自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實每個人對不同的慈善機構都有自己睇法同感受,好似我個人來講我從來唔會用gofundme 捐錢俾任何人,有財政困難的家庭/不幸事發生的家庭,我想捐錢我直接寫check, 點解我要俾間公司賺平台費? 我覺得捐唔捐唔係問題,最緊要係自己舒服,樓主都係想帶出講呢個機構需要幫助,如果你唔認同佢哋需要呢d物資,略過就得,唔需要開網上法庭審判佢哋需唔需要用既

eggcake    發表於 21-1-9 23:12

水晶宮

singdream 發表於 21-1-9 20:53
請問做義工是否去幫忙照顧bb?可以點參加?有咩條件?有興趣

去佢哋個網頁,有link 可以登記。做義工係照顧BB, 我主要湊初生至6個月嘅BB, 不用什麼條件的,有男人、家庭主婦、單身女仔,什麼人也有。

水晶宮

waterlilymonet 發表於 21-1-9 18:04
我曾經助養保良局細路多年,眼見職員做得幾好對小朋友都算貼身(當然只能從表面觀察啦)。而果位仁兄,好 ...

保良局我都有助養小朋友幾年,也有贊助院舍,同做義工,我有時去探小朋友,見到職員都好好,對每一個小朋友都好了解。

男爵府

bebe1314 發表於 21-1-9 16:48
其實啲BB好無辜,如果啲媽媽唔係有困難,都唔會去搵佢地幫手,有啲一有就落,使乜搵人幫手。
我自己嘅睇法 ...

我都唔明d人,唔想幫就唔好幫。向度做鍵盤戰士話人地開支幾多,又要用尿布。
講真佢地自己小朋友都未必用尿布啦,又要手洗又要找地方掠乾,人地慈善機構邊有咁多地方。

子爵府

牛年勳章

chaters01 發表於 21-1-9 21:15
我都唔明d人,唔想幫就唔好幫。向度做鍵盤戰士話人地開支幾多,又要用尿布。
講真佢地自己小朋友都未必用 ...

話啲媽媽喺度白食白住唔洗幫手做野,啲媽媽喺埋果度住既咩?我唔知所以想問下
~~最鍚我個寶貝仔仔~~

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cathy-tse 發表於 21-1-9 07:29
Cheque

我在美國,cheque 係英式

禁止訪問

珍珠宮

llmom 發表於 21-1-9 18:57
媽媽有時間考慮的,可以到BB幾個月才決定,所以佢哋可以去探BB, 家人也可以去見BB, 我見好多時候係媽媽唔 ...

即是未放棄撫養權嗰啲!明白。

未生就放棄咗就無得見啦,連係醫院都唔比見,社工話唔想媽媽見完會改變主意。

翡翠宮

cathy-tse 發表於 21-1-9 07:46
美國嘅狀況而家點樣呀?????

好多人轉會唔用fb, twitter...群魔亂舞日日新鮮
都係上多d BK 唔駛咁煩

水晶宮

wan_sosin 發表於 21-1-9 21:46
即是未放棄撫養權嗰啲!明白。

未生就放棄咗就無得見啦,連係醫院都唔比見,社工話唔想媽媽見完會改變主 ...

其實咁仲好,我見d家長見完自己個孫真係好唔捨得!但係個女話唔要,佢哋都冇辦法!

民房

回覆 waterlilymonet 的帖子

我老公之前在呢間機構做了好多年義工及捐錢,車錢無得claim,全自付

珍珠宮

cathy-tse 發表於 21-1-9 19:00
90樓同你嘅說法不一樣喎

bb媽媽可以自由探bb到幾個月喎

因為嗰啲係未決定放棄撫養權,我仔係係佢生母肚入面已簽紙放棄,所以生母一生落嚟就無得見。
我仔的寄養家庭係醫院已接走,直到佢兩個月大,我接我仔返屋企,佢生母留下一封信,話佢只係醫院偷偷走去望過BB一眼。
我之前有講明係媽媽已放棄撫養的話,係無得見BB.

珍珠宮

cathy-tse 發表於 21-1-9 18:52
你咁早話畀佢聽

唔比BB知?
唔係做緊粵語殘片,而家唔會再呃個細路仔,佢有權同必須知道佢自己嘅身份,生命係佢嘅,唔可以將咁重要嘅事去呃佢,社署的課堂同樣咁樣教領養父母

珍珠宮

llmom 發表於 21-1-9 21:50
其實咁仲好,我見d家長見完自己個孫真係好唔捨得!但係個女話唔要,佢哋都冇辦法!
...

其實社工有時知道,如果個BB跟返親生父母,未必係好事,一旦佢哋後悔,可能個B將來嘅生活會差過係領養家庭。
我仔就係,佢生母都係單親家庭長大,靠綜援生活,如果我仔跟佢生活,只會係貧窮線下生活嘅兒童,仲要係單親家庭。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

wan_sosin 發表於 21-1-9 21:56
唔比BB知?
唔係做緊粵語殘片,而家唔會再呃個細路仔,佢有權同必須知道佢自己嘅身份,生命係佢嘅,唔可以 ...

好奇一問,領養嘅孩子張出世紙係會寫親生母親名字?法庭頒領養後,領養父母是否會有一張official嘅領養紙(上有領養父母名字)?

大宅

rayrayus 發表於 21-1-9 20:56
其實每個人對不同的慈善機構都有自己睇法同感受,好似我個人來講我從來唔會用gofundme 捐錢俾任何人,有財 ...

我見到實在非常覺得有趣,一定要寫底

每人有自己表達方式,你想人地唔同意就略過,但人地自己想寫底又有何不好,點解要用你想既方法呢

同理, 你唔同意某人講嘅嘢,你都喺度寫底個人感受,你都冇略過呀

禁止訪問

首頁
45678...12

尾頁

跳至