自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

珍珠宮

alicego62 發表於 20-12-30 11:41
佢唔比你報(我假設事實係甘),甘你就唔報?咁即係助紂為虐

從這裏更加看到校長這土皇帝的荒謬!老師們驚沒了份工,但最奇怪你不怪殺人者,反怪其他人?

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

mickeywinnie3 發表於 20-12-29 01:26
垃圾校長,明顯不是一個好校長

一睇佢個樣就覺得佢係一個刻薄惡毒既女人,

真係相由心生

公爵府

Moonlight819 發表於 20-12-30 11:45
從這裏更加看到校長這土皇帝的荒謬!老師們驚沒了份工,但最奇怪你不怪殺人者,反怪其他人?
...

兩邊一樣。其實有咩分別。
一個人在車廂強姦另一個人,乘客怕事,認為自己無責任。司機又怕事,又覺得公司指引不清晰,自己無責任處理。於是大家望住受害人被強姦,無人採取行動。
兩邊一樣甘衰。就算校長衰80分,旁邊不採取任何行動的老師衰20分,甘又點呢?咪又係衰

珍珠宮

alicego62 發表於 20-12-30 12:42
兩邊一樣。其實有咩分別。
一個人在車廂強姦另一個人,乘客怕事,認為自己無責任。司機又怕事,又覺得公司 ...

當然大分別,一個是主犯,整件悲劇因她而起,其他人極其量只是沒有幫助,你的思維真是

公爵府

Moonlight819 發表於 20-12-30 12:45
當然大分別,一個是主犯,整件悲劇因她而起,其他人極其量只是沒有幫助,你的思維真是
...

不是沒有提供邦助,而是深化,強化及助長了校長的行為。人命喎,旁邊見死不救的人真係無責任?你可否講明,如果有同事在你面前尋死,你行埋一邊咩都唔做,因為怕校長唔like,咁樣真係ok?

伯爵府

回覆樓主:

正常人唔likey份工,搵過第2份

大把人都唔鍾意老細喎,轉一份工死一次,要死10次8次

用死黎要脅人更加荒謬

男爵府

其實教育界有好多不思進取老師,好懶,聽過老師話校長想幫學生補課,老師話無用,唔洗幫呢啲成績落後的學生,又話學生會上完堂仲補課會好攰,其實原因係唔想遲放工,準時3:30放工。同埋佢地話炒一個老師其實好難,唔係犯大錯都唔洗旨意老師走,除非佢自己走。

男爵府

睇完新聞,覺得校長應該想好快有成績睇倒,做改革,但過急,因為啲老師可能嘆慣,要做野一定係唔高興啦!而那老師如果真係無出通告就去澳門,係大錯,應該有機會無得留低,可能接受唔倒被炒,加上情緒……Rip

水晶宮

畀面勳章

alicego62 發表於 20-12-30 12:52
不是沒有提供邦助,而是深化,強化及助長了校長的行為。人命喎,旁邊見死不救的人真係無責任?你可否講明, ...

jm我睇曬你啲留言,我絕大部份同意你

根本成件事大家都有責任

況且而家死者已矣,大家一面倒閙個校長,也只是聽咗一面之辭,唔排除有d老師為明哲保身,將所有野都推俾校長,因為而家係個老師自殺,大家一定suppose係個校長衰

睇報道,跳樓個老師,之前同過學生爭執丶又試過帶隊出境無跟足情序,就咁睇,個老師好似唔係完全無問題喎,可能發生左d嘢,係我哋外人唔知

好可惜佢選擇自殺,加句「被人迫害」,連給「被指控人」(校長)反駁的機會都無

一個人總會對自稱被逼害的人而動惻隱之心,更何況個老師已經自殺死咗

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

我識一個媽咪個小朋友係讀呢間
呢年間間學校zoom
佢話陪小朋友上見到啲老師好hea……
但又廢事出聲。

珍珠宮

alicego62 發表於 20-12-30 12:52
不是沒有提供邦助,而是深化,強化及助長了校長的行為。人命喎,旁邊見死不救的人真係無責任?你可否講明, ...

我不想再和你這些是非不分的人再討論,希望死者今晚過來和你討論吧!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

charlieXD 發表於 20-12-30 13:25
我識一個媽咪個小朋友係讀呢間
呢年間間學校zoom
佢話陪小朋友上見到啲老師好hea……

如果咁,校長想改革,好合理。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

lovelybaby2015 發表於 20-12-30 13:25

jm我睇曬你啲留言,我絕大部份同意你

我都係咁睇

如果死既係校長又會點呢?

每件事係有兩面,每個人都企係有利自己去說話,所以真係要放遠啲望先得。

水晶宮

畀面勳章

Kuromi1127 發表於 20-12-30 13:34
我都係咁睇

如果死既係校長又會點呢?

係啊
其實我都好同情個老師,為份工搞到命都冇,如果因為受到氣而自殺好唔值得。如果真係個校長衰,更加唔值
但對校長來說,個老師死咗,佢真係連辯解的機會都冇。無論佢是否有錯,其他同事一定推落佢度

侯爵府

lovelybaby2015 發表於 20-12-30 13:41
係啊
其實我都好同情個老師,為份工搞到命都冇,如果因為受到氣而自殺好唔值得。如果真係個校長衰,更加唔 ...

因為工作而自殺,情緒已經有問題,唔值得,生命可貴

全部教師推落校長度,對佢地有利既,唔駛改革。

學校終究有老師走了,始終可惜。

公爵府

Moonlight819 發表於 20-12-30 13:27
我不想再和你這些是非不分的人再討論,希望死者今晚過來和你討論吧!

為什麼呢?校長好錯,但見死不夠的人真的無責任?至於你話死者來找我?點解突然轉話題,變成靈異野,要搞死者?
其實你只要講一句,因為驚校長,而由得佢去死嘅人一啲責任都冇,就可以了。

公爵府

Moonlight819 發表於 20-12-30 13:27

我從來冇講過校長叫人不報警是對的。
我一直強調,如果有一個咁唔合理嘅要求,其他人無論點樣都唔應該見死不救。見死不救嘅人都有責任。請你指出我邊一部份是非不分?
係我話校長嗰部份,定係我話其他見死不救嘅人嗰部份

公爵府

同埋點解你要叫死者出嚟啊?點解你要打搞死咗嘅人?

男爵府

homommy 發表於 20-12-29 03:22
係香港先有咁痴線新聞,老師在學校跳樓死,學生又在學校跳樓亡。教育制度迫校長迫老師迫學生迫家長。人人受 ...

美國嗰啲係校園槍擊事件,比香港更嚴重。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我對香港教育界既人無好感,大把老師/校長有精神病。

首頁
34567...10

尾頁

跳至