自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

牛年勳章

遲早好過唔做!
希望啲警察唔使咁辛苦喇!

男爵府

回覆樓主:

其實而家停左咁多關口,入境海關應該有人手可以借調出黎,一早應該借佢哋幫我啦

侯爵府

如果政府各部門各伺其職,做好自己本份就好,唔好成日推來推去
8-)

珍珠宮

熊熊老婆 發表於 21-1-4 16:43
遲早好過唔做!

其實除了紀律部隊,仲有很多公務員,例如康文署,區議員,冇嘢做又出緊糧。

WFH, 對於某些公務員,等於不用工作

公爵府

牛年勳章

ngokwan 發表於 21-1-4 16:50
其實除了紀律部隊,仲有很多公務員,例如康文署,區議員,冇嘢做又出緊糧。

WFH, 對於某些公務員,等於不 ...

搵佢哋幫手打電話同入data都好呀!

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

一早做好D就一早清左零啦, 大家可以正常生活, 政府做事太HEA, 成日互相推波, 個個都做漏野

公爵府

牛年勳章

WChan 發表於 21-1-4 16:54
一早做好D就一早清左零啦, 大家可以正常生活, 政府做事太HEA, 成日互相推波, 個個都做漏野 ...

咪係囉!講下講下第一次work from home到而家一年啦! 有好多公務員都抖咗一年啦

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果啲得閒既公務員出黎幫下手做下啲文書、聯絡工作都好吖。

如果公務員唔肯做,咁揾義工做下都好吖。

應有好多人得閒肯去做義工既,我都會肯既,抗疫要齊心至得架嘛。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

熊熊老婆 發表於 21-1-4 16:51

咪係
放下自在

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

遲早好過唔做!

一早應該要啦!政府成日後知後覺

珍珠宮

遲早好過唔做!

要查埋清水送檢人仕,阻住抗疫罪

有需要出埋民安隊啦, 關係到人命,我唔想死囉

累死人架麻,加強違返限聚令人仕罰則, 通報佢公司,就算通左關幾耐禁回國內
睇你點揾食!

珍珠宮

my005 發表於 21-1-4 17:06
如果啲得閒既公務員出黎幫下手做下啲文書、聯絡工作都好吖。

如果公務員唔肯做,咁揾義工做下都好吖。

公務員唔做out 就算黃都好合作

黃十字會,日日唔夠血

珍珠宮

畀面勳章

遲早好過唔做!

有冇講係借調警察?我覺得而家入境處最得閒,好多關口都冇開。

公爵府

牛年勳章

banbanmm 發表於 21-1-4 17:19
有冇講係借調警察?我覺得而家入境處最得閒,好多關口都冇開。

梗係唔會借調警察啦!而家乜嘢都已經係警察做㗎啦!
佢淨係話借調紀律部隊咋,不過我諗最得閒應該係入境處啦!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

熊熊老婆 發表於 21-1-4 16:51
同意

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

WChan 發表於 21-1-4 16:54
一早做好D就一早清左零啦, 大家可以正常生活, 政府做事太HEA, 成日互相推波, 個個都做漏野 ...

係,係可以體諒
但唔係體諒都無限loop

男爵府

回覆樓主:

但上次訪問入境處工會嗰個主席、佢話最好係要啲職員自願借調喎、佢都short short地、嘆咗咁耐有邊個自願出去做嘢呀、應該強制

公爵府

牛年勳章

c9c9c9 發表於 21-1-4 17:28
但上次訪問入境處工會嗰個主席、佢話最好係要啲職員自願借調喎、佢都short short地、嘆咗咁耐有邊個自願出 ...

佢明唔明咩叫紀律部隊呀
我成日都話香港而家打緊仗,唔係太平盛世!養兵千日用在一時呀!

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

sasa0208 發表於 21-1-4 17:28
係,係可以體諒
但唔知體諒都無限loop

其實OPERATION 既野, 用心D 就唔會咁多錯漏, 確診者都入唔到隔離營, 等到係屋企過埋身, 仲要明明仲有千幾個位, 呢個係非常大既失誤, 最慘係仲要搵N 咁多個藉口開脫, "體諒"唔係用嚟無限LOOP 既犯錯理由.

平時固化都算啦, 依家講緊人命, 唔該上心D, 出心D 啦!

侯爵府

ngokwan 發表於 21-1-4 16:50

WFH, 對於某些公務員,等於不 ...

心知肚明,某部分人好「忙」架

首頁

尾頁

跳至