自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章

今日見藥戶有wechat pay 諗住用,費事攞銀包出來,但係藥房話要收手續費,無問收幾多,都係乖乖地攞現金出來,找續又要找個散子包出來放硬幣。你們試過嗎?手續費是否任佢收?

琥珀宮

EmilyBB 發表於 21-1-2 15:03
今日見藥戶有wechat pay 諗住用,費事攞銀包出來,但係藥房話要收手續費,無問收幾多,都係乖乖地攞現金出 ...

我估係任佢收,但客人應該可以在付款前買清楚

水晶宮

2024勳章

所以我從來唔喺藥房用電子支付,唔捨得手續費
藥房Wechat pay多係自由行在用

珍珠宮

回覆樓主:

連鎖店?

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章

sochui 發表於 21-1-2 15:58
連鎖店?

普通藥房

翡翠宮

回覆樓主:

試過啦,微信話要手續費,叫我用八達通就無手續費,但八達通唔係都收藥房charge咩?

琥珀宮

lyh80115 發表於 21-1-2 20:55
試過啦,微信話要手續費,叫我用八達通就無手續費,但八達通唔係都收藥房charge咩?
...

八達通都會收charge,應該平過微信收既charge

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

今日見藥戶有wechat pay 諗住用,費事攞銀包出來,但係藥房話要收手續費,無問收幾多,都係乖乖地攞現金出 ...

有無話收幾多?
放下自在

子爵府

cattz288 發表於 21-1-2 21:09
有無話收幾多?

佢無講,我諗佢都嫌煩唔想我用,要收手續費我就一定唔用,所以無問呀

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

咦,我經常喺藥房用微信支付喎,但未試過要比手續費的

Astra00    發表於 21-1-2 21:40

子爵府

uhtcl2006 發表於 21-1-2 21:18
咦,我經常喺藥房用微信支付喎,但未試過要比手續費的

我都試過另外兩間都無收手續費

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我試過話香港微信嘅唔用得,大陸嘅先得

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

因為微信要收商戶手續費~

VISA要3%、EPS 0.75%....
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

件貨冇錢賺或者得一兩蚊賺咪要收番手續費咯,如果唔係扣晒燈油火臘仲要虧俾你

首頁

尾頁

跳至