自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

yy_chow1210 發表於 21-1-9 18:19
即係你好信好信個樣野,個件事就會發生。你哋覺得係吹水多定真係有佢既道理?有冇人信兼試過係work ...

坊間又話係呃神騙鬼的伎倆

伯爵府

我信,不過大前提係要你個人係正常人,有正確嘅思想,有正確嘅價值觀,唔會犯法又會做善事,咁自然會吸引到正能量同好嘅嘢返嚟,最緊要唔好負能量唔好成日投訴,要識得感恩

曾經因為婚姻,令到我好唔開心,個人好負能量,好彩我鍾意睇書,有日咁啱去書局睇到吸引力法則嘅書,原來改變心態真係可以改變到人生,我同老公最後冇離婚,關係仲變好左

pansy888hk    發表於 21-1-23 00:32

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

yy_chow1210 發表於 21-1-9 18:27
咁點解釋到樂觀嘅人都會行衰運?

其實衰唔衰運、好睇那人的性格~

我自己公司倉喺4樓、竟然比水浸過兩次、一次就係大廈水錶房漏水、水漏咗入我個倉、有些紙箱冇卡板就被浸濕、之後我把所有物品用卡板墊起、一年後竟然天花板消防喉漏水、水從天而降.....

但我又冇覺得係衰運、反而覺得有需仲好喎、水為財、人生困難總會有、就睇下你怎樣面對及演繹~

pansy888hk    發表於 21-1-23 00:32
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

已刪除用户

珍珠宮

uglytwins 發表於 21-1-10 01:57
我信,不過大前提係要你個人係正常人,有正確嘅思想,有正確嘅價值觀,唔會犯法又會做善事,咁自然會吸引到 ...

可以分享係邊本書嗎
幸福肥師奶

男爵府

心理學有self-fulfilling prophecy,自我實現預言,同吸引力法則有啲似。你覺得自己想要某一樣嘢,自己會自覺或不自覺地朝著呢個目標,最後真係會實現咗!

所以正能量會吸引正能量事物,相反亦然

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我只係覺得心態樂觀,面常帶笑容,好運自然來,心態變好,自然覺得身邊所有事都美好,遇到難題,都能積極面對。

曾經有位auntie同我講,遇到生活困難或難題,是上天比你嘅人生功課,認為你可以應付到先比你,所以要相信自己能夠完成。

pansy888hk    發表於 21-1-23 00:33

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

yy_chow1210 發表於 21-1-9 18:27
咁點解釋到樂觀嘅人都會行衰運?
可能唔樂觀會更衰運
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珍珠宮

我信物以類聚,人以群分。
你唔like嘅人同事,又自然會將佢排開。
所以慢慢圍係你身邊嘅都會變成你遇到見到的主流人同事。

翡翠宮

畀面勳章

信,試過好多次都係work既。當設定了一個目標,又相信自己有能力做到,然後不斷努力,遇到困難就諗方法解決,自然就會達成目標。
不過,目標一定要是實際可行的,例如我想升職,升一級甚至兩、三級當然可行,一步登天做總裁就不可能了。
日日是好日

已刪除用户

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

唔多唔少有關,個人開朗樂觀正面積極,遇到被動既好事一定多過負面既人。

珍珠宮

Kennislmami 發表於 21-1-10 00:51
阿Bob近排成日講住
我都信嘅

佢本身就好勤力,咁咪有好機會埋身囉。

伯爵府

yy_chow1210 發表於 21-1-10 10:10
點改變心態同點改變左人生?介唔介意講多啲?
我嘅改變心態係唔好成日諗對方嘅缺點,唔好成日投訴,唔好淨係企係自己角度諗,如果我無改變我心態,一定已經離左婚,有一句話我覺得好啱:風景不變唯有心態改變

我曾經去上堂,有一位老師同我哋講,如果有朋友負能量好勁,唔好接近呢個朋友咁多,佢話如果成日接收對方嘅負能量,會令到自己都好負面

pansy888hk    發表於 21-1-23 01:17

伯爵府

mannok媽咪 發表於 21-1-10 10:20
可以分享係邊本書嗎

唔好意思,我唔記得書名,不過你可以去上網打「吸引力法則」,有好嘢可以睇,等圖書館開返先去圖書館搵呢方面嘅書

翡翠宮

畀面勳章

可以分享係邊本書嗎

應該係《秘密》,英文版就叫Secret
日日是好日

水晶宮

可以分享係邊本書嗎

SUMMARY
https://vocus.cc/article/5b255c7ffd89780001e21bf0

水晶宮

yy_chow1210 發表於 21-1-10 11:22
我都想知
SUMMARY
https://vocus.cc/article/5b255c7ffd89780001e21bf0

珍珠宮

uglytwins 發表於 21-1-10 01:57
我信,不過大前提係要你個人係正常人,有正確嘅思想,有正確嘅價值觀,唔會犯法又會做善事,咁自然會吸引到 ...

恭喜你呀
我呢就,本來唔多信。而幾年前呢度有jm分享過吸引力法質呢本書,我個人本身細個開始已經係被呀媽話到負能量爆哂燈嘅人。
回想返之前,除咗我認為一定得嘅野係真係會得到嘅之外,其他野係衰到貼地。
工作上都係一樣,發覺係我思想行前,發生嘅野就隨後發生,大概係咁。
到我仔仔出現問題,我以為冇得救,都想過死但冇勇氣。又睇咗jm分享,買咗本書嚟睇,慢慢調整自己思想,過程非常慢,唔會一吓子改變,而且就算改變咗都有時會負能量,始終凡人一個,但呢件事真係180度改變,而且變得好好。
自己都唔信,好彩冇死到。

uglytwins    發表於 21-1-11 18:46

首頁

尾頁

跳至