自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

雖然是4年前「理財版」的貼文、但絕對值得大家花點時間參考一下、相信到50年後、亦一樣會很多人討論這個問題~

裡面有正反兩方、但都好有禮貌地討論~

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=17653464

水晶宮

我無睇內文,
只睇標題, 我覺得無論幾歲都好,
每個人槽遇唔同, 環境唔同,收入唔同,運氣命水各有不同,
身家幾錢都好, 生活都係咁過,.

活左咁多年, 最重要都係健康, 家人齊全.

侯爵府

大力大力 發表於 21-1-6 08:48
雖然是4年前「理財版」的貼文、但絕對值得大家花點時間參考一下、相信到50年後、亦一樣會很多人討論這個問 ...

健康便是財富 無健康 你躺在床上 只可瞓私家房

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

micsin 發表於 21-1-6 08:52
健康便是財富 無健康 你躺在床上 只可瞓私家房

人人都知道、健康同金錢選擇、一定揀健康、但健康之後、也要是金錢吧~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

雖然是4年前「理財版」的貼文、但絕對值得大家花點時間參考一下、相信到50年後、亦一樣會很多人討論這個問 ...

問下大力嫂

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

mandy952 發表於 21-1-6 08:57
問下大力嫂

大力嫂完全唔使擔心、佢很多儲備~

男爵府

伯爵府

回覆樓主:

每個人價值觀都不一樣,即使一家人兄弟姐妹之間都唔一樣,對幾多錢有唔同睇法,我覺得自己擁有既錢比到自己安全感就得,幾點幾少都係自己心安就足夠。

伯爵府

回覆樓主:

題外話,大力兄,想問下買大陸銀行果D基金安全嗎?我朋友買左幾年話升到咩咁,係咪真架?
佢話大概8萬本,買買賣賣左2、3年,宜家已經有18萬幾

珍珠宮

回覆樓主:

我要樣樣齊, 健康、 扮靚、嗜好、奢侈品、見識/娛樂、私房錢…… 如果人生只有錢錢錢/樓樓樓, 其他乜都唔捨得, 會好單調乏味

公爵府

回覆樓主:

大力哥就是窮得只有錢
恭賀新禧,迎春接福!

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我都冇睇,只睇到topic就--->歲數同應該掛勾/等同 誰定
唔好意思,冇意冒犯

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Mrs.Chan 發表於 21-1-6 09:16
大力哥就是窮得只有錢

總好過、又窮又無錢 ~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

tingtong 發表於 21-1-6 09:29
我都冇睇,只睇到topic就--->歲數同應該掛勾/等同 誰定
唔好意思,冇意冒犯
...

標題不是我定的、樓主應該是這個年齡之間~

買基金真係好傷

公爵府

大力大力 發表於 21-1-6 09:34
總好過、又窮又無錢 ~

當然啦,尤其在你角度睇有錢有幸福

小源    發表於 21-1-6 17:28
ying_mail    發表於 21-1-6 10:08
恭賀新禧,迎春接福!

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

大力大力 發表於 21-1-6 08:56
人人都知道、健康同金錢選擇、一定揀健康、但健康之後、也要是金錢吧~
...

金錢只系一種工具
在於我夠生活、照顧到父母、孩子
不求人就夠、多亦帶吾走

Astra00    發表於 21-1-6 12:15

公爵府

大力大力 發表於 21-1-6 09:34
總好過、又窮又無錢 ~

窮的定義真係好主觀,有bk jm住公屋有工人,被網友認為係“草根”,因為公屋戶,但當事人認為自己係‘’小康‘’!有網友兩公婆月入十幾萬有樓有車郤感到“赤貧”!亦有網友50+ 有幾層樓有大額現金偏偏擔心無能力退休!貧與富都好啦,最重要活得開心!

msms0118    發表於 21-1-6 18:30
恭賀新禧,迎春接福!

公爵府

得閒姨 發表於 21-1-6 09:04
題外話,大力兄,想問下買大陸銀行果D基金安全嗎?我朋友買左幾年話升到咩咁,係咪真架?
佢話大概8萬本, ...

有興趣,大力兄請分享

伯爵府

要健康又要日日有錢洗

侯爵府

Mrs.Chan 發表於 21-1-6 09:16
大力哥就是窮得只有錢

大力哥錢最多

首頁
12345...8

尾頁

跳至