自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

想佢記到星期一至日和1月到12月份既中文和英文...我講極佢都唔明

個小朋友係我細佬個囝

珍珠宮

rebecca0113 發表於 21-1-9 11:13
想佢記到星期一至日和1月到12月份既中文和英文...我講極佢都唔明

個小朋友係我細佬個囝

拎月曆出黎教

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

去youtube 搵下有英文歌熟悉左先,再慢慢教中文。

公爵府

淘個磁石月曆,有哂月份同星期,日日換,好快識

翡翠宮

牛年勳章

中文月份就咁數1-12,英文月份youtube 聽歌仔
https://youtu.be/rMhZXxQP5fo

btw, 無理由小一唔識中文月份同星期

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

C.Humphrey 發表於 21-1-9 11:51
中文月份就咁數1-12,英文月份youtube 聽歌仔
https://youtu.be/rMhZXxQP5fo

咪就係lor
佢完全唔識
我細佬叫我幫下佢
我試下以上JM介紹既方法先,謝謝

男爵府

虎到金來勳章

個小朋友係我細佬個囝

點解星期一至日和中文月份都唔識?
我姪女K3都識,幼稚應該有教?我姪女知道星期六及日唔洗返學,知道自己生日月份。

翡翠宮

牛年勳章

rebecca0113 發表於 21-1-9 11:55
咪就係lor
佢完全唔識
我細佬叫我幫下佢

正常幼稚園都會教,你細佬無教佢?
平日生活一定會用到月份同星期㗎喎⋯⋯

大宅

個小朋友係我細佬個囝

拎住個月曆教佢
每日都睇,每日讀一次今日日期中文同英文
但係。。。幼稚園都每日讀晴雨表啦,小一點會唔明?
YouTube 都有星期同月份嘅歌可以聽下。

利申。小朋友就3歲,已經識哂個月曆

公爵府

牛年勳章

mike89 發表於 21-1-9 11:26
拎月曆出黎教

Yes, 拎個月歷出黎逐個月教,慢慢有耐心d講,唔好嚇怕個小朋友
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

大宅

回覆樓主:

呢個歲數聽歌係最入腦, 推介係去 YouTube search Jack Hartmann,呢位仁兄既channel 有超多用歌仔形式教phonics, numeracy 既野。 小朋友會好鍾意聽。

珍珠宮

mrs_D 發表於 21-1-9 13:52
呢個歲數聽歌係最入腦, 推介係去 YouTube search Jack Hartmann,呢位仁兄既channel 有超多用歌仔形式教pho ...

謝各位意見
我重想問問小一既學生除左識晒所有年月日既concept係咪全部都識寫同默所有字的?

珍珠宮

rebecca0113 發表於 21-1-9 14:07
謝各位意見
我重想問問小一既學生除左識晒所有年月日既concept係咪全部都識寫同默所有字的?
...

係應該識講晒出嚟同明白晒,但默出嚟就未必,尤其英文月份,當然要求學生去記去背無話唔得,但小一默唔到都唔係有問題,我記得我仔小一未默到,佢而家中一讀英中

水晶宮

回覆樓主:

其實佢係對日期冇概念定只係認唔到日期嘅中英文生字?
如果係前者都幾嚴重,因為幼稚園時都要跟時間表執書包、穿校服/運動服、各種學校活動。小朋友都要自己睇時間表知道星期幾做乜,幾時去outing, 開party...一定對日期有概念,唔使刻意教。除非日常生活照顧得太周到,小朋友連時間表都唔使睇。

如果只係認字問題,應該好易解決,就算spelling錯大概讀音和字形都記到卦?

水晶宮

rebecca0113 發表於 21-1-9 14:07
謝各位意見
...

通常小一第一個學段要識哂,每份功課都要寫日期。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

個小朋友係我細佬個囝

高班要教
用月曆
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

Jessicawong818 發表於 21-1-9 12:01
點解星期一至日和中文月份都唔識?
我姪女K3都識,幼稚應該有教?我姪女知道星期六及日唔洗返學,知道自己 ...

係,我女K2都已經識埋咩叫前日,後日,大後日係星期幾···係咪屋企人同佢講得少?呢啲要日日講,講得多就識

首頁

尾頁

跳至