自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

想請教信耶穌的朋友,究竟怎麼樣的祈禱,天主才會聆聽和答允?
祈禱是否有特定的方式?係咪一定要用特定的方法(例如特定的句子),祈禱就有效? 我只知道天主教徒祈禱開始時要劃十字聖號。其實除了劃十字聖號,天主教和基督教的祈禱方式、內容有什麼分別?

男爵府

回覆樓主:

只要你用真誠既心向天主禱告,天主必定會聽到,儀式既野可以慢慢學,我相信天主唔會介意。

如果你想認識天主教,可以去呢個網址,搵搵邊個聖堂最近你,然後打去問一問慕道班既資料,參加慕道班可以幫你認識呢個宗教

https://catholic.org.hk/%e5%85%a8%e6%b8%af%e5%a0%82%e5%8d%80%e8%b3%87%e6%96%99%e6%90%9c%e5%b0%8b/

主佑你(emoji)

大宅

3btsoi 發表於 21-1-10 20:00
只要你用真誠既心向天主禱告,天主必定會聽到,儀式既野可以慢慢學,我相信天主唔會介意。

如果你想認識天 ...
多謝你解答,你係咪天主教徒?我都有問过聖堂關於慕道班的資料,其實我未打算受洗,我只是想認識和探索下聖經和天主教,但是慕道班是培訓學員去洗礼,所以我有些卻步。

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

侯爵府

真心悔改
誠心善意祈禱
等候

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

cathy-tse 發表於 21-1-13 22:49
其實你嗰個topic真係冇乜人可以答到你

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實work唔work冇人知。

天主教
我自己有條玫瑰念珠,平時有空會攞出嚟念(聖號、天主經、聖母經、聖三光榮經),遂粒珠數住慢慢念。
完成後 心會平靜,祈禱隨心就可以。

大宅

conniecheung 發表於 21-1-13 23:01
其實work唔work冇人知。

天主教
其實唸玫瑰经有什麼作用?玫瑰经跟祈禱有咩不同?

珍珠宮

cathy-tse 發表於 21-1-13 22:49
其實你嗰個topic真係冇乜人可以答到你

你睇番樓主之前嘅開帖就會發現佢有關呢類嘅開帖都係世人答唔到嘅, 其實我之前都回覆過佢要move on, 不過都係係同一個胡同裡繞圈

都唔知點勸

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

男爵府

KTKTKT5 發表於 21-1-13 23:45
你睇番樓主之前嘅開帖就會發現佢有關呢類嘅開帖都係世人答唔到嘅, 其實我之前都回覆過佢要move on, 不過都 ...

我都有留意到

樓主,如果你想你離世家人開心,唯一解決係活在當下,好好生活

希望你明啦

珍珠宮

Catty2020 發表於 21-1-10 18:38
祈禱是否有特定的方式?係咪一定要用特定的 ...

天主教係比較著重聖母瑪利亞, 基督教嘅睇法係神嘅大能讓聖母在那時候無性懷孕和產子, 才能生左耶穌, 本來瑪利亞係也是人類, 不是神, 所以沒有太著重聖母瑪利亞

天主教係有好多祈禱時多用經文, 例如聖母經, 有經文像背誦式. 基督教比較自由, 内容隨意, 不像聖母經為指定内容

樓主, 至於祈禱如何得到天主的聆聽和答允, 我試過兩次了, 但希望你聽過了便會明白根本如何努力也未必可能. 我以前識一個人, 她很信佛, 有次她親人大病了, 她好擔心 , 我誠心祈求上帝/天父/天主/耶穌, 希望能讓她親人好起來, 讓我對她說我為妳親人的病祈禱, 希望她見到祈禱的力量, 由佛教改為基督教, 結果還是沒奇蹟

珍珠宮

Catty2020 發表於 21-1-13 22:48
多謝你解答,你係咪天主教徒?我都有問过聖堂關於慕道班的資料,其實我未打算受洗,我只是想認識和探索下聖 ...

冇所謂,好多敎友好多年都會入慕道班,溫故知新,冇信仰朋友都可以參加,當聽道理,天主教吾會迫人入教,可以當上堂學習下

侯爵府

「你們祈求,就給你們;尋找,就尋見;叩門,就給你們開門。

因為凡祈求的,就得着;尋找的,就尋見;叩門的,就給他開門。

「你們中間誰有兒子求餅,反給他石頭呢?

求魚,反給他蛇呢?

你們雖然不好,尚且知道拿好東西給兒女,何況你們在天上的父,豈不更把好東西給求他的人嗎?

(聖經.和合本, 馬太福音 7:7-11)

耶和華說:「我知道我向你們所懷的意念,是賜平安的意念,不是降災禍的意念,要叫你們末後有指望。

你們要呼求我,禱告我,我就應允你們。

你們尋求我,若專心尋求我,就必尋見。」

(聖經.和合本, 耶利米書 29:11-13)

侯爵府

耶穌也有教我們禱告,主禱文:
我們在天上的父
願人都尊你的名為聖
願你的國降臨
願你的旨意行在地上 如同行在天上
我們日用的飲食 今日賜給我們
免我們的債 如同我們免了人的債
不要叫我們遇見試探 救我們脫離凶惡
因為國度 權柄 榮耀 全是你的 直到永遠
阿們

公爵府

祈禱合乎上帝心意就會work

男爵府

Bye

子爵府

Catty2020 發表於 21-1-10 18:38
祈禱是否有特定的方式?係咪一定要用特定的 ...

相信主是有聆聽,答不答應其實可以説是一個希望及交託。將心事,困惑跟上主講,一切自有安排。就算不是你所講的答允,但也可能是指引你去另一條路。我每晚也有禱告,不敢講自己是否虔誠;亦慚愧禮儀方面冇做好。

男爵府

cathy-tse 發表於 21-1-13 23:54
我知

玫瑰經同 玫瑰露係一個好朋友

請你唔好將別人既宗教來開玩笑,互相尊重
同埋你個笑話,一d都唔覺好笑, 詼諧當幽默

男爵府

Catty2020 發表於 21-1-13 22:48
多謝你解答,你係咪天主教徒?我都有問过聖堂關於慕道班的資料,其實我未打算受洗,我只是想認識和探索下聖 ...

我係呀。
學樓上jm講,慕道班目的唔一定去受洗,你去聽下,了解下,再諗洗唔洗,呢件係人生大事,真係信先去洗。

天主教唔會慫恿你響未ready 既情況下去受洗,我反而見過可能佢上唔足堂,或者其他原因,聖堂會勸佢遲一年再洗。

而家疫情關係,你可以打電話問問你附近堂區,話你想了解一下天主教,又未想上慕道班住,睇下神父或者其他工作人員有冇時間響電話解答下你,開解下你,我相信佢地會好歡迎你。

你肯踏出第一步,天主會安排之後既路 唔需要顧忌

首頁

尾頁

跳至