自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Lisumin 發表於 21-1-6 22:17
我妹拖住個行旅箱來我屋企,因為第一次來就直接講司機聽地址,來到錶是顯示$150.甘我妹就比咗$500,司機找 ...

嘩,好衰呀!不過我信呃返嚟嘅錢,都會冤枉駛返出去。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Angleman 發表於 21-1-6 20:10
如果司機態度好,我冇咩所謂,但係而家搭唔過100蚊路程都好似欠左佢咁,我明佢地可能排好耐隊先到佢,但都 ...

我都好怕啲的士司機成程俾說話你聽,試過我老公幫我call的士過海,一上車,已經俾司機話我老公,做咩唔話俾佢知係女士坐車,結果過完海都仲係度話緊,問佢1句點解唔行個條路,半程的士都仲駁緊你

伯爵府

回覆樓主:

我又暫時未試過,通常都係四捨五入,而且我搭嗰啲服務態度都幾好,仲會話唔使急慢慢嚟,仲會講拜拜,當然我都係,唔該前唔該後,好有禮貌嘅.
係咪唔同區就唔同態度呢?

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

Angleman 發表於 21-1-6 20:10
如果司機態度好,我冇咩所謂,但係而家搭唔過100蚊路程都好似欠左佢咁,我明佢地可能排好耐隊先到佢,但都 ...
近又嫌近,遠又嫌遠,叫佢返去食蕉啦

大宅

Angleman 發表於 21-1-6 19:33
而家搭的士永遠唔會四捨五入,42. 7收你45蚊,49. 1就永遠收50,真係好離譜,真係唔係逼住搭我真係唔會再搭 ...

42.7 收 45又好過份

子爵府

Kumahung 發表於 21-1-6 22:50
我都好怕啲的士司機成程俾說話你聽,試過我老公幫我call的士過海,一上車,已經俾司機話我老公,做咩唔話 ...

個乘客係男人同女人有咩關係

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

有D的士大佬確係好乞人憎,講嘢單單打打,坐佢車好似欠左佢咁

水晶宮

回覆樓主:

我會自己俾多少少
唔鍾意佢地找散銀俾我

但佢自己收多我又唔同咁講

子爵府

減齡達人勳章

回覆樓主:

我通常睇住個錶,攞定散紙,唔洗佢找

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

的士司機好多都係唔“第”幫,不過令我諗起其實去街市要稱個啲都係咁,點數後你估佢哋會捨/入

子爵府

回覆樓主:

的仕佬D衰嘢十世都講唔完。一坐上去已經好似欠左佢咁。有次試過落車的佬話禁區有差佬快D走。點知嗰到更本可以上落,落左車後原來找少成十蚊真係我雙部比返你D黑衣啦!我自己寧願辛苦D坐地鐵再行多兩步也盡少坐的士。

子爵府

好多的士佬都充滿怨氣,冇生意做係自招的

珊瑚宮

Angleman 發表於 21-1-6 19:33
而家搭的士永遠唔會四捨五入,42. 7收你45蚊,49. 1就永遠收50,真係好離譜,真係唔係逼住搭我真係唔會再搭 ...

如果收42.7 我會叫佢找 2 你點解唔搵返佢囉!
如果49.1 收$50算啦

我好衰㗎!我感覺上呢個司機唔係好相與 我一定問佢攞返 如果OK嘅話 45我照比

大宅

chuiyeebird 發表於 21-1-7 10:38
如果收42.7 我會叫佢找 2 你點解唔搵返佢囉!
如果49.1 收$50算啦

因為我就係抽住2大袋野冇手,俾張一百佢,找返俾我時佢都係用2個2蚊1個1蚊,當時我揸左係手趕住落車,我見到夠50蚊就冇特別留意散銀,一落車再睇先發現小左,但佢已經走了

侯爵府

Angleman 發表於 21-1-6 19:37
我俾100佢找返55俾我,因為我拎住好多野,落車先睇到佢找少但佢已經都極速閃人
...

我都試過,以前晩上坐,坐$40 ,比$50 佢直頭吾諗住找,之後我坐係到吾下車,佢先好吾願意咁找。

侯爵府

MMVV 發表於 21-1-7 10:04
的仕佬D衰嘢十世都講唔完。一坐上去已經好似欠左佢咁。有次試過落車的佬話禁區有差佬快D走。點知嗰到更本可 ...

係,有D真的好奸

珊瑚宮

Angleman 發表於 21-1-7 10:48
因為我就係抽住2大袋野冇手,俾張一百佢,找返俾我時佢都係用2個2蚊1個1蚊,當時我揸左係手趕住落車,我見 ...

有冇跌咗自己唔知 不過就算真係司機大佬找少俾你真係一啲都唔出奇 其實早幾年已經係咁㗎啦!

大宅

chuiyeebird 發表於 21-1-7 10:58
有冇跌咗自己唔知 不過就算真係司機大佬找少俾你真係一啲都唔出奇 其實早幾年已經係咁㗎啦!
...

肯定冇,不過算啦,唯有當跌左啦,個司機大佬賭緊馬,都唔係好想做我生意架啦

珊瑚宮

Angleman 發表於 21-1-7 11:00
肯定冇,不過算啦,唯有當跌左啦,個司機大佬賭緊馬,都唔係好想做我生意架啦
...

咁仲離譜 揸緊車仲喺度賭馬真係嫌命長 如果司機掛住講電話 我會叫佢唔好講電話 嗰個司機係咁同我講嘢 我係唔會應佢 佢要繼續自言自語 我都冇辦法

珍珠宮

seaman1982 發表於 21-1-6 19:37
我又冇咩試過,49.1多數都話收49。42.7冇可能話45啦,至多咪43。

你好彩咋,我都試過個錶係$0.1比司機收足$1,雖然$0.9吾係好多錢,但司機理所當然就過份囉

Love and Kindness are never wasted.

首頁

尾頁

跳至