活 試問有邊個係唔使頂呢!?
安慰唔到妳D咩 自身都一堆想人開解
但始終 路是人行............
甜酸苦辣都淡然D吧

別墅

傲揚 發表於 20-12-29 21:29

仲有個仔都算有D寄託 我咩都冇 仲易空虛 香港係都市生活 試問有邊個係唔使頂呢!? ...
當時剩下7隻狗
今天5月走左一隻
我都唔算咩都冇...........^^"

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

evelyn916 發表於 20-12-29 21:05
呢幾年真係捱得好辛苦,別人覺得我好堅強,好硬淨,其實內心脆弱到不得了,咁多年,為咗個仔,死頂而已
...

其實先都係,每日見到個仔真係好唔捨得佢哋,唯一方法就係搵人傾訴

伯爵府

...

我同你差唔多,我捱咗十年,過多兩年就功德完滿,我同事同上司都覺得我好硬淨、堅強,但佢地唔知道我都有想放棄嘅一刻。提醒你,地下一代係無辜,我地帶佢地嚟呢個世界就有責任令佢哋心理同生理都健康成長,令佢長大後行正確嘅路。自殺,我都有諗過,但細心諗唔值得,我靠自己力量養大自己子女係如何偉大嘅事,因此我要令佢成長更好。今日佢讀緊專業課程,將來為社會服務,我感到自豪,證明我呢十年係正確,所以樓主要加油,有困惑同屋企人、朋友,甚至bk呢度參考其他人意見,即使無或唔啱用,都總有人俾你鼓勵,加油!

crazypaper    發表於 21-3-10 15:07
cathngai    發表於 21-1-9 18:30
happywl    發表於 21-1-3 13:28

複式洋房

kl1 發表於 21-1-2 21:04
我同你差唔多,我捱咗十年,過多兩年就功德完滿,我同事同上司都覺得我好硬淨、堅強,但佢地唔知道我都有 ...

多謝你,呢一刻我仔喺我身邊訓咗覺,我同書本搏鬥緊!明早7am返工!暫時唔得閒死住

happywl    發表於 21-1-3 13:29

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

evelyn916 發表於 21-1-2 21:15
多謝你,呢一刻我仔喺我身邊訓咗覺,我同書本搏鬥緊!明早7am返工!暫時唔得閒死住
...

不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

...

唔好再諗死,你要讀書,又要照顧個仔,同埋做屋企嘅家務的確辛苦!我都係過來人,只不過我懶無讀書,淨係家務同返工,好快又一年,好快又捱過,加油

水晶宮

...

與其諗死,不如將精神放係要做嘅事情上 每人都有難處,明白你此刻很氣餒很想放棄,我有時都會,係好辛苦,走唔出困局般,但我知每人都有自己生存嘅權利,我唔會帶走別人的生命,何況係自己親生的?

cathngai    發表於 21-1-9 18:31

伯爵府

BK Milk勳章

孤身一人時有時會有這樣的想法,做了媽媽之後不會,為母則強,頂不住都會頂

伯爵府

你好!你先冷靜一下,要明白一切也只是暫時性的, 包括你的困難! 每秒也是新開始。
你多找上來或找朋友傾談, 說出來後心的空間會大些。
你一定會好起來的。

別墅

...

同路人,挨得好苦,好多負擔……為左兩個仔死頂too!
我地一齊頂住啦!喊有我陪你!

cathngai    發表於 21-1-9 18:32

首頁

尾頁

跳至