美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

OGP時光肌活肽賦能凝時緊緻面霜

本來小黛管唔滋潤,我仲諗住下次試緊緻霜,睇黎都唔使啦,而且整體抗衰老成分小黛管(圖4)比緊緻霜(圖5)排得前。

珍珠宮

twlamhk 發表於 21-4-12 17:27
請問shiseido有邊款產品好用~
本人35+ 干性皮膚
想改善皮膚乾旱敏感的問題,及抗皺

shiseido無特別針對乾敏產品,抗皺亦唔出色,好難靠一套shiseido令呢兩大問題有滿意改善。

珍珠宮

回覆樓主:

dr.guard自己獨立開左tmall旗艦店,平到忍唔到手,仲係獨立包裝!
趁雜牌口罩用得7788,揀定幾個牌子唔再亂買,level 1我只會買medicom。medicom我唯一唔滿意保存期,有埋獨立包裝先得2年。

珍珠宮

回覆樓主:

無水配方左旋C平價貴價都做唔到好膚感,我就寧願平價無咁大怨氣!
左旋C+B3兩個成分ph唔夾,但係多左呢種產品。而左旋C+retinol一樣見到商機,有需求就有供應。

珍珠宮

Ocean419 發表於 21-4-12 08:03
咁消到8、9都好吖,我打極班都冇2成

咩係光敏食物?

都搞左好幾年,有反復。呢幾個月係最淺,但唔知可以維持幾耐,夏天又殺到。

果幾種光敏菜我媽好愛食,對佢降血壓又好,無得食好唔開心!如果第二日唔出街,就可以回味下,都要控制份量。

本來每日300mg維他命C係維持身體健康,靠正常飲食都做到,額外200mg維他命C係補充劑針對斑。我講唔到呢200mg起幾多作用,見份量唔離譜就試下,如果額外食多1000mg就唔試啦!

珍珠宮

西瓜包 發表於 21-4-12 00:42
係喎,你係咪都食好多supplement 㗎?主要食咩同有咩作用?我除咗食過白蕃茄,其他冇試過,白蕃茄其實唔得 ...

除左肌肽同維他命C我媽無食其他針對斑既補充劑啦,本來VC+VE效果更好我媽都唔想食多粒。我地有飲綠茶習慣,咁當計埋有茶多酚啦!

番茄紅素對皮膚抗光老化有好多文獻,最出名果個係每日食16mg可以降低40%曬傷機會。鉀又多,又抗炎,非常正,好啱我媽。我媽每星期食3、4次番茄炒蛋,1個200g大番茄有12mg番茄紅素。調整飲食結構滿足部份已經好好,無需要跟到足。

珍珠宮

回覆樓主:

又係黃芩

珍珠宮

回覆樓主:

睇相都覺得痛

伯爵府

greentea000 發表於 21-4-13 23:33
無水配方左旋C平價貴價都做唔到好膚感,我就寧願平價無咁大怨氣!
左旋C+B3兩個成分ph唔夾,但係多左呢種產 ...

睇你第一句腦裏便想起cerave 果然有份

公平d講,我撞正冬天最嚴寒的日子第一次試用,換咗春夏濕熱季節相信會有另一番感受

珍珠宮

西瓜包 發表於 21-4-12 01:03
佢咁覆我:咱家产品不建议搭配药妆呢 其他一般是可以的呢 如果担心建议可以搭配小面积试试呢~

咁以你嘅 ...

你影支油成分睇下。

你想試cef又嫌貴既skinceuticals創始人論文話左旋C最高吸收率係20%(低於ph3.5),連續搽3日達到飽和,半衰期係4日。

珍珠宮

20120916 發表於 21-4-13 09:12
請問你早上是C之後直接上防曬嗎?

最近試新產品,配搭唔固定。

戶外工作日
proya源力精華/dr.alva前導精華露
vichy c15
aupres烈日
主要考慮防曬傷防曬黑,保持乾爽避免防曬霜提前溶化。

春日來信2支左旋C都比較低ph,我無試。你覺得刺激性大唔大?

坐寫字樓日
clinique c10/至本發光小滴管
winona特護霜
lrp uvidea xl/lancome aqua gel
有冷氣唔會出油出汗但係有抽濕,要考慮保濕。

珍珠宮

回覆樓主:

IPSA the time reset day essence stick

珍珠宮

回覆樓主:

HABA G LOTION

終於改版!!!
成分無多到無少到,只係排位唔同左。

珍珠宮

回覆樓主:

SISLEY black rose infusion cream

估唔到貴婦牌都出出水霜,即刻拉黑呢個產品先!

男爵府

greentea000 發表於 21-4-14 15:24
你影支油成分睇下。

你想試cef又嫌貴既skinceuticals創始人論文話左旋C最高吸收率係20%(低於ph3.5),連 ...

油嘅成份

吸收率先20%,咁使乜咁貴價去試啊?啱嗎?

男爵府

greentea000 發表於 21-4-14 01:27
除左肌肽同維他命C我媽無食其他針對斑既補充劑啦,本來VC+VE效果更好我媽都唔想食多粒。我地有飲綠茶習慣 ...

咁不如直接食VC+VE? 不過其實我都唔知乜嚟嘅

大宅

greentea000 發表於 21-4-14 18:11
最近試新產品,配搭唔固定。

戶外工作日

春日來信VC10 我覺得唔刺激,我覺得好似爽膚水咁咋,無咩feel

我而家用佢之後擦Olay prox 淡斑精華 或者 purid 377 再加物理防曬就算

子爵府

greentea000 發表於 21-4-13 19:42
雖然內地醫生話我媽無得打laser,香港醫生又話連打ipl都危險,但每年為左祛斑仍然好燒錢。美白產品無斷過, ...

我都有呢把遮
但我無3個月換1把
呢把係我頭號最愛
去拜山都用佢
平日我係用because海軍藍涂層遮
貪佢夠輕
宜家我出街會帶帽
你落街短程都可以試下
點解你媽媽唔裝窗簾
我99屋企向西南都有裝
我睡房向東係用100%全遮光簾
外面仲有多層窗紗

珍珠宮

回覆樓主:

SHISEIDO VITAL PERFECTION Intensive Wrinklespot Treatment

珍珠宮

回覆樓主:

唔想花太多成本係手腳防曬同美白,都有快靚正方法!

首頁
7475767778...652

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊