美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2021勳章

回覆樓主:

繼A醇同左旋C之後,我考慮好耐終於決定加入果酸完成呢個鐵三角,第一個產品已經在路上。
今次主要係抗衰老功能(抗皺、淡斑、膠原蛋白同透明質酸增生),而唔係去角質、通毛孔、收毛孔呢種。

水晶宮

2021勳章

greentea000 發表於 21-4-19 22:25
繼A醇同左旋C之後,我考慮好耐終於決定加入果酸完成呢個鐵三角,第一個產品已經在路上。
今次主要係抗衰老 ...

我覺得一個月做1~2次glycolic acid peel,效果好過日日搽,又唔使同用緊嘅VA VC叠搽

大宅

2021勳章

Ocean419 發表於 21-4-19 20:34
如果接受到國貨呢隻京東買我覺得好用
佢入面有張網紙我留返來洗涼時磨吓手手腳死皮

我最近比茶同小紅書中咗好多國貨呀,但好多未改善到我乾皮膚我平時要見人嘛,搽下粉精神好多,但呢排浮粉,好唔開心呀

公爵府

2021勳章

西瓜包 發表於 21-4-19 15:45
咁有乜好解決方案啊

如果已經買左:
el micro essence+proya源力精華+ea金膠+fab ultra repair cream

無el micro essence就算數,其他保濕化妝水都得,ea金膠同fab ultra repair cream一定要有。

日頭+防曬霜,可以唔化妝更好,試1~2星期。如果減曬所有功能性產品又唔化妝都仲好乾燥,認真考慮花一段時間修復下皮膚先。可能要幾個月,唔算快,要有心理準備。

關於戒面膜我媽都覺得好痛苦,咁多年佢已經接受面膜不可缺,雖然不至於每日用,1星期都用4、5日。正常1星期用2日唔破壞皮膚屏障,你可以慢慢減頻率,唔使完全唔用。但係曬後舒緩用面膜計1次,單純保濕用面膜又計1次,2次機會唔多。

水晶宮

2021勳章

西瓜包 發表於 21-4-19 22:43
我最近比茶同小紅書中咗好多國貨呀,但好多未改善到我乾皮膚我平時要見人嘛,搽下粉精神好多,但 ...

我覺得你可以試下:

1. 去角質(每月1次Exuviance/ Neostrata glycolic acid 20% peel; 1星期一次face scrub- Clinique 7day scrub)

2. prep your skin- toning: 用純露/HABA G lotion/ Menard綠水拍面至少3次

3. 如要用護膚油,油+B5 gel/任何水份精華 (可加純露/水份toner去thin薄質地)mix埋搽上面,唔好分2層搽

4. 如唔做step 3, 可考慮用rice force 水光肌底液/ Teoxane RHA精華/ Satys Treatment Essence

5. 面霜可用Teoxane Advanced Filler (薄搽)

1&2好重要,做齊以上冇可能浮粉~
水油mix埋好重要,面霜薄塗好重要~

公爵府

2021勳章

西瓜包 發表於 21-4-19 22:43
我最近比茶同小紅書中咗好多國貨呀,但好多未改善到我乾皮膚我平時要見人嘛,搽下粉精神好多,但 ...

保濕既化妝品可以請教elena。
種草文已經講左LAN油輕薄,我又有講proya源力精華同winona淡斑小白管勁乾爽唔保濕。你都買,然後又埋怨無解決乾燥問題。
我都好唔開心呀!!!
你一定要諗返當時究竟點解買左,避免下次又買錯。係睇唔到唔保濕,定係根本無考慮保濕問題而被其他功能吸引左?
尤其有效果既美白產品大多數唔保濕之餘仲令皮膚更加乾燥,美白同保濕係配方上有衝突,難以共存。一支聲稱又美白又保濕既產品往往得返保濕,呢個係選擇題,唔係唔肯取捨就兩全其美。

子爵府

2021勳章

西瓜包 發表於 21-4-19 18:52
呢只嗎?

藍藥丸都好好用

公爵府

2021勳章

Elenalan 發表於 21-4-19 22:35
我覺得一個月做1~2次glycolic acid peel,效果好過日日搽,又唔使同用緊嘅VA VC叠搽

...

neostrata glycolic acid peel效果更好係指邊方面?最低都20%果酸,咁高濃度咁危險我唔想用完只係塊面滑溜左。
唔使疊搽,我早晚都只會各搽1個。如果我想同時有多過1個,會直接揀phyto-c superheal o-live serum呢種,一支過有齊ACE。
你有無印象neostrata glycolic acid peel有無發論文?我揀中neostrata skin active cellular restoration intensive night cream係有論文之中濃度最低效果又驚艷,如果我都用唔到就會放棄果酸呢一角。

水晶宮

2021勳章

candycakee 發表於 21-4-19 23:45

藍藥丸都好好用

Dr. Jart藥丸mask我都有用,而且算平

子爵府

2021勳章

Elenalan 發表於 21-4-19 23:54
Dr. Jart藥丸mask我都有用,而且算平

之前街邊藥房賣4x
成日驚係假貨唔敢買
莎莎賣9x
終於無哂自由行
萬寧竟然賣4x...
通關前要掃多啲
我打完laser
通常敷一個星期

水晶宮

2021勳章

greentea000 發表於 21-4-19 23:54
neostrata glycolic acid peel效果更好係指邊方面?最低都20%果酸,咁高濃度咁危險我唔想用完只係塊面滑溜 ...

網上有大量果酸peel淺層嫩膚論文,但多數係30%濃度以上。20%係普通salon grade treatment (不算醫療級別),相當安全。

每日用的果酸cream要日常累積用先可能達到一次medical grade peel嘅淺層嫩膚效果,因為有效濃度受pH值影響,日常面霜/stay on產品好難做到低pH令甘醇酸發揮最好作用。

水晶宮

2021勳章

candycakee 發表於 21-4-19 23:57
之前街邊藥房賣4x
成日驚係假貨唔敢買
莎莎賣9x

我好懶,打完laser敷2~3晚咋

水晶宮

2021勳章

greentea000 發表於 21-4-19 23:54
neostrata glycolic acid peel效果更好係指邊方面?最低都20%果酸,咁高濃度咁危險我唔想用完只係塊面滑溜 ...

我之前懶都係搽一支Selenium in C (有哂ACE), 但覺得Phyto C好難買(要去開做facial先買),就冇繼續用,其實Phyto c啲產品都好用

公爵府

2021勳章

回覆樓主:

diary言之有物王炸精華旅行裝

2支都唔保濕!!!
2支都唔保濕!!!
2支都唔保濕!!!

計埋呢2支我由38節至今已經淘左5支唔保濕產品,除左proya紅寶石面霜(滋潤版),另一意外就係呢支b5,完全唔保濕。

我買之前就知道b5有大中小份子透明質酸,唔會好似傳統果種只得大份子透明質酸咁保濕。預期只係無咁笠,估唔到係超乾爽。我係前排濕度好高既時間用,都乾爽到好似無搽過一樣!

我會回購vc,有麥角硫因、乙基vc同油橄欖葉提取物,好強抗光老化組合吸引我。因為係加強打底,唔保濕先符合我需求,我唔會放棄左旋C。

其他人考慮清楚自己需求

公爵府

2021勳章

Elenalan 發表於 21-4-20 00:09
我之前懶都係搽一支Selenium in C (有哂ACE), 但覺得Phyto C好難買(要去開做facial先買),就冇繼續用,其 ...

你都做開facial點解會難買?
定係你意思美容中心要做facial先有得買,唔會單獨賣?

我用過phyto c 正裝olive gel,試用裝olive lotion、olive cream,無打算回購。名單上仲有superheal olive serum、serum twenty,前者有排無耐受性用,後者價錢關係唔知幾時先試。

公爵府

2021勳章

回覆樓主:

Haa傳明酸vc精華

無論1支定3支都係京東好價,仲有贈品。

傳明酸雖然有美白作用,但唔適合心急想美白既人。佢既機制對已產生黑色素無作用,要好痛苦咁捱2個月無效果黑暗期,等已產生黑色素代謝完先見曙光。

傳明酸另一主要作用係抗炎,曬後優先考慮美白既人仍然唔適合。

產品介紹都好低調咁話效果只係提高肌膚光澤度同透明度,唔考慮抗炎作用既人唔好買。

公爵府

2021勳章

回覆樓主:

安修澤 清透肌甘草原液精華

好難得見到一支甘草酸、甘草次酸、甘草黃酮產品,絕大多數產品係用效果較差既甘草酸二鉀(包括makehappyskin)。

甘草酸同樣係美白抗炎兼備,仲可以細胞修復,只想美白就唔好買。

【优惠券】25 元
【最终价格】84 元
【淘口令】0.0¥wXUAXXvzQdg¥
复制这条信息,打开[手机淘宝]即可领券并下单

水晶宮

2021勳章

greentea000 發表於 21-4-20 02:25
你都做開facial點解會難買?
定係你意思美容中心要做facial先有得買,唔會單獨賣?

因為唔再去果度做facial, 唔想特登上去只買產品

公爵府

2021勳章

回覆樓主:

好多年前用過宛若新生水,當時未有微精華,其實係平替神仙水,不過完全無神仙水平衡油水效果!

公爵府

2021勳章

回覆樓主:

phyto c買一送一,可惜無我想試既。

首頁
7980818283...100

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊