自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

伯爵府

olkan 發表於 21-1-2 11:14
冇資源訓練、冇設備、冇舞台或場合表演同唔努力,唔練功力係冇關係。

以前啲歌手出道前一樣嘜都冇。又見唔 ...

子爵府

牛年勳章

1773 發表於 21-1-2 11:50
同意!叻過好多前輩 而且好多人太興奮就在台上語無倫次,佢無這個問題
...

真係估佢唔到
新人嚟講真係唔錯仲要咁後生大把前途

翡翠宮

畀面勳章

jaycee_mami 發表於 21-1-2 11:49
國內的人包容性很高, 令香港藝人覺得hea做都搵到easy money, 只要扮得靚靚就可以. 你睇張柏芝的表現, 如 ...

我倒覺得是因為兒時回憶,有一代人是看香港電影和聽香港歌長大的,所以只要他們看到兒時偶像就有一種滿足感,但當這代人過去了,香港個朵又已經被這班不知自愛的香港前輩弄臭了,努力營造香港人hea做hea唱又臭串的形象,新一代甚至以後幾代人更難要在國內立足就更難了。

本來香港如果可以保有自己的國際地位及長足發展,年輕人在香港發展也無不可,但可惜看近年的發展......
日日是好日

水晶宮

jaycee_mami 發表於 21-1-2 11:49
國內的人包容性很高, 令香港藝人覺得hea做都搵到easy money, 只要扮得靚靚就可以. 你睇張柏芝的表現, 如 ...

你誤會了,張柏芝果次係商演登台,完全係佢個人問題。如果佢咁嘅情況上電視台正式音綜,應該會俾觀眾閙到換人或停播。國內最近嘅跨年晚會,部份電視台甚至嚴格要求同演出嘅歌手簽合約時定明真唱開全咪,因為大型節目造假/假唱隨時上熱搜,唔想做衰自己個招牌。

侯爵府

現在有口都可以做歌手。

P.S 衝上雲霄選舉參選者好過好多現在所謂歌手

子爵府

justlick 發表於 21-1-2 04:28
確是一代不如一代
80尾至90年代的歌星, 好多都被人話呼吸聲大
黎明試過走音就畀人串足成世
現在d 歌手呼吸聲仲大,果個林家謙d 呼吸聲大到好似抖唔到氣咁

侯爵府

Elenalan 發表於 21-1-2 11:28
我係靠〈我們的歌〉1和2令我再次想聽番廣東歌,竟然要靠國內資深音綜主持大力保育粤語流行曲(多謝林海老師 ...

冇錯

男爵府

cbeyond 發表於 21-1-2 09:19
就係香港歌手唔掂先俾人攻陷
80/90年代, 日本歌夠流行, 香港歌壇一樣百花齊放。
現在係差到唔想聽 :igiv ...

以前街頭唱歌果啲無名藝人,每一次都會令我驚歎香港埋藏左咁多有咁好實力的真歌手。時移世易,而家選秀渠道多左,再留意下周街busking 啲人,我時時聽到眼都突埋,心裡總爆出一句「嘩你唱成咁都咁自信出泥busking嘅」。

子爵府

Elenalan 發表於 21-1-2 11:39
最討厭商台成日講本土!搞小圈子!其實佢有份握殺香港樂壇發展!
睇下外國聽眾唔識中文一隻字都聽唔明嘅情況下 ...

阿GEM真係全能,當初係香港啲大公司玩小圈子,連同媒體抹黑佢。

子爵府

1314625 發表於 21-1-2 09:20
回覆 sasa@uk 的帖子

陳柏宇獲獎後發表感言,解釋自己沒有開聲,所以對唱《感情這回事》大感擔心:「今朝 ...

真係不知所謂,娛樂圈得佢一個要湊細路咩,學佢咁,下下表現差就大條道理賴落仔女度

公爵府

親子王國15週年勳章

以前歌手個個想來hk 揾食,現在無人肯來。hk人都唔想聽。悲哀!

男爵府

hennyyoyo 發表於 21-1-2 11:50

昨晚看了兩節,其中aga唱歌(唱作金獎)我真係看不下去, ...

其實呢,我聽佢自己創作的歌,總係感覺個別一part part 的melody 有其他歌的影子。

子爵府

牛年勳章

Elenalan 發表於 21-1-2 11:28
我係靠〈我們的歌〉1和2令我再次想聽番廣東歌,竟然要靠國內資深音綜主持大力保育粤語流行曲(多謝林海老師 ...

我最近都係聽咗深勤首富士山下,好聽到即刻搵返呢首歌download.

伯爵府

ilovefat 發表於 21-1-2 04:16
aga、jude、kenny都炒晒車
二汶最好聽,姜濤算穩定

最勁

https://youtu.be/o5moAu-yMP8

水晶宮

小源 發表於 21-1-2 12:58
最勁

https://youtu.be/o5moAu-yMP8

好難聽

伯爵府

Elenalan 發表於 21-1-2 13:07
好難聽
女學生唱K仲好聽

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

睇左一陣,發現好多黑忟忟,唱歌又難聽,煲劇算

水晶宮

回覆樓主:

聽左尋日叱吒其他歌手嘅live, 我終於明白點解姜濤喺香港會紅,至少佢係好尊重同珍惜個舞台,作為idol出身佢仍然重視「歌手」嘅專業身份。

香港樂壇未必有得救,但姜濤有得救,如果換過間經紀公司,可能可以成為下一個Jackson Wang。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

hagupit 發表於 21-1-2 12:22
阿GEM真係全能,當初係香港啲大公司玩小圈子,連同媒體抹黑佢。
...

佢喺大陸都真係好紅

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

naicha 發表於 21-1-2 10:40
不思進取, 成日用番舊那套宣傳歌手
連普通產品做宣傳都要因應時代改變策略啦, 香港樂壇唔覺囉
話TVB封殺, ...

我都睇 YouTube live 先聽 J. Arie, 唱 live 好好, 勁

首頁
23456...8

尾頁

跳至