婦女醫護

跳至

首頁
23456...36

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

yky0714 發表於 21-3-1 23:18
屋企人係可以拿野比你,但好似係病房門口交收,但唔知你做完手術,有無咁快落到床,唔知到時你間病房d職員 ...

我上次都係去同一病房。姑娘話可以門口比姑娘拎入來,如果行得就自己出去拎。
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

yky0714 發表於 21-3-1 23:22
想問下戴左藥性子宮環半年後再抽有問題,醫生有無話要抽多次先,定已經直接話要排期切子宮?
...

如果係宮腔鏡抽到非典型細胞,你又無生育需要,一次就己經會同你相量。如果你唔係開刀生bb,又未有癌細胞。可能可以做微創。好返會快開刀好多。
仲有。如果你還年輕,未有癌細胞可以考慮保有卵巢。但如果惡化了就不可以了。

別墅

yky0714 發表於 21-3-1 23:22
想問下戴左藥性子宮環半年後再抽有問題,醫生有無話要抽多次先,定已經直接話要排期切子宮?
...

無呀,一抽到有問題,即刻打比我,比個快期我見醫生,醫生建議全切,因為呢啲最終都係會變癌~

珍珠宮

Szec428 發表於 21-3-1 22:39

係丫,睇你好唔好彩,我去到第一時間抽血,本身1:30已做哂 ...

好彩你提我。你都有碗粥。我今天得份火腿三文治

別墅

mcdullyiu 發表於 21-3-2 20:51
好彩你提我。你都有碗粥。我今天得份火腿三文治 。

咁你等得耐嗎?
我都唔記得問姑娘,手術後幾時會有報告!
係丫,姑娘叫我帶香口膠,等啲腸快啲郁動~

珍珠宮

Szec428 發表於 21-3-3 08:50
咁你等得耐嗎?
我都唔記得問姑娘,手術後幾時會有報告!
係丫,姑娘叫我帶香口膠,等啲腸快啲郁動~

我4點半走得,原本話要5點,早左少少咁,下午其實有2小時就坐著等醫生來, 無野做!
見左婦科, 麻醉科同埋職業治療, 我係臨走先抽血, 無話要等報告。

香口膠係幾時食?清醒就可以嗎?姑娘無叫我呀, 就物理治療師教左3樣野要清醒就做。

唔知點解, 我覺得今次手術好像好緊張咁,
之前我生女都係開刀, 都唔洗著壓力袜今次就要。上次亦無咩物理治療師。
唔知係近幾年先有呢樣野, 定係真係今次個手術嚴重D。

仲有姑娘話要帶BB用哪些大濕紙巾一包,用來去廁所清潔。

病理報告要2-3周先有架, 所以記住戒口, 唔好大補住!

別墅

mcdullyiu 發表於 21-3-3 09:37
我4點半走得,原本話要5點,早左少少咁,下午其實有2小時就坐著等醫生來, 無野做!
見左婦科, 麻醉科同埋 ...

香口膠係術後可以食嘢嗰時食,BB濕巾係清潔廁板定自己私處用?
我無見物理治療師,淨係見過一個姑娘,佢解釋吓手術原因,術後如果可以,要多落床行,要坐多啲,得閒咳吓(咳咗肺嘅啖出嚟,防止肺炎)同坐多啲,做吓深呼吸同郁吓對腳

你唔好擔心,我之前爬文,有人術前都有見職業治療師

你駛唔駛早一日入院?因為我排第一,要早1日入院

珍珠宮

Szec428 發表於 21-3-3 10:06

香口膠係術後可以食嘢嗰時食,BB濕巾係清潔廁板定自己私處用 ...

BB濕巾係用來清潔所有野, 包括埋身體,因為開左刀唔可以沖涼。
不過你微創可能可以沖涼

你哪間醫院比唔比人拎野去病房門口?我知有D醫院唔可以﹙例如瑪麗,因為我早幾天照MRI去過﹚,
只可以在放在地下交比工作人員。有D就可以拎到病房門口。

職業治療師, 都係教我同你一樣的野, 同埋比左對壓力袜我,話係醫院要一直著到出院

他要我早上7點入院,話唔知排第一定第二。我都唔想早一日入院,想沖個涼洗好頭先入去, 話晒跟住幾日都無得沖涼洗頭!

別墅

mcdullyiu 發表於 21-3-3 10:27
BB濕巾係用來清潔所有野, 包括埋身體,因為開左刀唔可以沖涼。
不過你微創可能可以沖涼?

我係東區醫院,你呢?好似話只可以拎到去門口交比病房姑娘

我要早一日3:00入去,嗰日我都要洗定頭,我諗我實失眠

佢未比壓力襪我,可能入院嗰日先比,有無講開刀住幾多日?

珍珠宮

Szec428 發表於 21-3-3 18:04

我係東區醫院,你呢?好似話只可以拎到去門口交比病房姑娘 : ...

我在屯門醫院。開刀要住5日。
唔通微創唔駛著壓力袜?因為她話專登比我地抵返去屋企試穿半小時。到時帶去醫院著。

別墅

mcdullyiu 發表於 21-3-3 18:27
我在屯門醫院。開刀要住5日。
唔通微創唔駛著壓力袜?因為她話專登比我地抵返去屋企試穿半小時。到時帶去 ...

我都要著壓力襪,佢有幫我度size,我要早1日入院,可能佢到時先比我

係喎,你係咪會著裙呀?姑娘話唔駛 箍住個傷口

珍珠宮

Szec428 發表於 21-3-3 19:16

我都要著壓力襪,佢有幫我度size,我要早1日入院,可能佢到 ...

我會穿鬆身的肚要綁帶的運動長褲,會綁繩在肚子上面,唔會穿裙,
手術後個人會比較虛, 我怕出入冷親個膝頭呀。

別墅

mcdullyiu 發表於 21-3-4 09:37
我會穿鬆身的肚要綁帶的運動長褲,會綁繩在肚子上面,唔會穿裙,
手術後個人會比較虛, 我怕出入冷親個膝頭 ...

又有道理喎 [smile

珍珠宮

Szec428 發表於 21-3-4 16:46
又有道理喎 [smile

都係小心d好 。我有朋友做在微創。真係十天就返得工。你唔洗擔心。

別墅

mcdullyiu 發表於 21-3-4 20:38
都係小心d好 。我有朋友做在微創。真係十天就返得工。你唔洗擔心。

我朋友話佢個fd 做完手術1個月後已經唔痛 ,你都唔好太緊張

其實都已經驗到有非典型增生,如果唔做手術分分鐘本來唔係癌都拖到有事,長痛不如短痛。

唯有上網DL定啲劇,喺醫院無聊時可以睇吓。我諗住買定麵包入院,驚肚餓無嘢食

珍珠宮

Szec428 發表於 21-3-5 10:38
我朋友話佢個fd 做完手術1個月後已經唔痛 ,你都唔好太緊張

其實都已經驗到有非典型增生,如果唔 ...

我都想緊買麵包, 但頭兩天應該都唔食得固體,
第三天...會唔會過期?

不過你早一晚入, 半夜12點前都可以食野, 所以你都可以買定第一晚食。

別墅

mcdullyiu 發表於 21-3-5 11:32
我都想緊買麵包, 但頭兩天應該都唔食得固體,
第三天...會唔會過期?

唔知吖,去望吓先,3日應該未咁快過期 食粥又怕唔夠飽

珍珠宮

Szec428 發表於 21-3-5 14:39
唔知吖,去望吓先,3日應該未咁快過期 食粥又怕唔夠飽

但你食得飽的時候不是應該吃飯了嗎?

別墅

mcdullyiu 發表於 21-3-6 08:00
但你食得飽的時候不是應該吃飯了嗎?

我怕太早晚飯,如果未瞓得著會肚餓,買定小小安全啲 [/smiley

大宅

20101028 發表於 21-1-3 10:38
我有保留卵巢,手術後3星期開始飲雞湯和滴雞精,因為醫生叫我吾好咁早補,個肚同以前無分別,無吾舒服,只 ...

切除子宮就不可能保留卵巢,原因卵巢跟子宮左右兩旁連接着的。

首頁
23456...36

尾頁

跳至