自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

耶教話上帝是世界上唯一的真神,但是聖經裡面的故事都好似只是圍繞中東一帶國家嘅,都冇乜提及其他國家(如中國),其實上帝係咪只是以色列的神?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Catty2020 發表於 20-12-30 02:07
耶教話上帝是世界上唯一的真神,但是聖經裡面的故事都好似只是圍繞中東一帶國家嘅,都冇乜提及其他國家(如 ...

我認為係
所以唔明d歐美人,華人點解會信
令佢充滿神力,使以色列復國
佢個神再強大都只係會益番佢所揀選既民族(以色列人)

大宅

回覆 D..D 的帖子

偏偏依家個trend是越來越多華人信耶教,尤其是基督教教會好像越開越多

大宅

先是猶太人,後是外邦人。

「於是 保羅 和 巴拿巴 放膽說:「上帝的道本應先傳給你們;只因你們棄絕這道,斷定自己不配得永生,我們就轉向外邦人。」「因為主曾這樣吩咐我們: 『我已經立你作萬邦之光, 使你施行我的救恩,直到地極。』」

‭‭使徒行傳‬ ‭13:46‬ ‭-47

小丸子2007    發表於 21-1-1 21:27
ada0707    發表於 20-12-31 10:21

公爵府

耶教話上帝是世界上唯一的真神,但是聖經裡面的故事都好似只是圍繞中東一帶國家嘅,都冇乜提及其他國家(如 ...

是旦啦
佛祖咪又係印度人
邊有得講

翡翠宮

牛年勳章

聖經新舊約均有講,參考一下

https://zhuanlan.zhihu.com/p/54400976

公爵府

無所謂啦,一邦外星人到地球收門徒,求其揀一個民族開始。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

珍珠宮

Mrs.Luckycat 發表於 20-12-30 04:37

喜歡你說法

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

公爵府

2023年兔年勳章

。。。。。。

男爵府

Amy1974 發表於 20-12-30 07:36
有咁多神力,要高科技生物先至做到。

我都比較信科學依一套

大宅

esthern 發表於 20-12-30 02:44
先是猶太人,後是外邦人。

「於是 保羅 和 巴拿巴 放膽說:「上帝的道本應先傳給你們;只因你們棄絕這道, ...
除了這段經文有提及外邦人,聖經有沒有章節会讲上帝也會愛護和保佑其他的民族嗎?

如果上帝只屬於以色列,咁其他民族敬拜祂也是枉然……

水晶宮

回覆樓主:

耶酥復活後升天前最後囑托乃是基督徒之大使命「所以,你們要去使萬民作我的門徒,奉父、子、聖靈的名給他們施洗。凡我所吩咐你們的,都教訓他們遵守,我就常與你們同在,直到世界的末了。」講完就升天

以色列人是上帝揀選的工具如一面鏡子讓世人警誡,舊約中猶太人歷史其實和中國歷史頗為相似,也是幾百年一個朝代,明君昏君交替着來,痛定思痛好了傷疤忘了痛輪番上陣。還有,現代以色列國的建立是善長玩政治英國人搞出來,結束殖民統治後就留個定時炸彈,香港人現在應該有點體會

男爵府

cathy-tse 發表於 20-12-30 04:45
我聽上一輩講話點解會信基督教??

佢哋話因為有奶粉排有著數

天主教也是一樣
我媽咪細個很窮入讀修女學校是因為學校提供3餐

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

Mrs.Luckycat 發表於 20-12-30 04:37

我都覺得佢地全部都係外星人

大宅

Catty2020 發表於 20-12-31 02:09
除了這段經文有提及外邦人,聖經有沒有章節会讲上帝也會愛護和保佑其他的民族嗎?

如果上帝只屬於以色列, ...

「難道上帝只是 猶太 人的嗎?不也是外邦人的嗎?是的,他也是外邦人的上帝。」
‭‭羅馬書‬ ‭3:29‬ ‭

耶穌希望我們用心靈和誠實拜他。我認為無論那個民族如果不是這樣拜他,也是枉然。

子爵府

我身邊都好多朋友突然選擇信教, 話希望幫小朋友申請入讀某些學校, 佢地話遊戲規則係咁, 所以咪咁做.

男爵府

回覆樓主:

但係以色列人75%係信猶太教, 只有大概2%係基督教

大宅

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

衛斯理有寫過啲神其喺係外星人,其實我覺得好make sense

首頁

尾頁

跳至