自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

子爵府

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E5%8D%80%E5%B0%88%E9%A1%8C/243900/%E5%B9%B4%E8%BC%95%E5%AA%BD%E5%AA%BD-%E4%B8%8A-17%E6%AD%B2%E6%84%8F%E5%A4%96%E6%87%B7%E5%AD%95%E5%81%9C%E5%B7%A5%E5%81%9C%E5%AD%B8%E6%B9%8A%E4%BB%945%E5%B9%B4-%E5%B8%B8%E8%A2%AB%E6%A8%99%E7%B1%A4%E5%86%87%E7%94%A8

我細個都好想早婚早生, 目標係23歲生但現實係28歲結婚,29歲生女.
今日TVB播年輕媽媽, 其實背後的辛酸都不少,其中一個媽媽細仔身體有事,見佢好有心機照料,其實好堅強
( 各位 Angela 現身澄清 「回報]是指 孝順, 希望各位留下空間 . 另外電視和報導未必全面,討論期間請互相尊重)

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

係唔係一個好媽媽同年紀係冇關係!
乜嘢年紀都好,有愛同責任感就係好媽媽!

uglytwins    發表於 21-1-11 23:18
Astra00    發表於 21-1-11 07:58

子爵府

2021可愛聖誕B勳章

熊熊老婆 發表於 21-1-10 19:42
係唔係一個好媽媽同年紀係冇關係!
乜嘢年紀都好,有愛同責任感就係好媽媽!
...

講得啱

hebeyau    發表於 21-1-11 13:02

男爵府

Celine524 發表於 21-1-10 19:38
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E5%8D%80%E5%B0%88%E9%A1%8C/243900/%E5%B9%B4%E8%BC%95%E5%AA%BD%E5%AA%B ...

見嗰個媽媽Angela,真係好堅強

大宅

我當年同佢一樣年紀做媽媽,但我最後選擇無要,真係覺得唔想做單親媽媽,而家我還想繼續讀書而選擇放棄,見到佢地真係好勇敢,仲要生完一個再一個。

公爵府

Celine524 發表於 21-1-10 19:38
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E5%8D%80%E5%B0%88%E9%A1%8C/243900/%E5%B9%B4%E8%BC%95%E5%AA%BD%E5%AA%B ...

年齡同時亦代表經濟能力、自我工作能力

睇呢句「「例如老人家會覺得,呢個玩具係我個孫玩緊,有人來爭,我會教個仔大家一齊玩,但老人家會覺得做咩畀人玩,都唔畀個仔玩」
我會覺得個媽媽仲要讀多啲育兒書先

珊瑚宮

Ol0314 發表於 21-1-10 19:56

睇呢句「「例如老人家會覺得,呢個玩具係我個孫玩緊,有人來爭, ...

同意

侯爵府

回覆樓主:

各人選擇唔同,最緊要自己肯負番責任

公爵府

Percy210 發表於 21-1-10 20:04
各人選擇唔同,最緊要自己肯負番責任

如果兩公婆自己揾 自己住
自己/比錢人去湊
可以support 得到
先叫做負責任

如果同長老住
間中甚至長期因進修或工作要人幫手湊
咁唔叫負責任
係全世界同你一齊去負擔你的責任

我諒解既 但唔鼓勵及欣賞

琥珀宮

Ol0314 發表於 21-1-10 19:56

睇呢句「「例如老人家會覺得,呢個玩具係我個孫玩緊,有人來爭, ...

呢d明顯比坊間普遍思維誤導左

珍珠宮

回覆樓主:

其中一個年輕媽媽竟然話付出了的應該得到不錯的回報掛,聽到呢句,我直頭覺得佢仲末適合做人媽媽喎。
我仔聽到都即刻同我對望,話咁講野嘅 ,湊仔女要諗回報架
另一個又攞綜援,自己都末搞得掂就生小朋友,我並唔欣賞呢幾位年輕媽媽

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

其實點講都唔會希望個女16歲做媽咪,佢自己點好都無用,個爸爸是否同你一樣心態?咁既年紀,應該要求學,同玩多d, 去世界唔同地方增加見聞,唔應該咁早就困係屋企,佢可能係比較幸運既一個,我親眼見既失敗例子多的是

水晶宮

Ol0314 發表於 21-1-10 20:13

如果兩公婆自己揾 自己住

自己冇能力卻生個b出來要别人無條件幫, 唔可以叫做 "負責任".

珍珠宮

最尾果個得24歲?咁後生就靠綜援,唔知佢以後點算⋯

珍珠宮

回覆樓主:

就算唔計攞綜援果個媽媽,其餘兩個媽媽睇落都唔算環境好好,竟然都生三個,其實經濟負擔都好大....

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

waic 發表於 21-1-10 21:10
其中一個年輕媽媽竟然話付出了的應該得到不錯的回報掛,聽到呢句,我直頭覺得佢仲末適合做人媽媽喎。
我仔 ...
仲要好似 3 個都係學歷低
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

回覆樓主:

好欣賞佢地,加油

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

全部都係俾人搞大個肚都唔知有乜好訪問
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我都係17未夠就生左仔
個99又係鍾意背後講人壞話
同我老公講話我從來都唔洗返工……
但事實係我有返過pt
亦都係老公叫我唔好返工既
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

首頁
12345...12

尾頁

跳至