婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

ruby 發表於 21-2-5 23:34
我都做咗手術差不多一年了,我係做微創全切,我的身體比以前好咗好多,不用再忍受每個月M來的不適,真係好 ...

請問你話身體好咗係那裏好咗?
你手術後有冇進補?
Thanks

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

Szec428 發表於 21-5-6 21:28

我去咗上甜品堂,好似返工咁,朝9晚6

發炎之後就一直覆診。因為我裡面個傷口上次看都未埋口,希望今次埋口唔洗再去啦。
我戒蛋牛係因為傷口未好呀。唔係因為其他野 。
我用焗爐烘左d櫻花蝦當飯素咁用。補鈣。營養師話我地一日要兩盒奶咁多的鈣質。
遺傳科係因為醫生話懷疑我遺傳的一組dna有問題,呢個問題會引致有這組dna的人某些器官容易有癌症,所以要去看。
你上堂有無位坐。唔好企成日呀。身體未完全好晒架。

上次腫瘤科覆診。醫生問我要唔要轉介去什麼性障礙科。笑死。唔係咁病一病都唔知香港d醫療有咁多科。

別墅

mcdullyiu 發表於 21-5-7 07:43

發炎之後就一直覆診。因為我裡面個傷口上次看都未埋口,希 ...

上堂有位坐吖,原來可以將焗咗嘅櫻花蝦當飯素,等我又試吓先

點解我上次覆診,醫生無話轉介比我嘅 宜家啲科真係分得好仔細。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

Szec428 發表於 21-5-7 19:03
上堂有位坐吖,原來可以將焗咗嘅櫻花蝦當飯素,等我又試吓先

點解我上次覆診,醫生無話轉介比我嘅 ...

係呀。烘到脆脆哋。我女都話好味。買細細隻哪些就得。吉之島哪些我覺得太大。

此生無悔入華廈,來生願在種花家!

男爵府

各位朋友,我今日出左院,現回家
雖然,傷口好痛,身體好虛弱

大家祝福我,一星期會威記有啲氣力,去拆尿袋,拆釘,
順利

男爵府

WaiYin1225 發表於 21-5-8 20:43
各位朋友,我今日出左院,現回家
雖然,傷口好痛,身體好虛弱

太好了 ,比預期早出院,
要好好休息呀

尿袋未拆嗎?
點都好,醫生比出院都好好

之後進展順利

男爵府

回覆 doublehappygirl 的帖子

未呀...因我既問題,涉及子宮頸,陰道既泛圍所以,要多帶尿喉幾日
同傷口比人大少少

多謝你的祝福

民房

祝你早日康復!

男爵府

回覆 celine_ice 的帖子

我更慘dd,我34號床位...你都是需要帶尿喉回家?
我5月14先拆釘,拆尿喉

求大家一起順利
早日康復⋯⋯

別墅

回覆樓主:

hello 各位我5月25號都做全切手術,睇完你哋分享,我心都無咁驚,因為之前上網睇關於呢個手術會有後遺症……另外,想請教各位唔知入院前要準備拎d乜野呢?!我係政府醫院做的,謝謝!

男爵府

austina 發表於 21-5-7 02:06
請問你話身體好咗係那裏好咗?
你手術後有冇進補?
Thanks

可能我之前個個月血崩,又貧血,成日頭暈,運動都唔敢做。而家可以無拘無束出行山運動。

我做完手術大約兩個月出現耳鳴,我有睇中醫調理咗大約一個月

大宅

ruby 發表於 21-5-10 00:04
可能我之前個個月血崩,又貧血,成日頭暈,運動都唔敢做。而家可以無拘無束出行山運動。

我做完手術大約 ...

而家完全康復?
行山

珍珠宮

ming79 發表於 21-5-9 22:30
hello 各位我5月25號都做全切手術,睇完你哋分享,我心都無咁驚,因為之前上網睇關於呢個手術會有後遺症… ...

醫院會有張list比你,都係水杯之類日用品。記得帶大包濕紙巾。可以在床上抹身抹臉。
如果可以帶定果皮。到飲得水時焗d果皮水飲。可以幫助排氣。

別墅

mcdullyiu 發表於 21-5-12 11:22
醫院會有張list比你,都係水杯之類日用品。記得帶大包濕紙巾。可以在床上抹身抹臉。
如果可以帶定果皮。到 ...

嗯!謝謝你回覆!另外,想請教果皮水可以用保溫瓶焗嗎?微創或開刀都可以飲嗎?

珍珠宮

ming79 發表於 21-5-12 13:41
嗯!謝謝你回覆!另外,想請教果皮水可以用保溫瓶焗嗎?微創或開刀都可以飲嗎?
...

係, 微創或開刀都可以飲,飲得水的時候就可以飲。

有人煲緊係好D, 出味D, 不過現在唔比人探,咁自己用焗都係叼以既,唔洗麻煩人嘛!祝你順順利利。

別墅

mcdullyiu 發表於 21-5-12 16:01
係, 微創或開刀都可以飲,飲得水的時候就可以飲。

謝謝你祝福!因為我對上一次開刀已經係9年前,當時係做2邊卵巢腫瘤切除加切左一邊卵巢,到左今年要做全切手術,加上而家媽媽已經不在了,要自己照顧自己,其實好多野都唔係好知手術後飲食

珍珠宮

ming79 發表於 21-5-12 20:30
謝謝你祝福!因為我對上一次開刀已經係9年前,當時係做2邊卵巢腫瘤切除加切左一邊卵巢,到左今年要做全切 ...

咁做完手術有無人幫你買餸煮飯之類?

做完手術回家後可以燉肉汁飲,姑娘話呢個比較適合我哋。仲有海参對我哋來講都好好。有子宮瘤或癌唔好食花膠。

市面上好多賣湯的鋪頭,真係唔方便就直接買湯飲啦。千萬唔好辛苦自己,要多休息,不要拎重野,我媽話舉高手都唔好,咁我都聽,始終年紀大了,唔好好休養好,以後病痛的都係自己。

仲有一樣。如果開大刀,在醫院千萬不要冷親,有汗一定要抹。穿多件好過穿少件,一咳起來扯到個傷口會好痛!!!

別墅

mcdullyiu 發表於 21-5-13 09:01

咁做完手術有無人幫你買餸煮飯之類?

我諗我應該會叫外賣多,但盡量會揀少油清d嗰d,同埋做完手術一個月左右後都會睇吓中醫調理

男爵府

austina 發表於 21-5-10 14:25
而家完全康復?
行山

而家完全康復了,可以行山同踩單車啦

大宅

ruby 發表於 21-5-16 22:20
而家完全康復了,可以行山同踩單車啦

首頁

尾頁

跳至