自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

五至十年前流行光波爐,依家氣炸鍋大行其道,請問有冇人以前用開光波爐,依家棄用光波爐而轉用氣炸鍋 ??? 如果有 ... 請問光波爐點處置 ? 覺得兩者有咩優缺點呀?

大宅

回覆樓主:

有,光波爐送咗比我工人帶番菲律賓

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我買左氣炸就掉左光波爐了

子爵府

回覆樓主:

光波爐送左俾收垃圾姨姨。

[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

公爵府

回覆樓主:

仲用緊光波爐,係好想換氣炸煱,但未壞又唔捨得換

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

smart_lam 發表於 20-12-30 18:15
五至十年前流行光波爐,依家氣炸鍋大行其道,請問有冇人以前用開光波爐,依家棄用光波爐而轉用氣炸鍋 ??? ...

用咗7年 啲油漬已經洗唔到 所以唔想再用 同用咗咁多年都驚個玻璃盤會爆,氣炸鍋都唔算貴所以換

男爵府

smart_lam 發表於 20-12-30 18:15
五至十年前流行光波爐,依家氣炸鍋大行其道,請問有冇人以前用開光波爐,依家棄用光波爐而轉用氣炸鍋 ??? ...

大把人都係

男爵府

nico011296 發表於 20-12-30 19:49
用咗7年 啲油漬已經洗唔到 所以唔想再用 同用咗咁多年都驚個玻璃盤會爆, ...

我仲用緊光波,玻璃易清洗又可以望住佢整,所以無換,點解成日聽到人講會爆玻璃但未聽過真係有人爆左

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

米巴太太 發表於 20-12-30 20:40
我仲用緊光波,玻璃易清洗又可以望住佢整,所以無換,點解成日聽到人講會爆玻璃但未聽過真係有 ...

有吖 最多人用嗰時FB有個光波爐群組,好多人交流食譜同清潔方法 就係見好多人爆 所以次次用都驚驚哋

男爵府

米巴太太 發表於 20-12-30 20:40
我仲用緊光波,玻璃易清洗又可以望住佢整,所以無換,點解成日聽到人講會爆玻璃但未聽過真係有 ...

暫時我只識一個,成日煮嘢食朋友用光波爐,佢曾經真係爆過一次玻璃,之後要訂番塊原廠玻璃換 !

男爵府

leejoannelee 發表於 20-12-30 19:10

請問換咗用氣炸鍋之後,你覺得同光波爐,食物製成品有乜分別 ?

男爵府

leejoannelee 發表於 20-12-30 19:10

請問換咗用氣炸鍋之後,你覺得同光波爐,食物製成品有乜分別 ?

男爵府

fitceo 發表於 20-12-30 19:17
光波爐送左俾收垃圾姨姨。

男爵府

nico011296 發表於 20-12-30 19:49
用咗7年 啲油漬已經洗唔到 所以唔想再用 同用咗咁多年都驚個玻璃盤會爆, ...

請問係咪已經換咗氣炸鍋 ? 咁你覺得同光波爐比,食物製成品有乜分別 ?

子爵府

smart_lam 發表於 20-12-30 22:02
請問係咪已經換咗氣炸鍋 ? 咁你覺得同光波爐比,食物製成品有乜分別 ?

冇乜分別 係個爐冇光波爐咁大可能要分2次整 不過好處係慳位

侯爵府

2024年龍年勳章

smart_lam 發表於 20-12-30 21:59
暫時我只識一個,成日煮嘢食朋友用光波爐,佢曾經真係爆過一次玻璃,之後要訂番塊原廠玻璃換 !

請問知唔知點爆發是飛開曬啲玻璃還是只是裂咗,,, 我用咗光波爐好多年仍然用緊 要留意下先得

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我開咗個想比較光波爐vs氣炸鍋vs熱風對流焗爐的效果
我post咗好多光波爐 製成品相
希望各位氣炸鍋朋友都去分享下
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23369361

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我2樣都無

伯爵府

熱血勳章

回覆樓主:

我都有想過換氣炸鍋,但最後諗過都係唔換,原因係光波爐可以一次過焗大雞 大pizza 十幾隻蠔或雞翼,唔駛吓吓分兩三轉,透明玻璃又可以睇燒焗情況

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

smart_lam 發表於 20-12-30 22:01

暫時感覺大部份食物都差唔多,
當然氣炸鍋整有炸皮的食物會脆D

首頁

尾頁

跳至