自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

maymay220hk 發表於 21-1-5 21:38
一星期2次已經好好、系一分堅持來的
總好過時做時吾做丶隔一頭半個月先做
運動能醫百病

疫情前有3日
之前户外運動要戴口罩就停曬
我面好敏感

上周2次拉筋,運動(扭腰……)
可能少運動,大腿後酸痛

多謝你鼓勵
我會keep住
不要從別人的嘴裡去認識我

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

crystal媽咪 發表於 21-1-5 21:25
入來留位先
我認冇恆心
唔跑得

我都唔跑,急步行有上有落,都一樣可以做到cardio
一齊努力做運動,加強身心健康

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

MM2H 發表於 21-1-5 21:43
我都唔跑,急步行有上有落,都一樣可以做到cardio
一齊努力做運動,加強身心健康
...

但急步行,如果唔戴口罩會比人話自私架

我通常去公園,企定一個位做

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

crystal媽咪 發表於 21-1-5 21:41
疫情前有3日
之前户外運動要戴口罩就停曬
我面好敏感

我都系衰左向戶外口罩令期間
停晒跑步直頭想C

個排改咗跳繩+跑樓梯頂住先

寶石宮

maymay220hk 發表於 21-1-5 21:50

我都系衰左向戶外口罩令期間

跳繩,我唔協調
有快行樓梯,但又話對膝蓋唔好,唔敢行咁多

你之前咁瘦,又跑開,對你有信心

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 21-1-5 21:54
跳繩,我唔協調

我以前吾瘦、個肚腩好大、手臂又鬆弛

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 21-1-5 21:54
跳繩,我唔協調

用正常行路
上落樓梯方法
系吾會傷膝蓋

你試下……上樓梯時用埋臀部肌肉feel下、雙腳冇甘攰、度力系落左在臀肌到

寶石宮

maymay220hk 發表於 21-1-5 21:57

我以前吾瘦、個肚腩好大、手臂又鬆弛

好明顯你好堅持
雖然你之前介紹的我冇跟
但我有睇

我落樓梯咋!冇向上行

子爵府

回覆樓主:

已收藏,因疫情關係,home office搞到越嚟越肥

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

crystal媽咪 發表於 21-1-6 07:25

好明顯你好堅持

醫生話落樓梯、落斜路係傷膝關節的呀! 因要承受身體重量,反而上就冇問題,可訓練肌肉。

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

寶石宮

Giant 發表於 21-1-7 08:49
醫生話落樓梯、落斜路係傷膝關節的呀! 因要承受身體重量,反而上就冇問題,可訓練肌肉。

知道,但上又好辛苦
所以改平地做運動
謝提醒

伯爵府

珍珠宮

Giant 發表於 21-1-7 08:49

應該係要視乎身體重量和自身肌肉量
如果本身已經去到退化嚴重、 而一直未有處理問題、膝關節已經承受長期壓力、就不而加重負擔

但未有退化、只想為未來作好打算去保養、 反之言多加訓練、增加好關節肌肉量保護、 軟骨組織細胞再生、 可避免進行手術

https://youtu.be/icZuSz1WU40

子爵府

maymay220hk 發表於 21-1-1 13:55
先介紹我自己喜歡運動
每日都有適量運動、跑步、游水、yoga ,gym以上都系常做、用我所知同大家分享、如有錯 ...

Hi Maymay,有野想請教你呀
我大概半年前開始做運動,食野習慣冇乜改變只係食小左宵夜,好天會出去跑步連拉肋一個鐘,出唔到去都會喺屋企做workout最小20mins,體重由140跌到118,但118巳經維持左成個月冇再落,其實都好滿意,因為開始時目標係120(成功後目標改為115
問題黎啦,上星期因為凍同老公放假,夜瞓又懶所以連續5日冇做任何運動不特止,我嗰幾晚仲要打邊爐+pizza+龍蝦大餐,宵夜3晚薯片兩晚甜品,仲有餐晏係食左勁多sushi,體重冇升之餘仲要跌到落新低115.8,肚腩扁晒,真係好神奇
到今個禮拜我運動同食野都變番正常(上星期瘋狂完食野巳經收斂左)但體重又升番119-120,點解會咁既?

珍珠宮

忌廉寶寶 發表於 21-1-7 12:54
我大概半年前開始做運動,食野習慣冇乜改變只係食小左宵夜,好天會出去跑步連拉 ...

hi 寶寶 、 唔好講請教太言重、 我識嘢其實好皮毛、運動返睇多個星期身體變化

查實我吾系好睇磅數、 亦甚少上磅、 在於我磅數上落3kg係好平常、 有時睇數字可能系肌肉量多、因肌肉增長速度慢、需要較多能量、或身體鎖水功能高左、我地吾系運動員、要平衡心理同生理需要、食系人原始需要、我都會好似你亂食一排、做返恆常運動、自然收身

珍珠宮

忌廉寶寶 發表於 21-1-7 12:54
我大概半年前開始做運動,食野習慣冇乜改變只係食小左宵夜,好天會出去跑步連拉 ...

1kg 肌肉可以幫手消耗 13大卡
食是好重要丶要增加足夠肌肉量丶一定要食優質食物

咪可以大吃大喝丶再吃大餐

講起食又肚餓

象牙宮

maymay220hk 發表於 21-1-7 13:44
1kg 肌肉可以幫手消耗 13大卡
增加足夠肌肉量
咪可以大吃大喝
而家想增肌要學習。

珍珠宮