自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

karenlyk 發表於 21-1-3 09:48
有邊個父母唔錫仔女?邊個亞媽生仔唔辛苦?自己搵藉口俾自己。
你朋友咁諗好傻,呢種係溺愛會害佢一世 :si ...

其實我都好明白但係奈何自己又冇小朋友,佢只會同我講你唔會明㗎啦⋯⋯

侯爵府

痴線,你睇d富豪幾時放手過

子爵府

魚肉翅 發表於 21-1-3 09:44
因為朋友生佢嗰陣時生得好辛苦,所以真由細縱到大,我哋叫佢狠心唔好理佢,但係佢個仔對於佢係命根,呢頭 ...

男爵府

我亞囡現大一,我會供充大學四年,再讀就講明要自己賺錢,當然,吾知到時就業情況係點,如果佢生性又真冇其他辨法,我會幫一把!
上大一,我曾想過要佢自己搵全部零用,但搵食艱難,好多兼職都cut哂,如佢完全無零用錢,嗰心好吾定,或花太多時間搵錢會影響學業,所以我哋協議咗,我只提供每月最基本飯錢和車費$1500,其餘佢自己搵喇!現在,亞囡有做兼職幫補零用,但出面環境吾好,有時比人cut鐘,搵吾多!
自己覺得,供完大學已經盡了父母責任,佢已經成人,要自己生活、經濟獨立,仔女吾可以太自私,佢哋要過甚樣的人生就自己去搵、去安排,父母都有自己的生活要去安排的啊!

子爵府

BK Milk勳章

章太郎 發表於 21-1-3 09:54
我明,諗就係最理想梗係佢哋讀完大學自己搞掂,但到仔女真係有經濟問題唔通唔幫?
我都盡量由細到大灌輸 ...

同意,我同我家小朋友細細個已經講,屋企某D洗費係幾多,宜家一間屋要幾錢,等等。

唔想比佢哋以為所有野都無限提供。
仲有宜家呢間屋係我同C6的,佢哋將來搵到野做/結婚,要搬走及自己諗。

珍珠宮

魚肉翅 發表於 21-1-3 09:29
我朋友仲慘,佢個小朋友17歲要求去美國讀書.但佢根本就唔係讀書淨係顧住玩,現在假期期間要求去拉斯維加斯 ...

仔or女
點解父母會聽佢講嘅??
父母好有錢不介意??

水晶宮

瀟灑兔兔 發表於 21-1-3 09:02
我C6啊哥,一路啊媽養埋全家供埋樓,真係同人唔同命,我地一家就要自食其力,一條毛都冇。
...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我會供兩個仔讀完大學,畢業後就要佢哋靠自己,master 都會自己比錢讀。

侯爵府

CathyChan1126 發表於 21-1-3 08:07
我都有諗過只供到佢讀完書
其他叫佢自己諗

依家真係好多父母會放縱佢哋什麼什麼遊學追求人生,識朋友個仔去咗外國報嗰啲乜嘢外展之類嘅課程(用嚟發掘自己嘅興趣目標),因為未諗到自己想讀乜嘢,所以玩着嚟發掘,我完全唔覺得佢可以決定讀乜嘢囉,都冇壓力

水晶宮

回覆樓主:

想起東張的姑媽,養個細佬,細老大養埋佢頭家,細老死左養埋佢個仔,而家老了, 侄仔問都唔問賣走姑媽住緊安老的樓,誰的過錯

珍珠宮

魚肉翅 發表於 21-1-3 09:29
我朋友仲慘,佢個小朋友17歲要求去美國讀書.但佢根本就唔係讀書淨係顧住玩,現在假期期間要求去拉斯維加斯 ...

我老豆個朋友又係咁,俾個仔去加拿大,初初都有 report card 睇下,後來問極都唔俾,uncle 有日心血來潮打去學校問,先發現個仔已 drop out 成年。又拉鋸多1 年勸佢返黎,嗰年當然錢繼續屋企俾,終於 uncle 狠下心斷水斷糧,先逼到佢返黎。而家屋企有層樓佢住,生性返結婚生咗個仔,都叫搞得掂自己頭家

子爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章

Astra00 發表於 21-1-3 08:09
回覆 sabun 的帖子

如我本人,我十多歲起已半工讀,因父母一元額外零用錢都沒比我,我必須品,姨媽巾 ...

同我一樣,以前讀緊書已經幫人補習,自己使費自己搵,對仔女我都想佢哋自力更生,我父母成日覺得你得一個仔,一定留番比佢,我説自己d錢係自己,盡管心中一定會留比佢,都唔會比佢地知道。

Astra00    發表於 21-1-3 15:03

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

樓主個朋友咁誇張?供樓一般都要供十幾廿年,延遲退休延得幾多年?

象牙宮

供埋大學就算嫁啦.俾埋佢學費

水晶宮

畀面勳章

sabun 發表於 21-1-3 09:23
讀完書的定義是大學?

男爵府

sabun 發表於 21-1-3 07:40
以往的人如我自己我爸供完我讀大學便自己工作賺錢了。
但新一代如我同事佢已經退休了,但仍继續延遲退休, ...

睇自己家庭能力,有能力最多供到佢讀第一個master.

男爵府

sabun 發表於 21-1-3 07:40
以往的人如我自己我爸供完我讀大學便自己工作賺錢了。
但新一代如我同事佢已經退休了,但仍继續延遲退休, ...

18歲,到時候佢要出黎做野又好,讀書又好,讀書我會供佢,不過佢要自己搵兼職賺啲生活費

水晶宮

2024勳章

愛佢變害佢,最後害埋自己,因為呢D子女通常無咩責任心,本事也不大,自己老左有咩事都指望唔到子女

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

Astra00 發表於 21-1-3 08:09
回覆 sabun 的帖子

如我本人,我十多歲起已半工讀,因父母一元額外零用錢都沒比我,我必須品,姨媽巾 ...

唔比你借政府咁絕,我屋企冇能力 ,所以借政府自己還,還足十年。

你慘好多,完全冇親情可言,不過練就你。但好似得番錢....而親情卻淡如水.....

男爵府

首頁
12345...10

尾頁

跳至