夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Jolin_Yuen 發表於 20-12-30 15:07
呢度好恐怖。

我由10幾年前係呢度睇到個個JM都堅持一定要比家用父母。

佢哋想學西人囉,而忘記咗中國既百行孝為先

複式洋房

回覆樓主:

其實俾唔俾家用長老真係無話邊個岩,我就唔會要仔女俾,自己有能力點解要加重啲細路負擔?

大宅

joejoe711711 發表於 21-1-3 02:05
其實俾唔俾家用長老真係無話邊個岩,我就唔會要仔女俾,自己有能力點解要加重啲細路負擔?
...

可惜現在年輕一代唔懂得感恩,父母有經濟能力已經是一種福氣, 但完全唔懂珍惜,每年換少一部手提電話, 每個月食少餐好嘅買少件衫,多多少少都可以俾些零用錢父母,做仔女可以俾家用父母也是福氣

複式洋房

我都覺得老公及其家人好自私....明明上一背都已經拎晒政府資源 老公搵完都唔夠使 佢父母都唔體諒 仲要收家用,而老婆仲要無家用+借錢出黎...老公錢從何來 咩借返黎lo

男爵府

PP_Home 發表於 21-1-10 00:20
我都覺得老公及其家人好自私....明明上一背都已經拎晒政府資源 老公搵完都唔夠使 佢父母都唔體諒 仲要收家 ...

你是樓主太太嗎?

複式洋房

鬼王龍馬 發表於 20-12-29 23:25
我老婆覺得有左家庭後,唔駛供養父母,覺得連家用都唔駛再俾
佢覺得唔應該要養番父母轉頭
佢覺得假如得$200 ...

咁你唔使同佢交代$2000嘅去向!當係自己零用錢使咗 無咗

複式洋房

mingmama 發表於 21-1-10 00:37
你是樓主太太嗎?

應該唔係....樓主係得2000要比左老婆先....我條衰佬係還完錢仲欠7000。仲想想辦法嘔幾千出黎比父母家用...

男爵府

PP_Home 發表於 21-1-10 13:08
應該唔係....樓主係得2000要比左老婆先....我條衰佬係還完錢仲欠7000。仲想想辦法嘔幾千出黎比父母家用... ...

你嗰個仲衰

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

Jolin_Yuen 發表於 20-12-30 15:07
呢度好恐怖。

我由10幾年前係呢度睇到個個JM都堅持一定要比家用父母。
嗯!可悲
所以好多人唔生,生都係一個,留錢養老。
個別~自己住好、食好、著好,電話追新款,一年幾次旅行……,但就冇錢俾父母。

男爵府

回覆 StellaIp0706 的帖子

咁你是很好的祖母。我女婿變左債仔,他個父母要開公司又還債,連理過人工比姑姑母每個月二萬。過時過節話周轉不靈十萬八萬也是硬食。可能他們有申請保就業防疫基金,錢照袋

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

jojocatjojo 發表於 20-12-30 07:22
其實話自己有經濟壓力嘅人唔俾家用父母多多少少都係藉口,食少餐飯買少件衫,都可以俾小小父母當零用錢。
...

係...
真係好難認同唔比家用既人

講真 ,$2000唔多
仲要2個人洗
呢$2000最多心意錢黎姐
邊夠生活,唔好講到供養咁巴閉

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

joejoe711711 發表於 21-1-3 02:05
...

而家大擺人唔洗仔女比
仲會貼錢比仔女洗同買埋樓比仔女住

但選擇權係係 父母到
做仔女都應該要自動波

父母收完另一邊幫同倒貼係另一件事

瑪瑙宮

babychen 發表於 21-1-10 20:49
嗯!可悲
所以好多人唔生,生都係一個,留錢養老。
個別~自己住好、食好、著好,電話追新款,一年幾次旅行 ...

大擺呢d人

我都係80中
十零年前啱啱出黎做嘢勁驚訝大家係話唔駛比家用父母

乜咁老馮,d同事朋友住公屋咋喎
少少錢都唔幫補下屋企?

到而家自己有屋企,我媽都會同我講
阿邊個邊個到而家都未收過個仔一蚊家用
下...個仔出身左都十幾二十年喎...仲唔比家用?

我三個表哥都係無比家用呢樣嘢
由一開始無...就自自然去到而家做左二十幾年嘢都係keep住無比家用。
佢地個世界係唔覺得需要比家用。
拎d錢去吃喝玩樂賭都唔駛比家用

阿e丈唯有70歲都日日做12個鐘囉
真係隨時做到死個日
未做到死個日又無人養都唔知點算

大宅

LedTV 發表於 21-1-12 03:15

大擺呢d人

所以而家啲人精左啦, 直接唔生bb. 生黎做咩, 又唔可以旨意佢孝順父母. 養兒育女又要錢, 又要時間, 又花心思精力. 又頂心頂肺

禁止訪問

珍珠宮

我都無比的,因為佢地有錢過我...唔等錢開飯食...如果我未來奶奶,我只會叫佢比佢媽媽小小,但我只會係過時過節比錢,大家都有家庭開支...邊比得甘多呀...我唔係揾10萬一個月呀...

首頁

尾頁

跳至