自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

冰島南面有由15至18個小島組成的群島,其中一個名叫Ellidaey,在這個島上只有一間小白屋,據說以前這個島上住了五個家庭,最後一家人在1930年代遷走,現在島上再無人居住,但這間小屋卻完好無缺。

一名冰島攝影師Hörður Kristleifsson於2020年12月在Instragram及Facebook中張貼了一系列多張有關這間小屋的照片,令網民對它產生興趣,傳媒也有報導。Credit : FB https://www.facebook.com/h0rdur/posts/1040862263043934 Instagram https://www.instagram.com/h0rdur/

這間被稱為世界上最孤獨寂寞的小屋,他被說成是孤獨者的夢想屋。相片中小屋立於綠色的山丘上,因為這個小島已荒廢,更令這間屋增加了神秘色彩,一時之間對這間小屋眾說紛紜,有人說這是由一個億萬富翁所建,用以逃避世界末日;也有人說這間屋屬於冰島著名女歌手Bjork;又有人說這是一個宗教團體名下的物業;甚至有人說這間屋根本不存在,那是攝影師用電腦軟件「創造」出來的傑作。

事實是這間小屋的確存在於Ellidaey島上,是Ellidaey Hunting Association狩獵協會的物業,建於1950年代,用於會員在島上狩獵及渡假之用,屋內還有桑拿浴室設備,至於他們最常狩獵的就是這種叫puffins的海雀。

補充:有JM話google有片,我直接喺Youtube搵到呢兩條片,應該係去果度旅行嘅人自己拍嘅,入面都幾設備齊全,可以煮食,有燒烤爐有電爐,屋外居然仲有養綿羊,估計就算真係冇人住,都有人定時去打理。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

回覆 rose-mag 的帖子

thanks

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

隻雀幾特別

幸福花    發表於 21-1-6 14:52

子爵府

Angelice-BeBe 發表於 21-1-6 07:21
隻雀幾特別

佢哋日日都食雀嗎

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

rose-mag 發表於 21-1-6 06:09
冰島南面有由15至18個小島組成的群島,其中一個名叫Ellidaey,在這個島上只有一間小白屋,據說以前這個島 ...

背山面海
放下自在

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

估計沒淡水吧?

珍珠宮

點"出入"?
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

rose-mag 發表於 21-1-6 06:09
冰島南面有由15至18個小島組成的群島,其中一個名叫Ellidaey,在這個島上只有一間小白屋,據說以前這個島 ...

避疫同避世都係天下無敵!

珍珠宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

靚 但難住人 只住雀

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

間中住吓享受一下都可以, 日日住,來來去去無人講野,會唔會人都癲。
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

lina9316 發表於 21-1-6 08:49
估計沒淡水吧?

睇唔到有河,唔知會唔會有井,去住都應該要帶埋水去。

王國長老

worthy 發表於 21-1-6 08:55

點"出入"?

有張相見到有船經過,去狩獵的話,租架船運埋物資去

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

種d桃花.. 可以做桃花島

happylife28    發表於 21-1-7 01:35

珍珠宮

.

伯爵府

回覆樓主:

靚就好靚,不過好唔方便咁喎,冇得行街,買嘢要開船出去

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

winnielong 發表於 21-1-6 07:51
佢哋日日都食雀嗎

我只知四面都海,食風就一定

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

完全係「修仙」嘅地方
與世無爭

王國長老

c.vieri 發表於 21-1-6 10:43
完全係「修仙」嘅地方
與世無爭

未修到仙,先要練仙呀

侯爵府

牛年勳章

好得意

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

rose-mag 發表於 21-1-6 11:51
未修到仙,先要練仙呀

練仙後唔知可唔可以直接升仙呢

BY THE WAY, 渡吓假都幾好,風涼水冷
疫情期間,JM們加油

首頁

尾頁