自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

下星期有SKILL TEST, 我見英文打字50/MIN, 係咪真係好難?
見幾年前考CA/ACO 的POST 先係打30/MIN.

子爵府

小小蘇 發表於 21-1-4 12:47
下星期有SKILL TEST, 我見英文打字50/MIN, 係咪真係好難?
...

你英文打字打到幾多?

珍珠宮

回覆樓主:

我未考過政府,但一分鐘50字係非常基本咋喎!

私人機構最少要求60字。 如果你已做開文職,應該無問題㗎!

子爵府

好難,做開文職都唔一定有50字,我做左幾十年文職都打唔到一分鐘50字....

仲要政府打字某d標點要隔兩個位某d隔一個,如果努力練下可能達標,但重要考埋word同excel....純文職未必用到咁多佢地其他function....又係要練

大宅

sisilee321 發表於 21-1-4 13:24
好難,做開文職都唔一定有50字,我做左幾十年文職都打唔到一分鐘50字....

仲要政府打字某d標點要隔兩個位 ...

我做左超過二十年秘書,早幾年考過,一個字[難]! 我當時考之前都練到英文50字同中文30字,不過果啲excel 同word就真係吾係一般文職、秘書會用到的,要用的function極不常用,仲要份卷係中文(自己用開英文window,根本吾知佢想人做乜

伯爵府

...

樓主打英文每分鐘幾多個字?我平均都係每分鐘38左右,近日急救練多咗都係過唔到40字,注定我係陪跑

男爵府

heily123 發表於 21-1-4 14:09
樓主打英文每分鐘幾多個字?我平均都係每分鐘38左右,近日急救練多咗都係過唔到40字,注定我係陪跑
...

請教下,你去那裡網練習?我都想練下

子爵府

chinfongfong 發表於 21-1-4 14:50
請教下,你去那裡網練習?我都想練下
https://www.typingtest.com/

我剛去呢個TYPINGTEST 都一分鐘71個字呀
你都試下. 50字唔係難呀

happylife28    發表於 21-2-22 19:17
sjnl43    發表於 21-1-4 15:57

別墅

大姑娘 發表於 21-1-4 13:15
我未考過政府,但一分鐘50字係非常基本咋喎!

私人機構最少要求60字。 如果你已做開文職,應該無問題㗎! ...
係咪呀一分鍾50字已好快
私人機構可能一分鍾35字/英文

別墅

nonowong 發表於 21-1-4 14:00
我做左超過二十年秘書,早幾年考過,一個字[難]! 我當時考之前都練到英文50字同中文30字,不過果啲excel ...

我打開中文所以中文字速冇問題, 英文字速一分鍾50字真係要好快.
WORD/EXCEL其實咪係中五考試嗰啲, 啱讀完書去考PERFECT, 讀完書好耐又少用去考的話, 祝你好運

男爵府

回覆 小小蘇 的帖子

你幾時apply ga ? 咁快有得見嘅

別墅

...
ACO的英文打字一分鍾好似都要50
基本接過英文卷就狂打, 唔好諗英文咩意思, 而且寧願慢都唔好錯, 因為錯要按BACKSPACE KEY重新打過, 當然我FAILED咗
上開論壇打開中文其實冇問題, 有問題嘅係唔常用嘅英文

珍珠宮

kongkong888 發表於 21-1-4 15:03
係咪呀一分鍾50字已好快
私人機構可能一分鍾35字/英文

你話係就係,大家無謂爭論。

珍珠宮

其實唔係政府要求,而係讀過英文書信格式既,就知應該幾時隔一個位,幾時要兩個位。

水晶宮

kongkong888 發表於 21-1-4 15:23
ACO的英文打字一分鍾好似都要50
基本接過英文卷就狂打, 唔好諗英文咩意思, 而且寧願慢都唔好錯, 因為錯要按 ...

30之麻aco

水晶宮

回覆樓主:

打字唔係難,到你做邊有禁多字你打丫,最難係湊老細

伯爵府

kk1979 發表於 21-1-4 14:54
https://www.typingtest.com/

我剛去呢個TYPINGTEST 都一分鐘71個字呀

我喺依到都試到每分鐘有50幾,但當我print d 文章放喺枱上打,校鬧鐘測試,每一次都係過唔到38字。可能要望張紙又會慢咗。

子爵府

heily123 發表於 21-1-4 16:04
我喺依到都試到每分鐘有50幾,但當我print d 文章放喺枱上打,校鬧鐘測試,每一次都係過唔到38字。可能要 ...

係呀.呢個TEST 佢仲要幫你分晒行數, 唔似你睇全張紙.可能睇睇下會睇了落下一行,

所以都未必作準,但至在有得TRAIN下

加油!

子爵府

除非做緊份文職係日日打字....但文職其實分好多種未必日日都坐係度打字

我今個星期都有skill test, 但word 同excel都唔熟,例如註腳呀個d唔係好識加,打字亦去唔到50....我本來諗住練點知又撞左第二份面試.....

今次佢好急.....我申請左一個月左右就有skill test.....可惜我應該唔會去

子爵府

我都考過
比我想像中要難
打字我meet 到個speed
但skill test 都唔容易

首頁
12345...12

尾頁

跳至