自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Del

大宅

回覆樓主:

Del

大宅

回覆樓主:

Del

大宅

回覆樓主:

Del

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

你好孝順,支持你!
成日都聽見呢啲故事,移咗民就掉低曬啲父母唔理!久唔久返嚟探你,擺低一千幾百,就好似皇恩浩蕩咁!
你家姐都仲有少少血性!佢未至於無恥到返嚟分身家

珍珠宮

gooddeal 發表於 21-1-4 16:12
Del

.

侯爵府

我同你差唔多,我父母供咗家姐去外國讀大學同碩士之後,係嗰邊嫁咗,搵咗份政府工,佢有話我成日乜都錢。屋企擔子都係係我度,出入院照顧,疫情最缺時,要買防疫用品,最慘係工作好忙時,一星期得一日假時,整日用咗來買一星期餸俾佢哋,拎住又重,坐的士又話我好坐的士晒錢,佢哋又煩,指定要食乜。其實都慘,無出街想食乜都靠我,我都盡量。

我自己都有頭家,當出錢出力都係我的時候,我家姐仲要做扛精,乜都要同我抬扛,平時就係阿娘面前(通電話)撒吓嬌,就係乖女,我阿娘成日發我脾氣,有一次我嬲到同佢講,「你唔好郁啲就發我脾氣,無人有義務受你的脾氣,凡事留一線呀」,我咁樣講佢有啲嚇親,佢繼續話「係呀係呀,乜都係我錯呀」我話「你繼續發脾氣呀,你還掂無當我係女,你要幾多錢你講,我借都借錢送你過去俾你個女(即我家姐)」之後佢即刻收晒

我阿娘用智能電話唔叻,曾經我家姐回香港,我娘唔小心HI親電話打咗俾我,佢哋講我壞話講足半小時,我聽就半小時,無聽的唔知幾耐,自此我同我家姐缺裂,同佢缺裂真係無所謂,對於佢來講,我只係要來「利用」,有嘢要幫手就會搵我,有好嘢從來唔會記起我

而家缺裂咗,個人放低咗,心入邊少咗啲令人唔高興的「雜質」,睇到你個POST,真係以為你講緊我。

做好自己本份就算,家居要斷捨離,人生都要

Astra00    發表於 21-1-4 21:27
Amy7802    發表於 21-1-4 21:17
8-)

侯爵府

其實你有冇直接同家姐講過要佢比錢屋企?
佢有責任, 咁多年丁丁錢都唔出, 就算唔係常規比家用, 過時過節都應該孝敬下父母
父母病都應該夾返份啩

另外, 層樓邊個名, 父母名的話難保佢會唔會爭埋一份

至於佢的金句"我係你就XXX", 咪就係因為你XXX咁任性, D責任要你呢個妹揹囉
既然都鬧交, 比我就直接爆埋出嚟, 電話CUT線都SEND MSG爆

Astra00    發表於 21-1-4 21:29
Amy7802    發表於 21-1-4 21:17

公爵府

gooddeal 發表於 21-1-4 16:12
近排又剛嗌交,佢又做control freak對我指指點點,我說話係有啲晦氣,我話唔鍾意佢講啄住我一定要我認同佢 ...
同佢嘈都嫌晒氣, 點對佢, 同佢講:頭家你都唔出聲理, 憑咩對你指指點點, 駁佢咀, 然後CUT線
我係你, 我直頭唔會彩佢, 如果你話:咁始終都係家姐
OK, 咁你照聽佢電話由佢講, 你哦哦哦哦應左就算, 駛咩理佢講咩!!
加油JM, 支持你

子爵府

好似我姑9,佢係我未識我老公前已移民,差不多25年,呢25年返黎香港次數少於10!佢生活好好,老公做生意,自己做少奶奶,起大屋,揸靚車,仔女讀私校,日日分享自己係外國去呢度去過度,從來冇比過一毫子兩老,但返親黎全部老爺比錢食飯,佢只係請過我地一餐pizza hut 外賣

近年6299相繼確診cancer,我老公同另一個在港姑9為佢兩老奔波,帶出帶入去醫院覆診,個外國姑9電話都唔打過返黎,6299心淡到一個點!我老公都有埋怨佢家姐咁對兩老!但人地無動於衷,可以點?唯有自己盡責孝順佢地!

樓主你好好,你對父母家庭既付出,你父母看在眼裡,佢地應該好開心,祝福樓主一家!

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

支持樓主
樓主兩姊妹都有本事
父母都已經好安慰了

侯爵府

熊熊老婆 發表於 21-1-4 16:17
你好孝順,支持你!
成日都聽見呢啲故事,移咗民就掉低曬啲父母唔理! ...

我家姐又係豆零都無俾過,返來帶幾個外國罐頭返來。以前試過返屋企食飯無餸食,我阿爸好高興咁同我講,你家姐帶咗個乜乜乜罐頭返來呀,開來加餸啦,( 豆豉鯪魚不香嗎?五香肉丁不香嗎?豬仔午餐肉不香嗎?)

我買金器花膠鮑魚江瑤柱俾佢,佢都無拎住個外國罐頭咁開心,SHXT,我即刻問佢外國月亮係咪圓啲?你咁鐘意食我以後唔洗又返工又買餸咁辛苦啦,我去GREAT去CC濕爸買一箱外國罐頭俾你得啦

可能個女唔係身邊好掛住,佢帶乜返來都好珍惜,但係我咁多年無間斷係身邊出錢出力,好似睇唔到咁,盲的,我而家睇自己心情,做好「本份」就算。

8-)

珍珠宮

2024年龍年勳章

唔岩傾咪傾少d,你層樓係你父母名定你名?如果父母名你擔心下佢要爭埋一份到時點攪好過啦!
希望每天開心渡過 ;-)

珍珠宮

樓主你對家人已經盡曬力,犧牲好大

大宅

薯圈 發表於 21-1-4 16:22
jm你好好,照護好家庭。 我呢邊都有個移民啊哥,初頭又係一毫子都無比(初頭係指頭20年)家用, 近年開始不 ...

我覺得有心嘅話點都顧唸下父母,我有個姑姐單親係美國帶住大倆個小朋友都有少少$比下呀媽
你哥哥已經張照顧你媽的責任交比其他兄弟姊妹⋯⋯

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

老實講,可能我識得人少啦,我從來未聽過移咗民嘅,有繼續畀家用囉!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

老實講,佢唔搵你,你就唔好再搵佢喇,呢啲人我見得多,喺外國好食好住hea慣大洗慣,自我心中得好緊要,要個個都順哂佢意,有福要預埋佢同享,有禍就唔好預佢同當,欺善怕惡,你就當無咗個家姐啦,唔好再俾佢襟住來蝦喇

侯爵府

下次佢再:如果我好似你咁時......
你也回佢:如果我好似你咁,完全唔需要理父母的事,我都可以活得好瀟灑。
然後收線。

Astra00    發表於 21-1-4 21:31

侯爵府

naicha 發表於 21-1-4 16:30
其實你有冇直接同家姐講過要佢比錢屋企?
佢有責任, 咁多年丁丁錢都唔出, 就算唔係常規比家用, 過時過節都應 ...

我家姐試過同個老公哭訴,話我以為佢好多錢,成日問佢拎錢。實情係叫佢分擔下養父母的責任,之後佢老公SEND咗個EMAIL來同我講,話一家人應該講LOVE,唔好成日講錢,唔好以為佢地好多錢,佢地話自己無錢,話我唔好咁貪錢

我試過唔舒服去返工,上班前係條街度暈咗,嗰陣未缺裂,佢話我做乜要咁辛苦,佢話佢自己工時短,有時間整吓嘢食跑涉打波,做自己鐘意做的嘢,佢話佢接受唔到香港的工作模式,咁樣佢就NO LIFE....

我心裡萬千粗口想噴佢,因為我要負擔埋佢嗰份,我先NO LIFE咋,自私XL

試過返來,叫佢去免稅店買支粉底,280港紙,佢返來我我送咗個2000蚊手袋俾佢,我無諗過唔俾個280,我無現金係度,席間不斷追追追,我親戚就出聲,你個妹送咗個2000蚊手袋俾你,個二百幾好心唔好同個妹計,佢個死人咀即刻扁晒,我叫我娘你幫我俾住先,我無現錢係度

總之,面皮要夠厚,人無恥便無敵

8-)

珊瑚宮

2024年龍年勳章

gooddeal 發表於 21-1-4 16:11
可能要照顧屋企嘅關係我一向都幾在意錢同好慳,希望可以搵多啲所以大壓力,姐姐成日話我係你就每隔一排放返 ...

我覺得你直頭要講出口啦,心諗冇用,一定要出聲話返佢

首頁

尾頁

跳至