自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

不須自責,放鬆自己,唔好想太多,而家最緊要保養好身子,等身體狀況好先再生,BB就一定好精靈,祝福你
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

樓主年過三十嗎?
告訴你
身邊很多朋友都曾經試過
其實這種叫「葡萄胎」
是胎兒未能正常發展

既然未有心跳
即是未有生命
無需自責

經驗告訴大家
小產之後懷孕機會沒有減低

好好休息
可以找中醫調理下

2022年
待疫情消失之後
再迎接小生命吧

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-1-8 18:27
唔會咁同佢地講,但只要我講我小產了,佢地一定會問幾時既事,佢地可能會唸起。但我唔會再提,因知道都唔 ...

可以就盡量唔好同父母講,佢哋又會擔心你但又幫你唔到,我之前做開腦手術都冇同父母講,就係呢D原因冇講
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

大宅

同路人,第1次陀b 8星期bb就走了,有段時間我不停諗係邊一個位出錯/我做錯左d咩,直到醫生話其實6至7個人陀b就會有1次小產機會,大部份都冇原因(醫生話生理角度形容為"自然淘汰"),加上之後發現原來唔少人都經歷過,我慢慢先走出傷痛(雖然呢刻過左4年久唔久諗起都仲會傷感)。

唔係你既錯,唔會叫你唔好唔開心,時間會慢慢醫好你既心情,但你要好好坐返小月。bb 拎漏行李,佢執齊野會再返黎take good care

男爵府

樓主明白你心情難過,但唔好再怪責自己了,你冇做錯,只係bb未ready , 佢好快會再返黎搵你架喇加油

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

個胚胎發育得唔好,痴唔實就係痴唔實,就算你幾小心都冇用,依家未成型無左好過第時照結構先發現有缺陷,如果胚胎係健康既,就唔會有事,我有個朋友當年知道自己有左唔想要,食煙飲酒又跳舞,想自然流產,個B依然痴實,最後都係生出來好正常

我啱有左細仔個幾月時仲搭十幾個鐘飛機去美國,一路自駕游十幾二十日,回程又係十幾個鐘

我之前都試過自然流產無左兩個bb,你依家應該做就係搵個中醫調理好身體,包括你老公都要,咁好快就會有個健康bb架喇

男爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-1-8 12:38
是的,我小產了
回想起那天,一切安好,我不斷同自己講要時刻保持心境開朗,去迎接這個小生命
當日,胸還是 ...
唔係你既錯

侯爵府

唔好諗負面野,好好保養身體,bb好快會再黎,心情好影響身體,希望你好好保重

複式洋房

Moti 發表於 21-1-8 14:05
不過你下次唔好食咁多花生醬,花生係容易發炎嘅食物,有啲人食完會肚痾。早期都最好避免食呢啲食物了。
...

懷孕初期我靠食花生吊命,止嘔又飽肚。花生醬就甜左啲,但都唔影響

珍珠宮

Bibibian 發表於 21-1-9 21:46
懷孕初期我靠食花生吊命,止嘔又飽肚。花生醬就甜左啲,但都唔影響

我反而一食花生醬就肚痾

男爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-1-8 12:42
續)
醫生照超聲波,只有胎囊,胎囊裡面什麼也看不到,但底褲上流很多深紅色血
同日晚上,入急症;最後,我 ...

咁係你既錯,而係bb未ready, 佢好錫你,知道自己未ready,唔想你辛苦,等bb ready, 佢會再回來你身邊的

珍珠宮

qq6a 發表於 21-1-9 21:54
咁係你既錯,而係bb未ready, 佢好錫你,知道自己未ready,唔想你辛苦,等bb ready, 佢會再回來你身邊的
...

我有時都係咁唸,安慰自己
而家離開,好過後期發覺有問題先離開,到時一定比而家傷心千倍

珍珠宮

goldpiglet 發表於 21-1-8 23:51
樓主年過三十嗎?
告訴你
身邊很多朋友都曾經試過

踏正30啊,所以都唔細了
早知早幾年就計畫,真係唔係話有就有

男爵府

Take care

子爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

take care
懷孕過程好多未知數,但你提及既都唔係原因。
將心中唔開心既係到同大家講, 講出黎, 但自己放低, 養好身體, 等緣分到

大宅

樓主唔好亂諗
醫生都話係因為個胎唔健康,汰弱留強!我當年都係咁,8周突然冇咗,但唔使驚,我依家都生咗兩個,好好調整好身體再繼續

別墅

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-1-8 12:38
是的,我小產了
回想起那天,一切安好,我不斷同自己講要時刻保持心境開朗,去迎接這個小生命
當日,胸還是 ...

以下這段話來自「三十而已」,顧佳安慰剛小產的鐘曉芹說的,希望可以幫到你

**寶寶在天上選媽媽,寶寶要是喜歡哪個媽媽,他就去跟上帝申請,說要到那個媽媽的肚子裡,然後上帝就跟他說:「生寶寶是一件特別危險的事情,你可得想好了,你們是有生死之交的。」
你的寶寶可能預感到有甚麼危險,所以他就悄悄地離去了,他是在保護你。**

今次你BB預測到你有危險所以選擇離開你,只要時間適合,你BB一定會返來搵返你。祝你早日生個肥肥白白的BB。

珍珠宮

hk1804 發表於 21-1-9 23:02
以下這段話來自「三十而已」,顧佳安慰剛小產的鐘曉芹說的,希望可以幫到你

**寶寶在天上選媽媽,寶寶要 ...

好感動!
我相信佢一定會返黎揀我的。聽日我就去睇中醫希望排清瘀血

別墅

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-1-9 23:04
好感動!
我相信佢一定會返黎揀我的。聽日我就去睇中醫希望排清瘀血
...

系阿,我睇完都好感動
我系為左你專登去youtube 搵返段短片,再逐句聽完打返出來。你而家可以做的就系調理好身體同保持心情開朗

別墅

抱抱🫂

首頁

尾頁

跳至