自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

siufcat 發表於 21-1-6 20:25
-.- 佢同佢男朋友清空晒我雪櫃
你地會點?以後都唔再請佢哋來!

人地有冇買汽水或其他?
如果我自己出聲叫人上我屋企,我唔收錢

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

hitommycc 發表於 21-1-6 20:47
從未聽過上人地屋企食飯要夾錢,不過我都一定會帶飲品生果之類

有架
以前幾個家庭去人地家,叫壽司,pizza……
大家有夾錢
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你用 [請] 呢個字,我嘅理解就係請人食飯

[請] 之前有無話要大家夾錢呀

男爵府

禮貌上會問下夾幾錢
如果知道唔洗夾
就會買D野上去送禮或一齊食
咁樣好睇D
熟都係咁話,因為人哋會覺得冇家教

珍珠宮

自己叫人返黎食預左唔會叫人夾返錢喎

公爵府

牛年勳章

yurijm 發表於 21-1-6 20:28
咁似另一個post
另一個post有jm呻上人地屋企食飯
夾錢又冇事先講

係喇!我以為自己睇錯添
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

子爵府

牛年勳章

Elenalan 發表於 21-1-6 21:13
我一直以來嘅理解係主動請人上來屋企食飯等於係請客,一定唔會叫人夾錢咁肉酸,除非係事先有共識只係借個「 ...

有冇搞錯呀,咁都做得出
~~最鍚我個寶貝仔仔~~

別墅

講真,叫人上來食飯我唔會叫人夾 。

水晶宮

你請人上黎
人哋以為你請都唔定架,有冇講清楚先
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

子爵府

回覆樓主:

如果最初無講要夾錢,咁可能對方會以為你請佢去你家食飯,所以先唔提錢

公爵府

牛年勳章

Elenalan 發表於 21-1-6 21:13
我一直以來嘅理解係主動請人上來屋企食飯等於係請客,一定唔會叫人夾錢咁肉酸,除非係事先有共識只係借個「 ...

夾錢?食淨咁多野,咁你朋友有冇叫你地攞d外賣野返屋企食?

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

你事前有冇講清楚係AA先, 正常請人上自已屋企食飯,都係屋主請客, 好小會要人夾返錢

珊瑚宮

2024年龍年勳章

主動叫人上黎就唔會要人夾錢

成班約去其中一人屋企聚會就會夾錢

公爵府

牛年勳章

如果係你主動「叫」人上黎你度,人地真係唔預要夾架喎⋯⋯

清空你雪櫃,係咪因為佢冇預先通知你,但又帶多個人上黎,唔夠野食所以清你雪櫃?

子爵府

白毛毛 發表於 21-1-6 20:44
比得佢上門,都應該幾熟下,我就人哋比都收唔落。

認同

水晶宮

我叫人嚟我屋企,又真係未試過叫人夾錢

水晶宮

Carol999 發表於 21-1-6 21:35
夾錢?食淨咁多野,咁你朋友有冇叫你地攞d外賣野返屋企食?

因為我地之前唔知要收錢,見佢叫左咁多食物,就叫佢不如唔好開哂d食物 (例如原隻火雞和一d熱盤)啦,叫佢自己完整留番之後同屋企人食,我地唔想浪費食物。

到散水前佢開聲叫我地夾錢,我地全部呆哂,冇理由果時先問番屋主拎番d食物架? 咁樣...er...仲核突過佢收我地錢,我實在講唔出口...

珍珠宮

你叫人上嚟食飯,正常都唔預人夾錢咖喎,下次你講清楚先邀請人囉

水晶宮

除非事先有講,正常叫人上屋企食飯,都唔會要人夾錢!

公爵府

牛年勳章

Elenalan 發表於 21-1-6 21:42
因為我地之前唔知要收錢,見佢叫左咁多食物,就叫佢不如唔好開哂d食物 (例如原隻火雞和一d熱盤)啦,叫佢自 ...

佢問你地收返錢,食淨又留返自己食...

首頁
12345...11

尾頁

跳至