自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201230/bkn-20201230174919661-1230_00822_001.html

伯爵府

..............

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

應該啦,而家連 training 都要僱主俾

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

保障下僱主

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

疫情下佢哋又唔嚟得開香港
咁即係點
[img align=right][/img]

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

兩周都係長

MARCHYAN    發表於 20-12-31 10:01

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

cecelc 發表於 20-12-30 19:40
保障下僱主

終於做嘢
(雖然唔關我事,但覺得俾人飛嘅香港人好慘)

ecling    發表於 20-12-31 10:19
Amy7802    發表於 20-12-30 21:16

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

早就應該咁,保障下香港人雇主。

男爵府

回覆樓主:

要啦,早D返鄉下,保障雙方。

大宅

1314625 發表於 20-12-30 19:06
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201230/bkn-20201230174919661-1230_00822_001.html

政府終於做嘢!但我覺得要再立列未能完成合約外僱必須自費回國,亦唔會有終止合約賠償!

MARCHYAN    發表於 20-12-31 10:02

大宅

letiteasy 發表於 20-12-30 19:48
政府終於做嘢!但我覺得要再立列未能完成合約外僱必須自費回國,亦唔會有終止合約賠償!
...

係喎!仲有要學新加坡,懷孕要返回原居地!冇理由比佢白食白住唔使做養胎。香港員工懷孕都要工作+自費住宿食物醫療。

MARCHYAN    發表於 20-12-31 10:02

翡翠宮

回覆樓主:

咁就啱啦
點都要保障下僱主嘛

子爵府

fadgare 發表於 20-12-30 20:04
係喎!仲有要學新加坡,懷孕要返回原居地!冇理由比佢白食白住唔使做養胎。香港員工懷孕都要工作+自費住宿 ...

翡翠宮

畀面勳章

letiteasy 發表於 20-12-30 19:48
...

我覺得主動提早完約的一方要付終止合約賠償,唔好等d姐姐以為搵到新僱主就可以跳工

Amy7802    發表於 20-12-30 21:17
日日是好日

侯爵府

水晶宮

子爵府

大宅

mother904 發表於 20-12-30 20:21
我覺得主動提早完約的一方要付終止合約賠償,唔好等d姐姐以為搵到新僱主就可以跳工
...

但唔排除d工人會做小動作迫僱主炒佢,咁僱主又係好冇保障。

大宅

fadgare 發表於 20-12-30 20:04
係喎!仲有要學新加坡,懷孕要返回原居地!冇理由比佢白食白住唔使做養胎。香港員工懷孕都要工作+自費住宿 ...

冇錯!

首頁

尾頁

跳至