自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

而家搭的士永遠唔會四捨五入,42. 7收你45蚊,49. 1就永遠收50,真係好離譜,真係唔係逼住搭我真係唔會再搭

禁止訪問

大宅

pillarfung 發表於 21-1-6 19:35
個咪表顯示$42.7 ,佢話$45你又照比,咁點叫呃呢?

我俾100佢找返55俾我,因為我拎住好多野,落車先睇到佢找少但佢已經都極速閃人

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我又冇咩試過,49.1多數都話收49。42.7冇可能話45啦,至多咪43。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

$49.1 收$50 okay la, 唔通找9毛比你咩!

大宅

seaman1982 發表於 21-1-6 19:37
我又冇咩試過,49.1多數都話收49。42.7冇可能話45啦,至多咪43。

咪係囉,食水勁深

公爵府

$95 收 $100

未上車,已起錶

公爵府

回覆樓主:

我日日撘,未試過收多幾蚊。不過試一個幾衰,我咩住個普通背囊,收我行李費。我知佢有權收,但真係好少會咁收…我有照俾。

水晶宮

畀面勳章

的士司機而家無生意,個個發曬茅,咁做法只會越來越少人搭

大宅

回覆樓主:

以前成日搭都冇咁嚴重,但而家唔知係咪經濟差,變左食得一蚊得一蚊

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Angleman 發表於 21-1-6 19:33
而家搭的士永遠唔會四捨五入,42. 7收你45蚊,49. 1就永遠收50,真係好離譜,真係唔係逼住搭我真係唔會再搭 ...

我未試過收多幾蚊, 多數我自已唔洗找, 通常都係坐$95左右, 司機找$5 都唔洗佢找

大宅

魔怪媽媽 發表於 21-1-6 20:04
我未試過收多幾蚊, 多數我自已唔洗找, 通常都係坐$95左右, 司機找$5 都唔洗佢找
...

如果司機態度好,我冇咩所謂,但係而家搭唔過100蚊路程都好似欠左佢咁,我明佢地可能排好耐隊先到佢,但都唔好咁呀,我而家寧願截出面行緊的士都唔會搭係的士站既的士,廢事有說話聽

伯爵府

前2日搭,90.7收我90蚊我覺得佢幾好

男爵府

回覆樓主:

我幾年前試過帶住兩個女,上車時,司機態度已經唔好,中間個位冇安全帶,我問清楚驚自己烏龍搵唔到,佢好串話唔知,見到有就有。之後又大dup車,又掟彎,我顧住兩個細,冇同佢嘈,但我心諗佢咁衰,分分鐘收多我錢,所以一路我都提自己唔好趕住落車,找錢睇清楚,結果佢真係找少十蚊。奇就奇在,我只係講咗句:找錯錢。。。 佢就唔駛問、唔駛睇,俾返個十蚊銀我!

呢啲真係害群之馬!

水晶宮

careycarey 發表於 21-1-6 21:07
我幾年前試過帶住兩個女,上車時,司機態度已經唔好,中間個位冇安全帶,我問清楚驚自己烏龍搵唔到,佢好串 ...

試過半夜搭去醫院,又係博你唔睇,找少咗成廿蚊,同你一樣,佢又係一早知找少咗幾多嘅!
但都遇過啲好有禮貌嘅司機,會講早晨、多謝,真係當好運㗎啦

珊瑚宮

回覆樓主:

所以的士唔歡迎裝 發達窿係有原因的

伯爵府

我成日比佢地收平
41收40

大宅

careycarey 發表於 21-1-6 21:07
我幾年前試過帶住兩個女,上車時,司機態度已經唔好,中間個位冇安全帶,我問清楚驚自己烏龍搵唔到,佢好串 ...

我妹拖住個行旅箱來我屋企,因為第一次來就直接講司機聽地址,來到錶是顯示$150.甘我妹就比咗$500,司機找錢就將錢卷埋一齊,我妹某留意,來到我屋裡先發現比少一張一百元,個司機行為真是衰。

男爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

係啦,例牌找唔足,仲要同你講拜拜趕你走

男爵府

20162016 發表於 21-1-6 21:19
試過半夜搭去醫院,又係博你唔睇,找少咗成廿蚊,同你一樣,佢又係一早知找少咗幾多嘅!
但都遇過啲好有禮 ...

佢哋好識睇有啲客唔會/唔方便睇下找幾錢,就試吓搏大霧。

首頁

尾頁

跳至