自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

公爵府

sabun 發表於 21-1-3 07:40
以往的人如我自己我爸供完我讀大學便自己工作賺錢了。
但新一代如我同事佢已經退休了,但仍继續延遲退休, ...

其實而家好多人就算唔為仔女讀書佢哋都會退休後再續約退咗再續約退咗再續。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

有朋友佢啊哥,一直讀書唔肯返香港,讀完master又話要讀埋博士,讀完博士又話要再讀多一科,之後係大學識到個外籍女同學、結埋婚。
佢啊媽就要佢2姐妹一齊幫手供多層樓比佢啊哥住,佢啊媽話啊哥已結婚要自己一頭家,但就要佢2姐妹負責

水晶宮

正常讀完大學就唔再供養啦,如果自己想繼續讀上去,應該自己做part time賺錢黎讀

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

供到大學.... master就睇情況

水晶宮

monkeydiary 發表於 21-1-3 09:04
你朋友太縱自己的兒子,最多讀完master就要孩子負責自己的人生,否則越遲要求,越難做到
...

咁搞法分分鐘要養/湊埋孫架

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我應該供完大學就唔會再供,因為master 我覺得要出黎做兩年野再讀,會比直接讀好,除非professor 點名叫佢直接讀,否則會叫佢自己賺錢養自己去讀,咁大個人有自己打算同安排,如果攪唔掂,佢出聲要我幫,我先會幫佢,否則我唔會主動幫。將來買樓佢出聲要幫首期,都會幫手,因為老爺有預備比佢地,但我唔會講佢知,好仔不要爺田地,我現在開始教近大仔,做男人要有膊頭同腰骨。

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

我仔讀大學year 1,係補習社教英文,邊讀邊返工,佢時間分配得幾好,唔影響學業。賺到零用錢仲主動俾家用我,iPhone, Mac book, iPad都係佢返暑期工賺錢買,堅持唔駛我哋俾。

學費佢自己申請貸款,將來自己還錢。所以,我係睇佢有咩需要時,我就先出手。

Astra00    發表於 21-1-3 15:13
333s    發表於 21-1-3 12:44

象牙宮

供仔女讀完大學便完成責任。= 我个人想法。
如叻既有心讀書嘅最多供埋master, 否則就要出來工作養自己。必定。

現实。一日沒離開家, 沒結婚, 沒租屋住。还不是 啃老族…
有冇比家用。 父母还要養。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

回覆樓主:

.

伯爵府

zitzai 發表於 21-1-3 10:53
我老豆個朋友又係咁,俾個仔去加拿大,初初都有 report card 睇下,後來問極都唔俾,uncle 有日心血來潮打 ...

所以都係要父母狠心,才可以迫到啲媽寶自立

子爵府

2024年龍年勳章

供埋讀大學就算,廿幾歲應該識諗同有能力搵錢
Be Happy

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

小艾美 發表於 21-1-3 09:10
我自己就供到出來做嘢囉。

個個人唔同,好有錢既供完仔女再供養個孫都得。冇所謂。我又唔會話人做得錯。

認同

男爵府

我自己就只係俾亞女大學學費,佢自己去做補習賺零用錢,試過住hall,我純粹俾佢體驗下有個回憶咁啦,所以都只係俾宿費,其他佢要自己攪掂,有幾個月因疫情住唔到而退半年錢,我都要佢俾返我。

我朋友得一個仔,佢個仔讀書唔成,做左幾年低層工作,然後又做下cafe咁,21歲就做老豆,新抱又唔返工,我朋友4x已經做嫲嫲,初期一齊住,貼錢養孫。但同住難,新抱用離婚要脅搬走。佢個仔一份低收入完全攪唔掂。

男爵府

jj7723 發表於 21-1-3 12:55
我自己就只係俾亞女大學學費,佢自己去做補習賺零用錢,試過住hall,我純粹俾佢體驗下有個回憶咁啦,所以都 ...

續....

朋友係RN,老人院IC,老公有小生意,愛子心切,將自己層樓加按,寧願俾加辣,俾埋裝修,傢俬費,買咗層舊樓俾佢仔一家住,朋友兩公婆供2邊。佢問我值唔值得,我真係唔識答,只係回佢,你已經買咗啦,無退路,唯有望個孫健康生性。

侯爵府

sasa@uk 發表於 21-1-3 08:06
我識有個有2 個女
2 個女好叻好讀得書,中小學都讀私校
大學讀完就讀master, 有一個去旅行完返來再讀master ...
朋友辛苦供個女去澳洲讀大學, 個女之後係澳洲揾左份工又識左個男友, 同朋友講將來会係個度結婚生活吾會返香港. 朋友冇估到個女會一去不返有D傷心, 我同佢講送得仔女去外國讀書就預左有可能佢吾番香港

象牙宮

回覆樓主:

點為之放手?讀完中學囉…如果咁叻入到大學都會供,但要做兼職賺零用使貴,我唔會再比,但唔使比家用

珍珠宮

katherine.k 發表於 21-1-3 12:19
其實而家好多人就算唔為仔女讀書佢哋都會退休後再續約退咗再續約退咗再續。
...

做到c為止?

珍珠宮

無話可說 發表於 21-1-3 13:02
點為之放手?讀完中學囉…如果咁叻入到大學都會供,但要做兼職賺零用使貴,我唔會再比,但唔使比家用
...

中學又少咗啲

珍珠宮

回覆樓主:

有時諗唔怪得而家啲人寧願養毛孩都不願養小孩 起碼冇咁激心。

珍珠宮

回覆樓主:

宜家多咗啃老族,大學畢業後唔做嘢,係屋企hea住打機, 無拍拖無結婚, 因只有一個,父母無奈要養埋佢,做仔知道父母最少有一層自置物業,遲早比佢,無諗過工作養活自己

首頁
23456...10

尾頁

跳至