自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

netbb 發表於 21-1-4 23:42
講緊小朋友係讀小學、ftm 既媽咪會一齊上嗎?

我係WM, 因為WFH大家喺同一張檯佢ZOOM我開機做嘢, 被迫要上埋堂

因為咁先知今年個英文老師啲英文口音好重, 有時諗唔到點講會轉廣東話

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

一杯凍奶茶 發表於 21-1-5 11:35
我之前都陪到好勞氣,之後就filing晒佢所有要用嘅notes , 教佢係邊搵
之後就無咁勞氣
...

我女D公主王子同學..... 老師話要拎咩書拎咩用品,全部唔係自己搵,老師一講,佢地就嗌.... 媽咪、爸爸、外婆呀、嫲嫲呀、工人姐姐呀.....
我明小朋友可能真係唔識,父母要返工的話,可以早一晚跟時間執出唻丫~ 顏色筆、文具... 可以放埋一齊丫~~~
雖然只小一,但都zoom咗咁耐,開咗學咁耐.... 基本上課時要用嘅書都唔會幫佢地準備,所以有時聽到(emoji)唔係(emoji)自己女,係(emoji)點解咁耐,每節課堂嘅嘢,佢地都唔自己準備好!
我女上堂先唻搵基本嘢,我鬧到佢狗血淋頭咁滯!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

年紀愈大,坐得離我愈遠,最細的仔坐在我後面所以我可以邊煲劇邊聽佢上堂

公爵府

Yukipooh 發表於 21-1-5 11:11
冇眼睇.不過應該一樣發夢(emoji)(emoji)唯有放學同佢溫書

激死

侯爵府

baby_chu 發表於 21-1-5 11:50
我多數都係咁!我打機時,耳仔都聽住上堂!
尤其英文外籍老師堂,小一..... 佢仍會有唔明!
英文課,佢地 ...

我都係,佢一上英文堂,我會坐定定同佢上堂,有時佢真係唔明外籍老師問咩!

講真同佢上Zoom堂,真係感受到老師係hea教,定係有認真教書。

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

Percy210 發表於 21-1-5 12:03
我都係,佢一上英文堂,我會坐定定同佢上堂,有時佢真係唔明外籍老師問咩!

講真同佢 ...

係!
老師好想用手教,但.... 日子耐咗,見班小一王子,仍然「自由奔放」、仍然BB.... 我睇都覺得班小朋友真係過分被受照顧!
我就算坐喺旁邊,都唔會幫佢搵嘢攞嘢,我聽過有小朋友開咪問佢,「點解你咁慘,媽咪唔幫你拎嘢?次次都係你自己拎!」
老師都好好,講番準備課堂嘢係同學仔自己責任!叫佢下次自己做唔再叫家人!

男爵府

baby_chu 發表於 21-1-5 11:56
我女D公主王子同學..... 老師話要拎咩書拎咩用品,全部唔係自己搵,老師一講,佢地就嗌.... 媽咪、爸爸、 ...

我啲少主都係咁,媽咪.....跟住我就會回應返係咩位置,來來回回玩咗一個星期,佢哋就會開始慳返啖氣唔叫我

依家有時都會叫我,通常都係電腦故障

珍珠宮

一杯凍奶茶 發表於 21-1-5 12:17
我啲少主都係咁,媽咪.....跟住我就會回應返係咩位置,來來回回玩咗一個星期,佢哋就會開始慳返啖氣唔叫我 ...

電腦、平板有問題嗌好正常!但基本用品就真係.....

男爵府

baby_chu 發表於 21-1-5 11:42
我地老師反而鼓勵家長,可以一齊上,一同學習!
我基本上都有一齊上,暫時由母女變同學仔!
有時要洗衫晾 ...

竟然幾年班呀?

禁止發言

wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 畀面勳章

水晶宮

陪讀D 媽媽真得閒,

男爵府

K2,陪足全程,因為老師會系甘隨機提問,我小朋友又唔理識唔識,只熱衷於舉手,過於踴躍,唔想浪費大家時間,我就要時刻睇住

珍珠宮

ilovefat 發表於 21-1-5 14:47
竟然幾年班呀?

小一!
老師、主任嘅意見係....
俾小朋友另類嘅體會,俾佢地知道家長都鐘意同佢地一齊學習,唔會好似平時佢有佢喺學校上堂,家長有家長喺屋企乜都唔知!當然都會同佢哋講,恢復面授課,家長就唔會一齊,要留番屋企,等小朋友學完返屋企教!家校、親子關係都好似好咗!
同埋佢地都理心,知道好多家長都想知小朋友平時喺學校嘅學習情況、進步,老師點教學!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

唔會

男爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我以為得我係咁懶,整完早餐、開完機就入房繼續瞓覺,原來呢度都大有人在

侯爵府

回覆樓主:

必定,我女k2上網課周圍騰走嚟走去

男爵府

幼稚園都冇陪

大宅

回覆樓主:

唔會,要陪k1個細zoom,但會間唔中check 下個大(p2)

珍珠宮

回覆樓主:

宜家上zoom lesson ,老師可能怕家長一齊聽,發覺上堂無咩癈話,進度好好!

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

佢地唔太尊心,我選堂黎陪上,或一邊整野隔一陣就提佢地尊心,但唔會陪足咁多堂,太攰!

首頁

尾頁

跳至