婦女醫護

跳至

首頁
45678...36

尾頁

水晶宮

mcdullyiu 發表於 21-3-8 13:57

因為醫生係咁講同埋己經有好多人咁樣做過手術。咁我就唔知 ...

你啱,當然可以齋切子宮。

大宅

Nbs 發表於 21-3-11 19:55

梗係可以齋切子宮唔切卵巢啦!Cut and ligate ovarian ligament ...

子宮係主體,卵巢只是連接住子宮兩旁。當切除子宮,卵巢會連埋一起攞走。若要切除子宮而保留卵巢,手術會變得覆雜,因為卵巢沒有站腳點,沒有養分吸取,更何況沒有子宮,卵巢更沒有用處,又擔心日後卵巢病變,所以必然會跟子宮一拼切除。

水晶宮

寶寶大過天 發表於 21-3-11 21:45
子宮係主體,卵巢只是連接住子宮兩旁。當切除子宮,卵巢會連埋一起攞走。若要切除子宮而保留卵巢,手術會 ...

一D 都唔覆雜,只係落箝位喺卵巢的邊一邊。過去廿年已親自做過見過超過百個hysterectomy。
卵巢係出hormones 的地方,無子宮一樣會出hormones, 不會沒有用處,亦不會"必然" 跟子宮一齊切(視乎indications and patient's age)

P. S.你幅公仔一條ligament 都冇
Round ligament, Broad ligament, ovarian ligament, infundibulopelvic ligament 呢?

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/abdominal-hysterectomy/about/pac-20384559

大宅

Nbs 發表於 21-3-11 19:55

梗係可以齋切子宮唔切卵巢啦!Cut and ligate ovarian ligament ...

片段中先把右邊卵巢切除,脫離子宮連結,對嗎?這已經說明子宮為主體的論理,緊記卵巢已經切除,只是強行用針線把它連結近子宮頸外層,而又沒有重新接駁管道,只是為保留而保留,它能發揮原有功效嗎?它只會萎縮,經身體回收,也難保証往後不會岀現病變或癌症。

荷爾蒙係有,旦若然選擇做切除子宮手術,利幣一早已經選擇了。

水晶宮

寶寶大過天 發表於 21-3-11 23:40
片段中先把右邊卵巢切除,脫離子宮連結,對嗎?這已經說明子宮為主體的論理,緊記卵巢已經切除,只是強行 ...

跟本不需甚麼用針線將卵巢縫落子宮頸外層或任何地方。佢根本就無甩開....能發揮原有功效?能,不會痿縮,一樣會有賀爾蒙,只切子宮不需食荷爾蒙補充。當然不能保証往後會否病變,但<45歲的病人除非特別需要否則不會建議切埋卵巢,弊多於利。
你最初說的是anatomically 不能只切子宮而不切卵巢,同手術需唔需要切卵巢係兩回事。難道廿幾歲子宮頸癌要切子宮+子宮頸又切埋卵巢嗎?!
如果你有途徑,建議你入手術室做observant 睇下。你識anatomy,但對病理/physiology 不理解,不如你揾D med diploma 讀下,或者叫你 institution 同公家醫院申請attach 一個月跟下啦。咁樣你嘅anatomy knowledge 都可以全面D。

別墅

mcdullyiu 發表於 21-3-11 18:16
你係咪出左院啦?多d休息!

係丫,終於返到屋企可以好好休息

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

Szec428 發表於 21-3-12 06:36
係丫,終於返到屋企可以好好休息

仲有3日,我都開始有D緊張!
醫生話今次個傷口要打直開,我驚會好痛﹙醫生話打直痛個打橫的傷口﹚,
同埋個肚會多左個倒轉的T字

不過都無辦法啦, 始終都係要清晒先至安全。

祝你早日康復!報告快D出來係無野的就好!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

別墅

回覆 Szec428 的帖子

我係子宮內膜異位,一邊子宮好厚,黏連壓住左輸尿管,令到輸尿管窄左,影響到腎功能差左。手術要切除子宮,仲要分返開黏連位置,如果萬一分唔開,或者整傷輸尿管,就要重要接駁輸尿管,變左個手術要大D,復原時間都要長D。
++++++++++++++++++++++++++++++++ 他對我說:「我的恩典夠你用的,因為我的能力是在人的軟弱上顯得完全。」(林後12:9) 耶穌說:「凡勞苦擔重擔的人可以到我這裡來,我就使你們得安息。 」(太11:28) 喜樂的心,乃是良藥。(箴言17:22上) +++++++++++++++++++++++++++++++++

男爵府

Szec428 發表於 21-3-11 12:22
宜家身體係咪已經回復返晒?

依家回復返晒了 不過都要鍚下身先,唔拎重野唔操勞住。
你手術完要休息多d,依家康復進度如何吖?

別墅

mcdullyiu 發表於 21-3-12 09:25
仲有3日,我都開始有D緊張!
醫生話今次個傷口要打直開,我驚會好痛﹙醫生話打直痛個打橫的傷口﹚,
同埋個 ...

真係唔好咁緊張,今次手術比我想像中無咁痛同驚,我之前一晚個心已經諗住,我今次要健康咁出院,唔好令屋企人擔心,而屋企人就係我最大嘅強心針 我都好希望大家病理報告無事
其實同房,另外一個病人又係下星期開大刀全切+割肌瘤,佢個傷口仲大,要由心口開到比堅尼位

我7號入院喺醫院真係瞓唔到,因為隔離忽然有個急症病人,而佢又係好怕痛,姑娘同醫生成晚同佢講,佢病情點點點,唔照CT根本揾唔到個病因!但佢又唔合作,要用部機mon住佢血壓,而佢血壓又一直低 響咗成晚

別墅

celine_ice 發表於 21-3-12 10:49
回覆 Szec428 的帖子

我係子宮內膜異位,一邊子宮好厚,黏連壓住左輸尿管,令到輸尿管窄左,影響到腎功能 ...

我都預自己3個月後先可以完全復原,不過向好嘅方面諗,用小小時間,換健康嘅身體,我覺得係值得的
你都要加油呀

別墅

豬師奶8 發表於 21-3-12 11:07
依家回復返晒了 不過都要鍚下身先,唔拎重野唔操勞住。
你手術完要休息多d,依家康復進度如何吖?
...

咁就好喇
我今日精神都好好,行咗一陣,喺屋企窗邊曬吓太陽

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

Szec428 發表於 21-3-12 12:35

真係唔好咁緊張,今次手術比我想像中無咁痛同驚,我之前一 ...

其實我都唔知自己要開幾大個傷口。不過醫生都講得對。最緊要看得清切得清。都無得擔心。
我都怕醫院無得訓。明天都係去買定眼罩耳塞先

別墅

mcdullyiu 發表於 21-3-12 21:55
其實我都唔知自己要開幾大個傷口。不過醫生都講得對。最緊要看得清切得清。都無得擔心。
我都怕醫院無得訓 ...

係丫,買定無壞,我祝您手術成功,早日康復
記得有時間就留言分享吓。

好多嘢都唔到自己揀,不如用平常心面對,我哋大家一齊加油

珍珠宮

Szec428 發表於 21-3-13 12:20

係丫,買定無壞,我祝您手術成功,早日康復

我執好行李準備了。唔知今晚訓唔訓得著呢!

別墅

mcdullyiu 發表於 21-3-14 15:01

可以嘅就早啲瞓啦 放鬆心情

別墅

mcdullyiu 發表於 21-3-14 15:01

做完手術如何?
休息多啲

珍珠宮

Szec428 發表於 21-3-16 07:45

做完手術如何?

昨午做完手術個人昏昏沉沉。到半夜個人先清醒。今朝早仲嘔左3次。不過現在又精神d了

珍珠宮

Szec428 發表於 21-3-16 07:45

做完手術如何?

果皮水係咪飲得水時就飲得?香口膠呢?

別墅

mcdullyiu 發表於 21-3-16 11:20
果皮水係咪飲得水時就飲得?香口膠呢?

係丫,我一可以飲水就飲
你可以食嘢未?我可以食嘢就食香口膠

首頁
45678...36

尾頁

跳至