單親天地

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

如果離婚自己去家事法庭申請,有小朋友,完全冇爭拗亦冇物業冇財產要分配,自己申請會唔會慢啲?大約要幾耐?

上網說離婚可以去家事法庭自己申請,費用千幾蚊,但經律師處理就一萬蚊,律師話至少要等九個月,其實有什麼分別?時間要多久?

因為冇地方住,已經同小朋友搬返阿媽到住,但阿媽60歳住緊公屋,早排有房處上來抽查,問我地,嚇親只能偷偷摩摩說來探親,擔心有下次再上來,所以想公屋加番名唔使心驚膽跳,第日都有個竇口。但是否等離婚會好耐先可以申請

感謝回覆

別墅

回覆 ifcsir 的帖子

我 唔係專業,我只係聽返嚟....
公屋申請加名果度,只要你同房署講原因係現在辦理離婚,佢會教你點樣填form申請 ,入息審查之後就可以幫你好快加番你個名落去。

當然,如果你有好多財產佢就唔會畀你加名入去啦。

離婚手續我就唔係太知喇。

複式洋房

ifcsir 發表於 21-1-6 16:49
如果離婚自己去家事法庭申請,有小朋友,完全冇爭拗亦冇物業冇財產要分配,自己申請會唔會慢啲?大約要幾耐 ...

如果雙方同意無爭議,可一齊去家事法庭搞,填好文件已即有上庭日期比到你;找律師就要睇律師遞交文件既速度,上庭日期係法庭定唔係律師話事

別墅

如果離婚自己去家事法庭申請,有小朋友,完全冇爭拗亦冇物業冇財產要分配,自己申請會唔會慢啲?大約要幾耐 ...

我都係自己申請,半年就有絕對離婚令,雙方冇爭議唔使搵律師樓搞

大宅

可以自己申請, 不過你要肯去做同問, 因為其實都要有一些手續及文件, 可以上網或去法庭問左先
問題係你地是否已經分居, 同分左幾耐
有時D人話要好耐, 係因為申請左, 初時只會有一個叫暫準離婚令, 之後一段時間後才會有一個絕對離婚令先算正式

首頁

尾頁

跳至