美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2021勳章

西瓜包 發表於 21-4-19 18:50
我本身混合,T位出油,兩邊乾,唔知可能年紀開始大,好乾,上粉唔貼
...

如果化妝對你工作同心情好重要,無時間成本停化妝,咁你優先考慮其他人既建議。我少化妝,無咁有針對性。

公爵府

2021勳章

回覆樓主:

今次親子節唔會回購
1.proya紅寶石面霜,要接力搽果酸。
2.proya源力精華,價錢貴左,贈品少左,亦有其他新產品接力。
3.ogp小黛管,價錢貴左好多,依然無贈品。

公爵府

2021勳章

回覆樓主:

olay prox 每日搽2次

b3只可以阻止35%~68%黑色素轉移,唔係100%。如果搽左無效果好正常,尤其防曬做得唔好每日大量產生黑色素既人,b3阻止唔到咁多。

大宅

greentea000 發表於 21-4-19 22:25
繼A醇同左旋C之後,我考慮好耐終於決定加入果酸完成呢個鐵三角,第一個產品已經在路上。
今次主要係抗衰老 ...

茶,我上次見你share呢支我都係amazon買左呀,不過我想請問下係咪夜晚用佢就唔好再用retinol呢?當佢面霜用擺最尾??
另外想問,用佢有無d咩野要停左佢或唔可以疊加住用呢,我只知要著重返防曬。

子爵府

2021勳章

Elenalan 發表於 21-4-19 22:08
除了打針真係唔知有咩方法

全面遠睇其實唔係好覺萍果肌出事,我連法令紋都明顯比同齡的淺,但近睇就好覺對眼袋同淚溝,如果細細力將萍果肌向上推少少對眼袋同眼肚紋就冇咁覺眼

今晚會第一次試做家用微針,朋友話治魚尾紋好有效

大宅

2021勳章

Elenalan 發表於 21-4-19 23:27
我覺得你可以試下:

1. 去角質(每月1次Exuviance/ Neostrata glycolic acid 20% peel; 1星期一次face scru ...

其實我之前買咗支薰衣草純露,但搽身比較多

大宅

2021勳章

greentea000 發表於 21-4-19 22:55
如果已經買左:
el micro essence+proya源力精華+ea金膠+fab ultra repair cream

我要見客㗎,所以搽粉必須,如果唔係我自己都冇咁自信素顏

水晶宮

2021勳章

Ocean419 發表於 21-4-20 19:13
全面遠睇其實唔係好覺萍果肌出事,我連法令紋都明顯比同齡的淺,但近睇就好覺對眼袋同淚溝,如果細細力將 ...

家用微針會好痛嗎?

子爵府

2021勳章

Elenalan 發表於 21-4-20 19:44
家用微針會好痛嗎?

剛痴左,只係頭十零秒用力按入皮膚有少少拮拮地,果種感覺仲mild 過用Clinique 7 day scrub
不過我冇諗過應該要刷完牙先痴,左邊痴得太近咀角,一路刷一路睇住塊膠嘅邊鬆鬆地

公爵府

2021勳章

回覆樓主:

等我退休就有時間每日全身搽2次果酸

公爵府

2021勳章

回覆樓主:

點解神仙水同微精華30ml版仔價錢相差咁大?
那些年我係由神仙水$98開始用,我仲記得每次上限買6件。

公爵府

2021勳章

西瓜包 發表於 21-4-20 19:43
我要見客㗎,所以搽粉必須,如果唔係我自己都冇咁自信素顏

希望你係用卸妝油,卸妝水去脂力太强不適合長期用。唔推介你dhc,fancl人見人愛!

公爵府

2021勳章

kklyly 發表於 21-4-20 13:25
茶,我上次見你share呢支我都係amazon買左呀,不過我想請問下係咪夜晚用佢就唔好再用retinol呢?當佢面霜用 ...

我未收貨,見官網介紹係第一支搽,每日搽2次。但我保守,只會夜晚搽,我會搽手背1、2晚試下刺激性先。
neostrata都有果酸+retinol同一支既產品,如果受得住又想有更好效果無話唔可以疊加搽。
不過retinol穩定性ph5~6,同一支又有左旋C或果酸往往ph偏低折損retinol效果。例如phyto c selenium in c、superheal olive serum呢2支都有C15又有A1.0而ph 3.1,配方師已經幫你揀左要左旋C效果。
呢支cellular restoration有3個抗衰老成分,果酸、胜肽王matrixyl 3000、蘋果幹細胞,好足夠,我對論文效果超滿意,唔會加搽其他功能性成分。

公爵府

2021勳章

回覆樓主:

我要既效果要做到中層果酸換膚

男爵府

2021勳章

greentea000 發表於 21-4-20 23:18
等我退休就有時間每日全身搽2次果酸
我有時間搽呀,哈哈! 有無CP值高嘅產品介紹比我呀, 因為搽身用量好高, 同埋我驚老咗啲皮膚會好似圖中咁離皮, 我媽媽而家就係咁, 感謝

男爵府

2021勳章

Neostrata用嚟搽身好重皮

大宅

Elenalan 發表於 21-4-19 22:35
我覺得一個月做1~2次glycolic acid peel,效果好過日日搽,又唔使同用緊嘅VA VC叠搽

...

請問你在哪裡做glycolic acid peel?thx

水晶宮

2021勳章

siukei 發表於 21-4-21 06:25
請問你在哪裡做glycolic acid peel?thx

好耐之前有喺美容院做,基本上大間嘅都有,後來轉做HydraFacial就冇再加其他chemical peel。最近又買左salon size的glycolic peel自己做,暫時先做小腿和下巴,下次會做面。出去做幾百一次,自己做幾百蚊可做幾十次。

大宅

Elenalan 發表於 21-4-21 08:07
好耐之前有喺美容院做,基本上大間嘅都有,後來轉做HydraFacial就冇再加其他chemical peel。最近又買左sal ...

是什麼牌子嘅peel? How much? Thx!

水晶宮

2021勳章

siukei 發表於 21-4-21 08:15
是什麼牌子嘅peel? How much? Thx!

Neostrata Exuviance,都係以果酸peel起家,美容院都係用呢d (20%, 25%, 30%, 35%) (療程叫CPS/SRS)
幾乎任何賣醫學品牌護膚品店都有。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊