自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

shirley784 發表於 20-12-29 10:20
有無 JM 可以講下 staycation 好玩嗎 , 有無旅行感覺

冇諗過去
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

未有疫情前都冇興趣, 自己屋企仲舒服啦~
而家疫情更加更加唔會去

伯爵府

goosy83 發表於 20-12-29 13:20
除非係外國villa咁有唔同活動scheduled ,園區大可以行下踩下單車,有唔同地點俾你安安靜靜休息
如果唔係喺 ...

Same same
好怕去住酒店覺得好煩,要執好多野返到屋企又要執,自己屋企仲舒服自在同乾淨(無疫情時都唔太中意酒店覺得dirty)

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

出外旅遊或有需要要住酒店無辦法
否則無端端stay咩cation
我覺得屋企最舒服,乾淨。
因為曾經睇過一個節目講酒店,真係污糟到恐怖,表面好企理,光鮮,乾淨,但事實間房嘅牆,地,床,梳化,都好多核突污糟野

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

以往我一直都有staycation, 我好鐘意住酒店嘅

子爵府

Yes... for the sake of mental health...
注意:本人所發佈的帖子大部份均為轉貼,如本人所發的貼子有任何問題及投訴,如本人所發的貼子有任何法律責任,本人恕不負責!

大宅

有無 JM 可以講下 staycation 好玩嗎 , 有無旅行感覺

No, went once n it’s boring

我覺得屋企最舒服 and 乾淨

琥珀宮

今年夏秋天去過幾次,大部份5星級酒店,唔可以用玩嚟形容,亦唔會用外地旅行住酒店心情去住,係用去離島住渡假屋心情去住,只係渡假屋嘅升級版,仲包埋自助餐咁啫。

我就覺得好放鬆,去外地留酒店時間相對冇咁多,香港staycation反而可以享受吓酒店,每次都揀包埋自助早晚餐,渡過豬般生活2日1夜。

冬天游唔到水,再加上第4波疫情,失去興趣去staycation。

子爵府

見好多後生仔女去係為影相咋⋯⋯有咩玩架?

公爵府

回覆樓主:

我試過2次,不過係幾年前嘅事了,其實可以話好無聊,又可以話有情趣…

酒店有時會做優惠,我記得第一次去係因為,$400蚊/人,包一晚酒店,早晚buffet,海洋公園。咁抵玩,唔去對唔住自己

第二次就唔關優惠事,主要係book間响海靚酒店,慶祝結婚週年,都幾浪費嘅。

不過,疫情下我就老虎蟹都唔會去囉。

伯爵府

goosy83 發表於 20-12-29 13:20
除非係外國villa咁有唔同活動scheduled ,園區大可以行下踩下單車,有唔同地點俾你安安靜靜休息
如果唔係喺 ...

認同
所以香港我諗只有Disneyland hotel只能真係有渡假feel. 不過酒店啲活動只for 小朋友。

水晶宮

shirley784 發表於 20-12-29 12:28
係咪即係 relax 到 ?

Staycation 喺泳池同池邊渡過,我地就 relax 到。可能會有人覺得無聊嘅。

珊瑚宮

回覆樓主:

其實我覺得staycation 係好戇居嘅!等於喺香港上空飛一轉要比千幾二千蚊當去咗旅行 傻的嗎?

大宅

依家都唔會去啦,留家抗疫

公爵府

回覆樓主:

接近一年無去旅行,staycation 的確令人情緒舒緩下來!自己一家人去無惹其他人,就算唔去 staycation 都係自己一家人在屋企去下必須的地方街市、超市、診所、食店,所以感覺係 relax,不過依加6點禁堂食要送上房食就麻麻喇!

PS : 純分享下啫,大家唔使作出公審/負面留言!親子王國和記者朋友們請您們筆下留情,唔好刊登我的留言, 謝謝!
恭賀新禧,迎春接福!

公爵府

chuiyeebird 發表於 20-12-29 16:59
其實我覺得staycation 係好戇居嘅!等於喺香港上空飛一轉要比千幾二千蚊當去咗旅行 傻的嗎?

...

在香港上空飛一轉係 “flycation”
恭賀新禧,迎春接福!

公爵府

EstrellaDamm 發表於 20-12-29 16:39
Staycation 喺泳池同池邊渡過,我地就 relax 到。可能會有人覺得無聊嘅。

可能佢哋根本無去過 staycation 啦,憑空想像覺得無聊和嘥錢啦!
恭賀新禧,迎春接福!

珊瑚宮

Mrs.Chan 發表於 20-12-29 18:49
在香港上空飛一轉係 “flycation”

晤該哂

珍珠宮

回覆樓主:

去左一次迪士尼,無去旅行嘅感覺,但離開一下屋企都OK,同埋主要係,唔係嚟次疫情,絕對唔會考慮係香港酒店過一晚

珍珠宮

人山人海,我自己就冇咩興趣,平時去旅行都少留係酒店

首頁

尾頁

跳至