心聲留言

跳至

首頁

尾頁

洋房

我喜歡上一個有先天性心漏病的男子(年紀好細的小時候開胸做手術兩次, 現在雖然沒有事的, 但他成日呼吸很大, 這些是否後遺症呢?) 但遭到我屋企人反對我地一起同時我都害怕對方有一日會因爲心臟衰歇離開我, 我不知道是否繼續和對方走下去。
請問有沒有人對於心漏病有更加深入的認識, 又或者身邊有沒有患有心漏病的人?
可以解答下心漏病的壽命大約活到幾多嵗, 年紀大了會唔會有其它并發症, 這種病會遺傳到比小朋友嗎?

男爵府

Usmileforever 發表於 21-1-1 21:20
我喜歡上一個有先天性心漏病的男子(年紀好細的小時候開胸做手術兩次, 現在雖然沒有事的, 但他成日呼吸很 ...

一個正常人也沒有把握能活到明天,何必想太多。

如果遇到了可以愛的人,卻又怕不能把握,又該如何?

佛說:留世間多少愛,迎接浮世千重變。和有情人做快樂事,別問是劫是緣。

伯爵府

Usmileforever 發表於 21-1-1 21:20
我喜歡上一個有先天性心漏病的男子(年紀好細的小時候開胸做手術兩次, 現在雖然沒有事的, 但他成日呼吸很 ...

我32歲先做心漏手術,個窿有26mm大,再大多2mm就要開胸。但發現有心漏之前,我行山、跑步、踩單車都無事。直到發現時,醫生話一定要做手術,唔做嘅話就會喺五十歲左右心衰竭機會會越嚟越大,做咗手術就等於正常人心臟。

伯爵府

kl1 發表於 21-1-1 23:49
我32歲先做心漏手術,個窿有26mm大,再大多2mm就要開胸。但發現有心漏之前,我行山、跑步、踩單車都無事。 ...

做咗手術之後,身體狀況無乜分別,但一直解決唔到心臟間中會唔舒服,唔知係咪啲神經線。至於做運動情況會有好轉,跑步時間長咗、行山可挑戰香港最難嘅山。無論點都好,心臟有問題嘅人最緊要保溫,我自己唔係好怕凍,但真係凍果陣就好快降溫,所以一定要保溫,如果你同佢去凍嘅地方,不妨幫佢帶多件羽絨背心或抓毛背心。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

kl1 發表於 21-1-1 23:49
我32歲先做心漏手術,個窿有26mm大,再大多2mm就要開胸。但發現有心漏之前,我行山、跑步、踩單車都無事。 ...

take care
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

crystal媽咪 發表於 21-1-2 07:17
take care

謝謝

洋房

回覆 kl1 的帖子

多謝你的分享啊!聽你甘樣講,你葛心漏病應該不是先天吧?你系心房還是心室穿窿?你都是開胸啊?唔好意思,再請問下你有冇小朋友?這種病是不是好大機會遺傳到下一代?之後患上心臟衰歇是不是比正常人高好多?

伯爵府

Usmileforever 發表於 21-1-2 19:42
回覆 kl1 的帖子

多謝你的分享啊!聽你甘樣講,你葛心漏病應該不是先天吧?你系心房還是心室穿窿?你都是 ...

我唔記得心房定心室,因為個窿細過28mm(我26mm)所以做導管手術就得

伯爵府

Usmileforever 發表於 21-1-2 19:42
回覆 kl1 的帖子

多謝你的分享啊!聽你甘樣講,你葛心漏病應該不是先天吧?你系心房還是心室穿窿?你都是 ...

係先天,我70頭,當時醫學同社會都唔同80後,所以check唔到唔奇。我有一個小朋友,佢無發現有心漏。如果你打算將來同佢生bb,我覺得唔需要怕,醫學倡明好多,有辦法醫治。

伯爵府

回覆 kl1 的帖子

心衰竭有好多原因,唔一定心漏影響,所以你唔便擔心呢個問題。做完手術後,慢慢增加運動就得,最緊要聽醫生話同埋準時覆診。我今年夏天仲做埋高溫瑜伽,所以你叫你男朋友聽從醫護指示同配合佢地醫治問題就唔大。

伯爵府

回覆 kl1 的帖子

每一種病都有可能遺傳,平時注意營養,多運動就得。煙酒唔掂,早睡早起,多運動飲食均勻就可以。

洋房

回覆 kenfung71 的帖子

多謝你的鼓勵,但是我始終都好顧慮。

洋房

回覆 kl1 的帖子

多謝你的分享同解答

洋房

回覆 kl1 的帖子

唔好意思,再請問你做完手術之後,有冇呼吸困難,或者氣喘,或者呼吸比較大啊?因為我男朋友成日都呼吸好大,是否呢種病葛後遺症?

伯爵府

Usmileforever 發表於 21-1-2 20:47
回覆 kl1 的帖子

唔好意思,再請問你做完手術之後,有冇呼吸困難,或者氣喘,或者呼吸比較大啊?因為我男 ...

好難確定關唔關事,有時行斜路可能會。你鼓勵佢做多啲強化心肺功能運動,最緊要問咗醫生先,然後由少運動量慢慢練習,加量度時不可急,每次運動時狀態唔同,千萬唔好上次做到,今次一定要做到或更多。例如,上次跑五個圈,今次可能跑到三個圈就停,唔緊要㗎,下次再睇身體狀況去做就得,不可貪勝!

洋房

回覆 kl1 的帖子

感謝你的解答

伯爵府

Usmileforever 發表於 21-1-2 21:25
回覆 kl1 的帖子

感謝你的解答

唔好客氣,祝你地就幸福快樂!

公爵府

回覆 Usmileforever 的帖子

你地大約咩年紀? 如果你後生既, 仲有更好的選擇
你鍾意佢D咩? 你對你好好?

相信你都睇左不少有關既文章, 我剛見到有一篇話此病不難治癒

下次你陪佢去睇醫生, 直接問醫生你顧慮既種種問題, 求個安心, 好過係度日日擔心啦

洋房

回覆 小圓圓 的帖子

我地90後,佢的確對我好好啊!所以我想同佢一起。多謝你的建議,我會同佢一起去問下醫生啊。

伯爵府

以我所知,心漏係天生,輕微的醫生說不用做手術

首頁

尾頁

跳至