自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

大宅

我有一個仔,喺我仔幾歲時,想要多一個,但我諗起要由頭開始,即係陀B,生仔,坐月,餵奶,幼稚園,小學........又要重新開始,諗起就唔想,冇自由,依家我個仔中學,佢自己攪掂晒,我好free,有份人工唔錯嘅工,如果多一個真係唔同講法

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

kitbebe 發表於 20-12-31 16:05
專注一個好了, 多個真係頂唔住

Agree
生了仔仔頭一年,c6好想我生多個,但剛剛生完都想抖吓先。之後第二年,我想生多個,c6又回歸現實,怕搞唔掂。兩公婆想要第二個既timing唔岩,最後冇計劃。

亦慶幸冇再生,生一個都燃燒我大半條生命,再生多個搞唔掂。幼小有幼小既野擔心,到了小童中童,又一大堆學業要跟。簡直攞你命3000。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

湊1個都夠,好 攰呀。

水晶宮

qcbb 發表於 20-12-31 16:02
生之前一直想要兩個,但我係緊張型媽媽,小朋友小小事都緊張一餐,超大心理壓力,所以一個就算了
...

我都係,全時間放係呢個身上,太攰,嚟多個頂唔順

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

我係無請工人嘅wm, 份工好忙,
放工,放假揍仔, 溫習做家務,
應付埋3 大長老, 萬7 咁多野
我巳經累到想死, 雖然我好鍾意小朋友
但唔可能應付再生多一個

侯爵府

waic 發表於 20-12-31 20:53

我地都係太緊張嘅人,其實唔適宜湊小朋友,不過唔生過又點知 ...

雖然小朋友帶黎好多歡樂
但帶黎既煩惱都勁多

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

卡通農場 發表於 20-12-31 16:22
我自己理想係有2個
生左1個 發覺跟本唔可以天生天養, 所以無勇氣生第2個

Same

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

我有親戚當年話生1個想重點 培訓,不過而家睇佢地無咩培訓 ,爸爸都係晚晚打機,媽媽返工後忙淘寶,個細路大部份時間都係放係長老度,長老都係玩手機
想認識多啲屯門友

男爵府

1.可以保持生活質素

2.老公唔會湊

有一個寶貝都心足

男爵府

回覆樓主:

我係緊張媽媽,再生多一個,怕壓力頂唔順

伯爵府

一個夠哂數,資源集中,唔想家嘈屋閉,一家三口都好滿意

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

yankiyan 發表於 20-12-31 16:05
雙職父母
唔想將本身已經唔多既陪伴時間再分比另一個小朋友
同埋我無耐性勁怕煩,知道自己handle唔到2個

同感

珊瑚宮

唔太鍾意細路仔 冇耐性 唔識教 亦唔鍾意教 自己冇好野可以遺傳比佢

公爵府

將自己嘅所有野俾晒一個,唔想生多個分薄左。

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

我嗰個由出世都有啲難搞,飲奶好慢,成個鐘都未飮完,大左啲食粥仔飯仔又噴又嘔,長輩都吾敢幫手餵佢;半夜瞓覺晚晚都喊,係晚晚,我地又問醫生,又音樂,又開暗燈,又中藥定驚,都無乜改善,每次都搞一至兩小時,最長紀錄係喊四個鐘,呢個情況直到3歳後才改善。
老實講,BB係食同瞓,阿仔咁樣搞到大人無覺瞓真係怕怕,吾敢再生。

男爵府

回覆樓主:

吾駛爭家產……

伯爵府

回覆樓主:

濕疹

男爵府

仔仔仲細時有諗過生多個 ,我自己都有個家姐,細個有人陪玩爭野打交,大個父母有事有商有量。
不過一歲之後覺得吃力,本身自己耐性又唔係太好,又容易緊張,加上唔想分薄左對仔仔既資源同時間,猶豫不決之下,三歲後就唔再諗了。
其實有心有力生兩個剛好,除左超級有錢人,生三個或以上大人小朋友會好辛苦。

珍珠宮

yankiyan 發表於 20-12-31 23:11

雖然小朋友帶黎好多歡樂
但帶黎既煩惱都勁多

長憂99,冇錯嫁。

侯爵府

waic 發表於 21-1-1 13:18
長憂99,冇錯嫁。

直情長憂101
大肚個段時間都好擔心
因為我小產過
覺得個孕期好大壓力好緊張好焦慮