美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

asweetmom 發表於 21-1-21 11:12
日常家用的果酸護膚品效果有多少呢?

以時間計:
我用得最耐最多係lotion plus,每年搽身用5、6樽,我比一樣係戶外工作既表姐手腳皮膚細膩白淨好多。堅持好重要,我每個月搽10~14日,最少搽7日。
每年搽面bionic face serum同vespera bionic serum加埋有3樽左右,每樽用完皮膚明顯平滑有光澤,成日忍唔住摸塊面。

我今年會諗下果酸搽面有無增加比例既空間,首選neostrata。

珍珠宮

Elenalan 發表於 21-1-21 09:09
之後係AD+ C5和左旋C粉接力。
其實點解你唔考慮醫美呢?

左旋C粉仍然係the ordinary?

子爵府

回覆樓主:

大佬呀~
又出粉紅色
仲要玫瑰。。。

珍珠宮

回覆樓主:

做好老婆代價之一肯定有傷手呢項,我大部份男同事對手都靚過佢地老婆。
趙雅芝對手已經唔算肉酸,話曬60+,無老人斑相當唔錯啦!
圖3係最後生既,對手都惨不忍睹。
呢3對手,只要白淨D,就會感覺後生好多。

珍珠宮

candycakee 發表於 21-1-21 14:56
大佬呀~
又出粉紅色
仲要玫瑰。。。

其他牌子也出了

珍珠宮

greentea000 發表於 21-1-21 14:31
以時間計:
我用得最耐最多係lotion plus,每年搽身用5、6樽,我比一樣係戶外工作既表姐手腳皮膚細膩白淨好 ...

vespera bionic serum和bionic face serum非常類似,為何要用兩個產品呢?

水晶宮

greentea000 發表於 21-1-21 15:02
做好老婆代價之一肯定有傷手呢項,我大部份男同事對手都靚過佢地老婆。
趙雅芝對手已經唔算肉酸,話曬60+, ...

我覺得有手筋最顯老,趙雅芝對手太瘦,有手筋d皮又皺到起哂摺,皮和肉分離。

水晶宮

greentea000 發表於 21-1-21 14:36
左旋C粉仍然係the ordinary?

The Ordinary.和原材料店買的都有

珍珠宮

Elenalan 發表於 21-1-21 15:22
The Ordinary.和原材料店買的都有

你臉還搽果酸嗎?

水晶宮

asweetmom 發表於 21-1-21 15:27
你臉還搽果酸嗎?

Lotion Plus我只搽身 (我比茶用得更早,不過我又唔覺特別白滑,除了underarm)。

面我唔搽果酸,但會去美容院做peel或Aqua peel, 美容院都係用Neostrata/ Exuviance (30%)

Neostrata Bionic Face Serum係好多年前未用Retinol時用,用左都幾年,但自從用retinol後就冇用喇

珍珠宮

asweetmom 發表於 21-1-21 15:20
vespera bionic serum和bionic face serum非常類似,為何要用兩個產品呢?

我覺得其他人唔使咁執著,bionic face serum更平更易買。我係見張麗卿評價過vespera bionic serum好好,先入為主左。

珍珠宮

Elenalan 發表於 21-1-21 15:32
Lotion Plus我只搽身 (我比茶用得更早,不過我又唔覺特別白滑,除了underarm)。

面我唔搽果酸,但會去美 ...

你每月搽lotion plus的次數多少?會幾小時洗掉還是留置到下次洗澡?

水晶宮

asweetmom 發表於 21-1-21 15:38
你每月搽lotion plus的次數多少?會幾小時洗掉還是留置到下次洗澡?

一星期2次左右,搽足半日以上先洗。我覺得效果ok, 只係冇特別白滑,反而做完body scrub就即時好滑~

但自從持久用Lotion plus+ body scrub+ jojoba oil, 冬天就算勁乾燥皮膚都唔會再爆拆出雪花紋。另外,我喜歡直接搽甘油(皮膚濕水後),尤其手背,去乾紋好掂,日常都係間中先用handcream。

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

asweetmom 發表於 21-1-21 15:38

乜搽完要洗架?我無洗喎,等下次冲涼未洗囉,但係搽完的感覺唔太鍾意,有啲痴笠笠,但等耐啲又無咗

珍珠宮

seasonbaby 發表於 21-1-21 17:44
乜搽完要洗架?我無洗喎,等下次冲涼未洗囉,但係搽完的感覺唔太鍾意,有啲痴笠笠,但等耐啲又無咗
...

我只是問清楚細節,明顯茶和elena對lotion plus期待不一樣,茶更重視。茶搽的次數更多,也不會幾小時就洗掉,效果更好非常合理。

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

asweetmom 發表於 21-1-21 18:44
我只是問清楚細節,明顯茶和elena對lotion plus期待不一樣,茶更重視。茶搽的次數更多,也不會幾小時就洗 ...

我試過日日搽手臂和小腿,嗰排真係滑咗,但就唔覺得白左囉,但如果天氣暖少少搽咗,就更笠痴,而家無堅持日日搽,隔2,3日先搽,效果又真係差啲,唉...所以好多野都係堅持先有用我想知bionic lotion 係咪效果更好?

水晶宮

seasonbaby 發表於 21-1-21 19:41
我試過日日搽手臂和小腿,嗰排真係滑咗,但就唔覺得白左囉,但如果天氣暖少少搽咗,就更笠痴,而家無堅持日 ...

我就係覺得Lotion Plus太笠,仲要搽完洗手滑潺潺,捽極都仲有潺黏在手上,所以我只頂到一星期搽2次,而且只係局部搽,仲一定係早上搽(接受唔到晚上沖乾淨涼再搽呢pat黏黏笠笠上身)。我會每星期至少做一次body scrub, 沖完涼趁個身仲有水份搽jojoba oil, 夠哂潤滑又唔笠。

珍珠宮

seasonbaby 發表於 21-1-21 19:41
我試過日日搽手臂和小腿,嗰排真係滑咗,但就唔覺得白左囉,但如果天氣暖少少搽咗,就更笠痴,而家無堅持日 ...

我搽bionic lotion時間比lotion plus少好多,答唔到你效果係咪更好。
lotion plus我就係你前面好多,可以講下。就算你每日搽,都只係頭3個月去角質感覺強烈,之後會逐漸遞減,但仍然有搽就有去角質。然後其他效果逐漸突顯,例如皮膚保水能力同減淡皺紋。如果你唔想要呢D長遠抗衰老效果,搽完手上果支就止蝕。
我用唔到磨砂膏,否則只求去角質同即時滑溜,梗係15分鐘磨砂膏快靚正。搽果酸要14日,好無快感。
你無白到,一係防曬無做好,去角質速度比唔上黑色素產生速度,一係角質層黑色素已經去完但仍然同你期望有落差,同你身上唔見陽光最白既部份比較下。

珍珠宮

asweetmom 發表於 21-1-21 18:44
我只是問清楚細節,明顯茶和elena對lotion plus期待不一樣,茶更重視。茶搽的次數更多,也不會幾小時就洗 ...

我面搽dr.wu杏仁酸4小時就洗,因為只想去角質同通毛孔。手腳搽lotion plus膚感又差又留住24小時,梗係要有更大既回報啦,唔係點堅持!

珍珠宮

回覆樓主:

有何分別?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊