自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

話說今日返屋企戈時,突然聽到有把好大嘅男人聲就好奇望左一眼。見到有個老豆好大聲鬧仔(咩事唔知,但應該係小朋友唔聽話)跟住個老豆就車左個細路一巴,望落力度唔大但見到個細路忍住唔喊又唔出聲戈下好心噏。
我無小朋友,但如果有一定唔會當街打仔,更唔會打面,因為我覺得小朋友都有尊嚴,我明小朋友曳當下真心會扯火,但做父母真係盡量忍一忍手。我贊成適度體罰,我自己細個都食唔少藤條炆豬肉,但我媽從來唔會當街打我,呢樣真心覺得我媽勁,因為我細個都真係幾曳

最後希望新一年所有人身體健康,小朋友生生性性

伯爵府

Rubybunny 發表於 21-1-2 12:02
話說今日返屋企戈時,突然聽到有把好大嘅男人聲就好奇望左一眼。見到有個老豆好大聲鬧仔(咩事唔知,但應該 ...

珍珠宮

好慘,動不動郁手的家長一定係唔合格的家長,只為發洩,小朋友被打完根本唔會明白自己有咩錯有咩要改,只記得憤怒以及恐懼.....

別墅

sn0629 發表於 21-1-2 12:14
咩年代丫仲打仔,根本就是發洩。
自己都做過細路仔,作為父母比啲同理心,愛行先自然打唔落手,有今生無來 ...

道理我都明,當然我自己都覺得要講道理先。但我都無信心當小朋友曳又講極都唔聽戈陣自己仲保唔保持到咁冷靜同理性,我覺得自己分分鐘會當場喊埋一份,所以我無信心會做到一個好媽媽

別墅

MrsSingSing 發表於 21-1-2 12:14
好慘,動不動郁手的家長一定係唔合格的家長,只為發洩,小朋友被打完根本唔會明白自己有咩錯有咩要改,只記 ...

所以老實講我而家有時都仲好怕我媽咪,細細個已經學識會睇佢眉頭眼額,但講緊我都已經就嚟30,當然我媽已經唔會再打我,但佢有時鬧我戈陣我都會驚到震一震。我老公話我太誇張,但佢唔會明俾阿媽打鬧大對小朋友幾大影響。不過我媽合唔合格都好,我都好愛我媽咪

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Rubybunny 發表於 21-1-2 12:02
話說今日返屋企戈時,突然聽到有把好大嘅男人聲就好奇望左一眼。見到有個老豆好大聲鬧仔(咩事唔知,但應該 ...

打頭真係接受唔到! 我最多打手板patpat同mum耳仔
放下自在

伯爵府

根本唔應該打,自己想唔想比人打?暴力唔可以教仔,會有反效果

珍珠宮

Rubybunny 發表於 21-1-2 12:30

所以老實講我而家有時都仲好怕我媽咪,細細個已經學識會睇 ...

我媽應該同你媽媽差唔多,佢就衣架做武器,我成日諗佢咁嬲做咩,我錯d咩點解唔好好講清楚,好多時被打完我都唔知自己錯咩.......
到我做咗人呀媽,就覺得自己呀媽係反面教材。
不過我知道以前教育水平低,佢點打都係愛錫我地,只係方法錯哂,所以我都一樣係愛我父母的

大宅

sn0629 發表於 21-1-2 12:14
咩年代丫仲打仔,根本就是發洩。
自己都做過細路仔,作為父母比啲同理心,愛行先自然打唔落手,有今生無來 ...

講就容易,有邊個冇脾氣,即使再有極大忍耐力,都會有爆嘅一天,當同一件事發生十次,你可以不厭其煩地講十次,但當發生100次,再有嘅耐性都會有被磨滅嘅一天。

別墅

cattz288 發表於 21-1-2 12:32
打頭真係接受唔到! 我最多打手板patpat同mum耳仔

真係,小朋友被打面當下一定好難受,仲要當街當巷

公爵府

2024勳章

Gniw 發表於 21-1-2 12:38
講就容易,有邊個冇脾氣,即使再有極大忍耐力,都會有爆嘅一天,當同一件事發生十次,你可以不厭其煩地講 ...

agree, 啲人講就易,日日同住個唔聽話既細路, 幾有耐性都有磨滅既一日, 當然我唔覺得打一定有用,一定有其他辦法教好小朋友

好似被石頭掉既女人既故事咁, 如果有細路又無打過小朋友先好指責人吧
(我咁講可能會被圍攻

水晶宮

講就容易,有邊個冇脾氣,即使再有極大忍耐力,都會有爆嘅一天,當同一件事發生十次,你可以不厭其煩地講 ...

x2。

亂咁打仔女的父母,當然唔啱。但有部份正常父母,其實都好錫,打都係逼上梁山的

別墅

PacoMum 發表於 21-1-2 12:35
根本唔應該打,自己想唔想比人打?暴力唔可以教仔,會有反效果

道理人人都明嘅,但我明當下理智線斷戈下好難控制,尤其有啲小朋友真係好奀皮,所以我先話可以講道理先講,盡量唔好打,要打都唔好當街同千其唔好打頭/面

別墅

MrsSingSing 發表於 21-1-2 12:37
我媽應該同你媽媽差唔多,佢就衣架做武器,我成日諗佢咁嬲做咩,我錯d咩點解唔好好講清楚,好多時被打完我 ...

而家諗返起都覺得細個戈時內心幾強大我媽又係中意邊打邊教戈類

別墅

無錯,將心比心我自己都無信心可以零體罰。對住我老公(聽得明道理嘅大人)叫十次都無反應我已經開始炆,可妨對住個小朋友

水晶宮

畀面勳章

無錯,好難忍

珍珠宮

俾仔女逼到真係忍唔住都情有可原。當事人可能已經真係控制住了,唔係佢應該唔會輕手。但我覺得適可而止好了,同埋事後要同仔女道歉,承諾以後唔再咁了。仔女都知道父母係認真既,唔係講玩既

珍珠宮

tszchungmama 發表於 21-1-2 12:53

agree, 啲人講就易,日日同住個唔聽話既細路, 幾有耐 ...

仲要無鬧過小朋友嘅先有資格講
因為識用方法,有耐性嘅,又有時間嘅,根本連鬧都唔駛

男爵府

我都為人父母, 有時小朋友太跩又唔聽真係會打小朋友,不過都係話7、8次至打1次,打都係間尺打手板或pet pet,但絕對唔會打臉,我覺得打臉好侮辱好唔尊重,我只係想教好個小朋友,打一次半次只係想有1個深刻嘅阻嚇作用,因為話咗過多次都唔聽,唔想佢以為我得個"講"字而無視於我。

別墅

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-1-2 13:46
俾仔女逼到真係忍唔住都情有可原。當事人可能已經真係控制住了,唔係佢應該唔會輕手。但我覺得適可而止好了 ...

但父母對孩子道歉又係另一個課題,即使到而家,仲會有好多父母覺得自己有父母權威,覺得道歉係認低威嘅行為

首頁

尾頁

跳至