自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

洋房

激鬼氣!絕對不會再購買任何Amika產品

本人於2019年7月在又一城門市購買了一套三件產品,包括造型器、迷你造型器及迷你風筒,大約三個月前,造型器按鈕開始失靈,經常不能開機或關機,需要不停嘗試才能成功,亦曾試過多次按關機時溫度不斷飆升至400幾度,要不停按掣才能成功關機!有見情況越來越嚴重,所以決定提出保養更換要求。

本人曾經直接到門市要求更換,才知道門市並不負責,sales更聲稱只需要上網辦理即可,可以把壞機丟掉,因為公司不會回收,幸好本人沒有照做,因為回家後電郵申請更換時,見到網頁內容寫明要回收舊產品!之後,隔日收到顧客服務部電郵回覆,內容沒有寫明細節及流程,只是要求顧客(本人)先付款($198行政費,因為門市不處理產品更換,顧客需要自己負責速遞運費),於是本人再次電郵詢問詳情(他們的顧客服務熱線是沒有人接聽的只有留言),方才獲悉未能更換同款式(花紋)產品,亦無權選擇(職員更表示當初我填寫保養申請時已經簽署同意,只是當時本人沒有留意細節),Amika只會隨機發貨!

本人一向對款式顏色有一定要求,故此提出可否有兩三個選擇,可惜客戶服務經理堅持公司政策,並一再提醒本人當初已經簽署同意公司的terms and condition, 討論一番之後,經理說現在貨倉只剩下本人當初購買同款式但不同顏色的蝦肉粉紅色和螢光綠色,在無可選擇之下,為本人破例提供選擇,並口頭承諾寄出粉紅色。

本人於24/12寄回壞機,昨天30號收到新機,打開紙皮盒發現竟然是本人最不喜歡的螢光綠色(單眼仔款),亦是近期網上做七折特價的那一款!本人甚為失望,一來客戶服務經理完全沒有遵守口頭承諾;二來本人對這間公司的售後服務手法十分不滿,正所謂魔鬼在細節,客人簽署時大多數沒有留意當中細節條文,本人亦不例外,可惜根據合約精神客人完全沒有爭取空間,本人希望透過分享這次的親身經歷,讓大家考慮是否值得購買這間公司的產品,一來質量並沒有保證(我用了一年左右便壞了),二來所謂終身免費保養更換,原來就是把一些銷售不佳、無人購買的款式(倉底貨)更換給客人,而且要自己花時間花錢負責將壞機寄出,自己當初真金白銀購買的貨品,根本完全不能得到真正和合理的保障!這個價錢是否值得,大家自己衡量!

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

換比你仲要求同花款,諗都諗到未必有存貨啦,我係你咁有要求就唔換,壞左都要keep返個花款

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

mongng 發表於 20-12-31 08:50
用左3年換比你仲要求同花款,諗都諗到未必有存貨啦,我係你咁有要求就唔換,壞左都要keep返個花款
...

客戶好難服侍~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

洋房

回覆 mongng 的帖子

我係2019年購買,只係用咗一年,唔該你睇清楚

伯爵府

2024年龍年勳章

Castaway 發表於 20-12-31 08:53
回覆 mongng 的帖子

我係2019年購買,只係用咗一年,唔該你睇清楚

未訓醒睇錯,改返,一樣都係咁答

伯爵府

減齡達人勳章

其實好多產品門市都係冇得維修
因為大部份門市都係做銷售
所以我覺得佢門市冇得維修又好正常喎

大宅

我都試過,上網1010換返黎,未用過就壞,可能放得太耐

打去換都係冇得揀色,我全新黑色,換左個粉紅色俾我,我都有啲唔開心,我唔想要粉紅色嫁,不過佢換貨係快手既,題外話我冇俾過任何維修費運費,要我俾應該會殺人,因我件係全新貨!

侯爵府

客服都有問題
最後比錯左隻色

Castaway    發表於 20-12-31 21:19

公爵府

其實不保証可以換同款同色絕對合理。唔知嘈咩

水晶宮

換到貨,其實唔算衰,係要比~200元運費遮。

男爵府

alicego62 發表於 20-12-31 09:15
其實不保証可以換同款同色絕對合理。唔知嘈咩

其實比我會接受, 當自己唔好彩, 有得舊換新都算唔錯, 而且速度又快!

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

一睇到呢啲標題已經估到開帖嘅係民房,洋房

小詠    發表於 20-12-31 09:58

男爵府

回覆 Castaway 的帖子

D sales very hard sell, 用完持續後會發覺慢慢好旱,唔 夾唔得並不是不傷頭髪,好理解你,二千銀件貨,係好激氣!你一係轉Dyson or A80 Paris, 真心好用!
本人用過Amika , GHD, Dyson, A80
洗佐好多钱,送左比人
唔好嬲,當買個教训

Castaway    發表於 20-12-31 21:20

侯爵府

醒目開學勳章

Castaway 發表於 20-12-31 08:45
激鬼氣!絕對不會再購買任何Amika產品
本人於2019年7月在又一城門市購買了一套三件產品,包括造型器、迷你 ...

凡事向好嘅方面諗

其實好快又會壞,
望間公司仲健在,
呢部壞咗再換另一隻花款(可能會再出妳喜歡的)

Castaway    發表於 20-12-31 21:20

男爵府

對住麻煩的客人,有機會專登寄你唔㨂既色反正佢又無違反條款

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

我幾年前買左,用左年幾壞咗之後加運費換過另一款比我。

我又覺得無所謂,原本果枝係全黑色,換左果枝係花花黎,呢枝都用左幾年。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實換番比你,就一定唔確保能同色同花架喇...況且都用左一年,舊機換部新,已算係咁,係蝕一蝕運費囉。

如果自己本身好有要求,完美主義,就買過另一個啦,免得望住嚟用就勞氣

水晶宮

florapang0426 發表於 20-12-31 09:22
一睇到呢啲標題已經估到開帖嘅係民房,洋房

伯爵府

回覆樓主:

去佢facebook嘈佢

網上好多差評佢售後服務,教人去facebook嘈佢,我試過work

Castaway    發表於 20-12-31 21:21

伯爵府

vivian520 發表於 20-12-31 08:58
其實好多產品門市都係冇得維修
因為大部份門市都係做銷售
所以我覺得佢門市冇得維修又好正常喎

佢品牌貴在永久保養,但售後服務係好差,無人聽電話,email久久不回覆

買一次就夠

Castaway    發表於 20-12-31 21:22
Castaway    發表於 20-12-31 21:21

首頁
12345...6

尾頁

跳至