1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

我囡已經2歲半,覺得佢開始唔多中意飲奶粉,但有少少迫佢飲都肯飲,飲牛奶個d就肯自己飲晒,我估可能由細飲到大同一隻牌子奶粉所以飲到悶,想轉下其他奶,因為都想佢keep住每日飲一杯奶有營養,有睇過雲喱拿味加營素個d,但睇營養表發覺又比奶粉成份其實冇咁多營養都唔知係未應該繼續飲本身個隻奶粉好,定其他種類既奶好

水晶宮

sandylam2010 發表於 20-12-30 17:53
我囡已經2歲半,覺得佢開始唔多中意飲奶粉,但有少少迫佢飲都肯飲,飲牛奶個d就肯自己飲晒,我估可能由細飲 ...

咁大個,主要食固,飲牛奶都可以啦。奶粉唔係必須。唔需要迷信小朋友一定要飲奶粉。

複式洋房

一諗到奶粉奶源都係源自於動物
我就會從經濟角度出發
奶粉的確化算好多
至於飲唔飲加營素,好depends on小朋友有無偏食
我小朋友無偏食,所以按階段比緊Neuro Pro 3號佢飲
至於你話加營素既營養唔夠奶粉多
會唔會隻隻牌子都唔同呀?
compare再比較下先再決定吧

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

我同我啲仔女唔鍾意飲雲呢拿味嘅奶(雪糕除外),同埋如果唔係嚴重偏瘦,都唔會考慮加營素。

我有時見平會買屋仔奶,亦會買一罐罐嘅全脂奶粉。

大宅

回覆 sandylam2010 的帖子

2歲半正常係應該食固體為主,我覺得俾奶粉佢就吾怕吾夠營養,我小朋友都係飲美素金裝,健康成長。

大宅

虎到金來勳章

我bb飲緊美素金裝3號 貪佢唔係話好甜 但有足夠營養 同埋又有益生纖維 bb由細食到宜家都吸收得幾好

男爵府

雖然2歲半都可以食好多唔同食物,但我都有俾囡囡飲樓上媽媽講果隻,味道淡淡地,唔會蛀牙,而且食咗腸胃都幾好

禁止訪問

別墅

回覆樓主:

小朋友2歲半應該以固體食物為主要吸收營養來源, 可以試下準備多款不同的菜單增加對固體食物的喜愛. 如果小朋友本身不是偏瘦或偏離生長線太遠. 奶粉作為補充營養會比較適合.
我小朋友現在都保持每日飲美素金裝,覺得呢隻不太甜, 可以不用讓身體吸引太多糖份. 增加蛀牙及偏向喜愛食甜食的風險.

大宅

回覆 jojoli43 的帖子

我小朋友未飲過加營素呀,都是飲呢隻奶粉,認同已經補充到營養😊

禁止訪問

別墅

我覺得呢個歲數都係靠固體食物吸收營養為主,奶粉反而係副食,不過我小朋友都好鍾意飲奶,可能飲慣左美素金裝果陣味,所以每日早晚都會飲一杯,所以唔會刻意幫佢戒或轉飲其他。

大宅

H0urglass 發表於 20-12-31 20:08
我覺得奶好!以前係外國讀書,先知原來d外國人唔會好似我地咁戒奶,個個牛高馬大,之後日本人學左,新一代d身高 ...

我都係咁唸,所以如果佢唔係唔肯飲,都想佢繼續每日一杯奶

大宅

親親小孩子 發表於 20-12-31 11:37
我同我啲仔女唔鍾意飲雲呢拿味嘅奶(雪糕除外),同埋如果唔係嚴重偏瘦,都唔會考慮加營素。

我有時 ...

原來係咁,我囡好中意食野,所以其實吸收營養方面係冇問題,咁我都係比返普通飲開個隻奶粉佢就算

大宅

其實俾佢飲牛奶都OK既,不過我就覺得奶粉營養全面D,好似我囡囡飲緊aptamil白金就有益生菌同益生元,對腸胃同免疫力都有幫助,如果佢之後肯飲我都會繼續俾佢飲。

禁止訪問

禁止訪問

別墅

sandylam2010 發表於 20-12-30 17:53
我囡已經2歲半,覺得佢開始唔多中意飲奶粉,但有少少迫佢飲都肯飲,飲牛奶個d就肯自己飲晒,我估可能由細飲 ...
小朋友飲緊a+ neuro pro, 見佢營養幾好, 除左有MFGM, 連平時常見既益菌素, HMO, DHA等等佢都有齊, 所以我無再額外加營養素比佢

禁止訪問

大宅

H0urglass 發表於 21-1-15 14:14
建議你睇返testing mama個YouTube Channel,比較下唔同牌子嘅營養配方

有?謝謝你!我去睇下

首頁

尾頁

跳至