夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

已經不止一次,最近又冷暴力
26號同媽咪慶祝生日我講左句笑話,老公唔中意,當場發脾氣
我立即澄清,摸摸佢,諗住呵返
佢覺得我攪佢,一副厭惡的樣遠離我
我當下都嬲左,覺得佢係一個唔適合的場合發脾氣
食完飯冷戰,返屋企的路上都冇交談
懷孕25週的我在冬天整夜訓梳化,蓋著薄薄的毛氈,而佢沒理會,在床上安睡

27號早上,原本講好一起去吃早餐
佢在床上一直打機到下午1點多
我餓著在梳化,肚也打鼓了
最後佢出門同朋友去開聖誕派對
我勉強煮左d野食,食完又暈又出冷汗,晚上又肚痾
而佢玩到凌晨一點先返

28號一整天肚子都有點痛
晚飯時向佢撒嬌,想話大家傾開左就會冇事
但佢維持一貫態度,覺得自己岩哂
佢話我會用說話逼人
我話,你唔講出口姐,你中意用情緒逼人
期間佢突然關心我31號點過,話記得我上年倒數之前已經訓左,又話佢d朋友今年約左開倒數派對,又話佢有個朋友老婆都有左bb,佢老婆唔去不過佢朋友去,又話自己已經拒絕左,不過都同我講聲
我話人多怕染疫唔去了
呢一晚,佢攬住支結他,對我沒有了慣常的抱抱沒有good night kiss

29號早上,我話可能踢被凍親有d頭痛
佢'哦'左一聲
我用手指督督佢,撒嬌要good morning kiss
佢凑過黎用鼻扮聞我個口,示意我口臭唔錫
我問佢係咪有野想同我講
佢話冇,然後淨係㩒手機
我望左佢一陣,佢都唔理我,自行起身返工

~待續~

伯爵府

佢都係撒下嬌,男人都會咁樣。佢31號倒數唔去係因為想陪你,亦唔想感染啲乜病傳俾你,佢其實好愛你,好珍惜你。第時唔好攞佢開玩笑就得,大家冰釋啦,溝通返唔好再冷戰。

複式洋房

回覆 kl1 的帖子

係呀, 真係要 '大家' 溝通返, 而唔係冷暴力, 仲係你懷孕期間, 話後悔同你結婚, 係你懷孕期間, 夜晚11點同兩個女性朋友出街食糖水, 返黎仲要講大話掩飾, 然後覺得你無理取鬧

一個唔會俾家用你, 又唔會遷就你, 甚至傷害你的男人
仲係咪可以忍到佢變成一個老公

伯爵府

belovedfafa 發表於 20-12-29 09:55
回覆 kl1 的帖子

係呀, 真係要 '大家' 溝通返, 而唔係冷暴力, 仲係你懷孕期間, 話後悔同你結婚, 係你懷孕 ...

咁樣又要再考慮一下究竟咩事

伯爵府

belovedfafa 發表於 20-12-29 09:55
回覆 kl1 的帖子

係呀, 真係要 '大家' 溝通返, 而唔係冷暴力, 仲係你懷孕期間, 話後悔同你結婚, 係你懷孕 ...

你自己都要小心情緒,多啲同家人傾下

複式洋房

回覆 kl1 的帖子

多謝你.但就係因為佢在外係好好先生, 根本冇人信我講的野

伯爵府

belovedfafa 發表於 20-12-29 10:01
回覆 kl1 的帖子

多謝你.但就係因為佢在外係好好先生, 根本冇人信我講的野

要為自己著想

男爵府

belovedfafa 發表於 20-12-29 09:08
我立即澄清,摸摸 ...

咁既人對唔到一世。如果佢改唔到你要諗吓後路。咁既性格有啲變態。

複式洋房

回覆 honeybid2 的帖子

其實,我經濟上唔駛靠佢,甚至可以話佢靠緊我,如果情感上佢都支持唔到我,我真係諗唔到佢有咩存在價值,我想趁住個bb未出世,未知道呢個人的存在之前同佢斷纜

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

belovedfafa 發表於 20-12-29 09:08
我立即澄清,摸摸 ...

好奇果句激嬲佢係咩說話
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

子爵府

回覆 kl1 的帖子

忽略老婆大肚都幾大罪
不知悔改的話,真是會死心
1MTH 5.2KG

男爵府

回覆樓主:

長期精神勒索傷害好大架

複式洋房

回覆 heidys 的帖子

媽咪生日,我買左d外賣返屋企一齊食。係餐廳的時候我想叫多一兩樣餸,老公話會食唔哂。咁到左食飯果時,真係食唔哂,我笑笑口咁講好彩老公叫我唔駛買咁多。佢就嬲,話佢冇講過,佢意思係會食唔哂,唔係叫我唔好買咁多。

大宅

就咁睇樓主老公好小氣, 個老婆大肚都可以俾佢訓梳化?係咪男人黎,冇野呀嘛

複式洋房

回覆 belovedfafa 的帖子

我真心覺得係雞毛蒜皮野,就當佢擔心我媽咪覺得佢小氣,我都唔明點解可以咁對我

子爵府

仲以為你講咗句咩說話,原來只係咁,有咩好嬲,好騎呢喎

其實拍拖時睇唔到佢係咁o既人? 我諗你要坐底同佢認真咁傾吓,如果都無改善,你真係要諗諗後路,因為你大住肚,佢都唔係好care你,到個B出世,我諗佢都唔會點take care你

子爵府

belovedfafa 發表於 20-12-29 11:27

媽咪生日,我買左d外賣返屋企一齊食。係餐廳的時候我想叫多一兩樣餸,老公話會食唔哂 ...

嘩...咁都嬲真係好難溝通
1MTH 5.2KG

複式洋房

回覆 than1223 的帖子

佢表達過,大肚唔係大哂。最攪笑係,結婚頭2年冇小朋友,佢自己book家計會做檢查,我以為佢想有小朋友,會對小朋友好

大宅

belovedfafa 發表於 20-12-29 11:27

媽咪生日,我買左d外賣返屋企一齊食。係餐廳的時候我想叫多一兩樣餸,老公話會食唔哂 ...

吓勁小事,佢係咁多人面前發脾氣都證實佢小器。
佢仲要成日唔care你大緊肚,由你唔舒服、獨自在家、訓sofa

大宅

有咩好嬲?嬲個點喺邊? 你地平時相處如何? (唔計佢小氣既性格之外)

首頁
12345...6

尾頁

跳至