夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

樓主,你唔洗靠佢,仲忍乜?
完全唔覺佢有乜值得你繼續忍受落去,
小器嘅男人最難頂,最討厭,
佢D行為完全唔似一個愛錫你嘅人,
而且根本未定性,有排你受!

伯爵府

Xmas吸收勳章

belovedfafa 發表於 20-12-29 11:27
回覆 heidys 的帖子

媽咪生日,我買左d外賣返屋企一齊食。係餐廳的時候我想叫多一兩樣餸,老公話會食唔哂 ...

嘩。。。就係因為呢d小事而惱你呀,呢個男人真係小氣到冇人有!!俾著我,我惱返佢轉頭,冇理取鬧

複式洋房

...跟傷害自己的人保持距離,
或者如果有能透過對話解決的部分,
那就盡量透過對話解決。

就像斷掉的針進到傷口裡使傷口化膿的話,
那無論怎麼搽藥也沒有用。
如果那些造成內心受傷的尖銳事物依舊,
那傷口自然不太可能復原。

讓自己處在願意正視內心傷口的狀態,
靜靜地等待自己恢復,總有一天一定能迎來康復的時刻。
到時再開始安慰自己就可以了。

我覺得,現在已經可以不必再怨恨自己,
為什麼沒辦法很乾脆地把事情給忘記了。

《其實,我是個內向的人》-南仁淑

複式洋房

多謝大家的各種回覆,發現呢個世上仲有唔少的奇葩

呢個星期我同老公好似同住人咁,互相no touch (如果你有睇哲仁皇后,就會明)
淨係會係食飯的時候坐埋一齊,其餘時間都你有你生活,我有我忙碌,煩心野少左,但我就開始失眠,患得患失

或者我都唔應該成日想變返以前咁,有d野可能真係逼唔黎,有d野唔係你努力就可以夢想成想,有d野只能順其自然,要合要分,時候到了,都唔論到我或佢話事

大宅

趙元嵩 發表於 20-12-29 13:11
我想你要認真的check 一下佢手機..........
佢似有紅颜知己!

agree

子爵府

回覆 belovedfafa 的帖子

好好振作呀 保重身體 你老公唔重視你 但你要對自己好啲 愛錫自己呀 無論佢有冇所謂既紅顏知己都好 佢係一個好心野既人 長始落去 對你同bb都係唔會有什麼擔帶 佢未玩夠 好享受熱鬧 你有左bb 佢一開始可能真係好興奮 但當你身體不適持續 佢就覺得煩厭 唔想承受照顧你既責任 想繼續佢自己既玩樂生活 你為自己打算下吧

大宅

竟然有人話樓主公主病真係匪夷所思。呢種人係米做慣奴隸要求低成咁⋯⋯ 樓主可能年紀唔大但已經好成熟扮明係個先生好有問題

cathngai    發表於 21-1-7 23:37

男爵府

cocochoo 發表於 21-1-7 14:23
竟然有人話樓主公主病真係匪夷所思。呢種人係米做慣奴隸要求低成咁⋯⋯ 樓主可能年紀唔大但已經好成熟扮明 ...

我睇到都呆左想知佢平時點奴隸式服侍佢皇帝老公。

茶類愛好者    發表於 21-1-18 14:33

大宅

tingting2200 發表於 20-12-29 15:46
諗起以前認識的一位男性友人有類似情況,有時覺得佢好好人,好sweet,但諗真d,更多時候係冷暴力待人,同 ...

人格障礙,對講得好好,呢类人係唔會知道自己有問題,所有問題對係你做成,永遠係你錯。我之前同樓主情況極度相似,有時一句無意思的說話就tack著,顛左甘。但隔幾日佢又可以完全無事,下一分鐘仲可以無拉拉好sweet。

大宅

卡爾 發表於 21-1-9 09:19
人格障礙,對講得好好,呢类人係唔會知道自己有問題,所有問題對係你做成,永遠係你錯。我之前同樓主情況 ...

你瞓梳化想佢氹你。。。你唔好痴心妄想。我依家自由拉,好多朋友都佩服我點解可以忍甘多年。有時女人就係甘儍,為個家而屈就自己。當然最後佢踩到我底線,我就狠心离婚,佢到依嫁都當我殺父仇人甘,所有佢唔好概野都係我錯,包括佢出軌,包括我地分開後佢生意失敗,佢全部都覺得係我做成,funny. 但依嫁先知自己原來可以更好。仲有樓主提過經濟問題,我都同樓主一樣,佢係需要依靠我養家,所以有部分係自卑心作怪。

琥珀宮

belovedfafa 發表於 20-12-29 11:27
回覆 heidys 的帖子

媽咪生日,我買左d外賣返屋企一齊食。係餐廳的時候我想叫多一兩樣餸,老公話會食唔哂 ...

食唔哂同唔好買咁多有咩分別?

你話你老公靠你,其實係咪佢自卑?驚外母話佢cheap所以嬲?

別墅

好垃圾個男人

子爵府

卡爾 發表於 21-1-9 09:19
你瞓梳化想佢氹你。。。你唔好痴心妄想。我依家自由拉,好多朋友都佩服我點解可以忍甘多年。有時女人就係 ...

「佢到依嫁都當我殺父仇人甘,所有佢唔好概野都係我錯,包括佢出軌」

呢句同我前夫一模一樣!

伯爵府

我地呢個社會越來多雙面人出現,仲要對著老婆都雙面呢嘅人遲早變渣男。。所以樓主感情上自己要小心處理,或者觀察一排睇吓你地之間喺咪之前發生過事件先,如果冇,仲要感情又一路一路下波,我覺得樓主要慢慢係財務上做啲保障自己嘅工夫。。。不過呢,講多一次,暫時再觀察吓先,仲有樓主吾好想得太灰呀

男爵府

belovedfafa 發表於 20-12-29 10:01
回覆 kl1 的帖子

多謝你.但就係因為佢在外係好好先生, 根本冇人信我講的野

係同你一樣,佢係屋企狂丟野,咆哮,好恐怖,齋講無人信,我而家會錄佢video, 俾人睇

別墅

同同居男友拍拖6年,佢今日第四日冇理我
我覺得好討厭

大宅

cupid0627 發表於 21-1-16 08:42
「佢到依嫁都當我殺父仇人甘,所有佢唔好概野都係我錯,包括佢出軌」

呢句同我前夫一模一樣!

所以呢,何必對呢啲人認真。當佢無到,自己努力生活就是了。

禁止訪問

別墅

heidys 發表於 20-12-29 11:22
好奇果句激嬲佢係咩說話

我都想知,究竟嬲咪可以嬲個大肚婆幾日,仲可以聖誕節自己出咗街

複式洋房

回覆 belovedfafa 的帖子

我好明白你情況我個個都係咁
對外好好脾氣好遷就乜都得咁
連人地啲小朋友好曳周圍食野整到周地係佢都笑笑口忍到
唯獨是對家人同自己小朋友就完全好似另一個人咁
但又唔會打人㗎wo
會打牆講粗口發癲飲酒咁,不停用情緒打落你到
身邊嘅人一啲都唔好受
我都想知可以點做。

首頁

尾頁